HABERLER
26-12-2021 13:02

TARİHİ KONGRENİN İLK GÜNÜ TAMAMLANDI

Düzce'nin gelecek 50 yılının yol haritasının çizileceği "Düzce İktisat ve Kalkınma Kongresi"nin ilk gün panelleri tamamlandı.  Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü'nün ev sahipliğinde, Prof Dr. Erol Güngör Kültür Merkezinde  eş zamanlı olarak  iki ayrı salonda gerçekleşen kongrenin ilk gününde  Turizm ve Tarım konuları ele alındı. 

Turizm, Tarım, Ticaret ve Sanayi kenti Düzce'nin gelecek 50 yılını konuşmak, tasarlamak, yol haritasını oluşturmak amacıyla Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü'nün ev sahipliğinde düzenlenen "Düzce İktisat ve Kalkınma Kongresi’nin ilk panelleri tamamlandı. Prof Dr. Erol Güngör Kültür merkezinde iki gün sürecek olan kongrenin ilk gününde Turizm ve Tarım konuları ele alındı. 


BUGÜNDEN YARININ MARKA KENTİ DÜZCE'YE YOL HARİTASI
25 Aralık Cumartesi günü açılış konuşmaları ile başlayan kongrede ilk panel "Bugünden Yarının Marka Kenti Düzce'ye Yol Haritası" adlı panel ile başladı. Moderatörlüğünü Rota Yayıncılık Yönetim Kurulu Başkanı, Marketing Türkiye Genel Yayın Yönetmeni Günseli Özen'in yaptığı oturumda Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabatayı, Arzum Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kolbaşı, Öztiryakiler Yönetim Kurulu Başkan Vekili Tahsin Öztiryaki, Okan Üniversitesi Öğretim Üyesi, İş Geliştirme ve İletişim Yöneticisi Dr. Beyza Toksoy konuşmacı olarak katılım sağladı. Konuşmacılar tek tek söz alarak Düzce'nin marka kent olma yolunda nasıl bir yol izlemesi gerektiğini katılımcılar ile paylaştı. Salona dinleyici olarak gelen misafirlerin de fikirlerinin sunulduğu panel dolu dolu geçti. 


BİR TURİZM DESTİNASYONU OLARAK DÜZCE

Kongrede turizm alanında bir başka oturum ise "Bir Turizm Destinasyonu Olarak Düzce" konulu panel ile gerçekleşti. Ekonomi Gazetecileri Derneği Yüksek İstişare Kurulu Üyesi, Akşam Gazetesi Ekonomi Müdürü Yaşar Kızılbağ Moderatörlüğünde gerçekleşen panelde Türkiye Gazeteciler Federasyonu Başkanı Yılmaz Karaca, Düzce İl Turizm Müdürü Sebahattin Parlak, Haliç Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Nur Ündey, Algün İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Cihat Algün konuşmacı olarak katıldı. 
İl Kültür ve Turizm Müdürü Sebahattin Parlak, Düzce'nin turizm noktalarından bahsederek Konuralp'te devam eden Antik tiyatro kazı çalışmalarına dikkat çekti. Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü'ye kazı çalışmalarındaki başarısı nedeniyle teşekkür eden Parlak, Düzce'de turizm alanındaki alt ve üst yapı çalışmalarının hızla ilerlediğini kaydetti. 
Düzce'nin Türkiye'nin en genç ili olduğuna dikkat çeken iş insanı Cihat Algün ise şehrin coğrafi konumunun bir avantaj olduğunu hatırlatarak iş insanları olarak Düzce'ye fayda sağlayacak her konu için ellerini taşın altına koymaya hazır olduklarını kaydetti. 
Türkiye Gazeteciler Federasyonu Başkanı Yılmaz Karaca ise Düzce'nin ortasından geçen Asar suyundan çok etkilendiğini ifade ederek, bunun en güzel şekilde değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çekti. Eskişehir porsuk çayını örnek veren Karaca; "Belediye Başkanımızın bu konuda projelerinin olduğunu duydum. Burası porsuk gibi bir yer olabilir. .  Benzer bir proje Düzce'ye de uygulanabilir. Sayın Başkanımızın Ankara'daki gücünü biliyoruz. 2053 vizyonunun hızlı bir şekilde gerçekleşeceğini düşünüyorum. Düzce Marka şehir olma yolunda ve buna çok müsait" ifadelerini kullandı. 
21. yüzyılda turist profilinin değiştiğini söyleyen Haliç Üniversitesi Turizm İŞletmeciliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Nur Ündey; "Bu değişim pandemiyle birlikte daha da arttı. Artık insanlar kalabalık yerlere gitmek istemiyorlar. Açık büfe yemeklerde birlikte olmak istemiyorlar, otobüslere doluşup gezmek istemiyorlar. İnsanlar daha sakin doğa istiyor, sakin olmak istiyor, deneyim yaşamak, gastronomi tatmak, doğayı deneyimlemek, doğal besinleri tüketmek, yeşili doğa dostu turizmi istiyorlar. Bu aslında Düzce için çok büyük bir fırsat.Bu bölgede doğa ile uyumlu ve konforlu yapılar yapmak gerekiyor" ifadelerini kullandı. 

DÜZCE GELECEĞE HAZIRLANIYOR
Kongredeki bir başka oturumu ise "Düzce Geleceğe Hazırlanıyor" konulu  panel oldu.  Kartepe Grup Yönetim Kurulu Başkanı, Ekonomi Gazetecileri Derneği Kartepe Temsilcisi Şener Meral Moderatörlüğünü üstlendiği, Düzce Belediye Başkan Yardımcısı Serkan Yılmaz, Planlama, Şehir Plancısı Volkan Öz, Çevre Mühendisi, Danışman Dr. Sultan Gündüz'ün konuşmacı olarak katıldığı panelde ilk sözü Düzce Belediye Başkan Yardımcısı Serkan Yılmaz aldı. Sunum eşliğinde Düzce'nin önümüzdeki süreçte neler yapması gerektiğini anlatan Yılmaz; "Turizm, Sanayi, Tarım ve Ticarette şehrimizin gelişmesi gerekiyor.  Bugün nelere odaklanmamız gerektiğini görüyoruz. Şehir planlama geleceğin bir resmini yapmak demek değildir. Şehir planlama planı üretme işi değil öngörülen sürecin sonunda şehrin belirlenen hedeflere nasıl ulaşılacağının tarif edilmesidir. En kötü plan plansızlıktan iyidir. 
Biz diğer illerle rekabet edeceğiz. Deprem nedeniyle biz diğer illere göre geriden başladık. Konut stoğununu yüzde 85'i gitti, kamu binalarının tamamı gitti" dedi. 
"Düzce'de herşeyden biraz var" diyerek sözlerine başlayan şehir Plancısı Volkan Öz Düzce'de "Şehir Turizm sanayi tarım, lojistik alanda gelişebilir. Tabi kanun ve mevzuatlar çerçevesinde, tarımın turizmin sanayinin lojistiğin afetlere duyarlı bu konuda bir şehir hedeflenmeli" dedi. 
Düzce'nin çok kıymetli bir yer olduğunu kaydeden Dr. Sultan Gündüz ise; "Burası çok kıymetli bir doğa parçası. Burası sanayi gelişim odağı. OSB'mizi yeşile çeviriyoruz. Tarım turizm entegrasyonunu iyi analiz etmeliyiz. 
uluslararası rekabet gücünü artırmamız gerekiyor, yenilikçi olmak zorundayız. Dijital kapasitemizi artırmak zorundayız. sanayide yeşil dönüşümü sağlamakla görevliyiz. Yeni nesil kentleşme anlayışını kökleştirmek zorundayız. Düzce'nin yeşilini koruyarak, daha dijital, daha döngüsel olmak zorundayız" ifadelerini kullandı. 
Türkmall Yönetim kurulu başkanı Levent Eyopoğlu ise yaptığı konuşmada eski Sanayi çarşısına yapılacak olan projeden bahsetti. Eyüpoğlu; "Eski sanayi çarşısının orada böyle bir dönüşüm yapılabileceğini tespit ettik. Düzce Belediyesi de bunun arkasında durdu. Düzce'nin çehresini değiştirecek yatırım 3-4 yılda yapılması gereken bir proje" ifadelerini kullandı. 

KÜLTÜREL MOTİFLERİ VE COĞRAFİ İŞARETLERİ İLE DÜZCE
Ekometre Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni, EDG Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Kenan Sertalp Moderatörlüüğünde Turizm Gazetecisi Bora Özgen,  TÜRSAB Batı Karadeniz Bölge Temsil Kurulu Başkanı Ercan Güner, Yenigün Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Engin Çağlar'ın konuşmacı olarak katıldığı "Kültürel Motifleri ve Coğrafi İşaretleri ile Düzce" konulu panel de dolu dalu geçti. TÜRSAB Batı Karadeniz Bölge Temsil Kurulu Başkanı Ercan Gürel Düzce'nin işlenmemiş bir elmas olduğuna dikkat çekerek, Şehrin kültürlerinin sistematik bir şekilde planlanarak pazarlanması yönünde çalışma yapılması gerektiğine değindi. Yenigün Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Engin Çağlar ise; "Düzce'nin coğrafi ürünlerden birine odaklanıp AB tescili alırsa daha isabetli olur diye düşünüyorum. Düzce'nin de bir çok ürünü var. Bunları zaten herkes biliyor. Düzce dijital pazarlamayı etkin bir şekilde kullanmalı" dedi.  
Turizm Gazetecisi Bora Özgen ise; "Pandemiden sonra kendimizi doğaya attık, bu bölge bu konuda çok iyi. Kamp ve karavan turizmini öne çıkarmayı öneriyorum.  Tanıtım çok önemli insanları buraya çekmek için şehrin tınıtılmasına önem verilmesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.


DÜZCE'DE 1 GÜN; SEYYAH DENEYİMİ 
Kongrenin bir başka paneli ise "Düzce'de 1 Gün; Seyyah Deneyimi" oldu. Ekonomi Gazetecileri Derneği Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Ahmet Coşkunaydın'ın moderatörlüğünde Türkiye Gezginler Kulübü Başkanı Selman Arınç, Türkiye Gezginler Kulübü Başkan Yardımcısı Uğur Demircan, EDG Onur Kurulu Üyesi  Mehmet Ali Doğan, Gastronomi Yazarı Talip Bayram konuşmacı olarak katıldı. Türkiye ve dünyadan örnekler ile anlatımlarını sürdüren katılımcılar Düzce'ye önümüzdeki dönemlerde geziler düzenleyerek şehrin tanıtıma katkı sağlanacağının sözünü verdiler. 

TURİZM ÇEŞİTLİLİĞİ
Turizm Çeşitlililği adlı panelin moderatörlüğünü ise Doğa Sigorta Kurumsal İLetişim Müdürü Seda Güler yaparken Kenan Yavuz Etnografya Müzesi Kurucusu Kenan Yavuz, Dokuz Eylül Üniversitesi Turizm Fakültesi Turizm İşletmeciliği Bölümü Doç. Dr. Emir Özeren, Outdoor Türkiye Platformu Kurucusu ve OutdoorFest düzenleyicisi İlker Tulunay konumacı olarak katılım sağladı. Düzce'deki turizm çeşitliliğinden bahseden konuşmacılar fark yaratacak mesajlar verilerek Düzce'ye yerli ve yabancı turistlerin çekilmesi gerektiğinden bahsetti. Düzce'nin outdoor turizmine çok müsait olduğunu kaydeden konuşmacılar, şehrin su kara ve havada bütün aktivitelerin yapılabileceği bir coğrafya olduğunu ve bunun iyi değerlendirilmesi gerektiğini kaydettiler. 


BEREKETLİ TOPRAKLARIN KATMA DEĞERLİ ÜRÜNLERİ

Tarım konusunda gerçekleştirilen panellerde ise "Bereketli Toprakların Katma Değerli Ürünleri" adlı panelin moderatörlüğünü Ekonomi Gazetecileri Denetim Kurulu Başkanı Fikri Türkel üstlendi. Konuşmacılar Çiftçi Selami Gündoğdu, TOBB Düzce Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Serap Küçük, Düzce Tarım İl Müdürü Necdet Çiçek oldu. Panelde bölgemizde üretilen tarımsal ürünlerin durumu ve önümüzdeki süreçte yapılması gerekenler misafirin de görüşleri alınarak soru cevap şeklined devam etti. 


MARKALI TARIMDA PROAKTİVİTE 

Ekonomi Gazetecileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Celal Toprak Moderatörlüğünde gerçekleşen ve Düzce TSO Başkanı Tuncay Şahin, Ekonomi Gazetecileri Yazarlar Kurulu Başkanı, Habertürk Ekonomi Yazarı Abdurrahman Yıldırım ve MÜSİAD Gıda, Tarım ve Hayvancılık Kertör Kurulu Bakanı Mücahit Yıldız'ın konuşmacı olarak katıldığı panelde Markalı tarımda proaktivite konusu enine boyuna tartışılarak yol haritası belirlendi. 

YENİ NESİL TARIM
Moderatörlüğünü TAGEM Genel Müdürü Nevzat Birışık'ın yaptığı, Trakyam Üretim Kadın Koofperatifi Bakanı Aynur Çeşmeliler, Namet Maret Gıda Yönetim kurulu Başkan Yardımcısı Faruk Kayar, Düzce Üniversitesi Arıcılık Araştırma geliştirme merkezi Müdürü Doç. Dr. Meral Kekeçoğlu'nun konuşmacı olarak katıldığı oturumda yeni nesil tarım konusu ele alındı. Konuşmacılar tarım alanında son yıllarda gelişen teknolojiye dikkat çekerek önümüzdeki süreçte Düzce tarımında ne gibi bir yol haritası çizilmesi gerektiği konularını tartıştı. 
Tarım ve Turizm konularının konuşulduğu kongrenin ikinci gününde Sanayi ve Ticaret konuları ele alınacak.