HABERLER
26-12-2021 17:12

BU KONGRE KALKINMAYI TETİKLEYECEK

Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü öncülüğunde  ‘ Düzce’nin Geleceği Bugünden Tasarlanıyor’ sloganıyla ilk defa düzenlenen İktisat ve Kalkınma Kongresi’nin ikinci gününde Düzce’de sanayi varlıklarının fırsatları ve geleceği konuşuldu. Konuşmacılar, Düzce’nin sanayi kuruluşlarını lojistik ve kaynak bakımından seçim yapabilecek konumda olduğunda hemfikir oldu.

Düzce’nin iktisadi ve ekonomisinin kalkınmasının konuşulduğu ve ilk defa düzenlenen ‘1. İktisat ve Kalkınma Kongresi’ ikinci gününde de yoğun katılımla başladı. Belediye Başkanı Özlü başta olmak üzere birçok sanayici ve ticaret insanının katıldığı kongrede Düzce’de yapılabilecek yatırımlar masaya yatırıldı.
Ekonomi Gazeteciler Derneği üyesi Prof. Dr. Uğur Özgöker’in moderatörlüğündeki panelin ilk oturumunda Sabah Gazetesi Ekonomi Gazetecisi Feride Cem, Doğtaş-Kelebek Teknik Genel Müdür Yardımcısı Faruk Şahin ve Arnica Yönetim Kurulu Başkanı Senur Biçer katıldı.

DÜZCE’NİN TANITIMA İHTİYACI VAR
Sabah Gazetesi yazarı Feride Cem’in ilk olarak konuştuğu panelde Düzce’nin çok genç bir şehir olduğu ve rüştünü ispatlaması gerektiğine dikkat çekildi. Düzce’nin ihracatta 34. Sırada olduğunu ve daha çok fazla yol yürümesi gerektiğini kaydeden Cem, “ Sanayiciler için lojistiği iyi. Yatırım almak için herkes rüştünü ispatlamalı. Karayolu ve deniz bağlantısı var. Bolu- Zonguldak ve Kocaeli gibi illerin yanında daha iyi olması gerekiyor.  Teşvik de var. Bundan sonraki yatırımlarda adreslerden biri de Düzce olacaktır. Sanayi şehri olarak ön plana çıkacağını düşünüyorum. Özellikle tekstil sektöründe ciddi yatırımlar yapılıyor. Çevreci bir sanayileşme ile bu konuda atılım olabilir ifadelerinde bulundu.

LOJİSTİK OLARAK DÜZCE PAHA BİÇİLMEZ KAFTAN
Düzce’nin önemli mobilya sanayilerinden biri olan Doğtaş-Kelebek Teknik Genel Müdür Yardımcısı Faruk Şahin Alman mühendislik firmasının 45 yıl önce yaptığı etüt ile Düzce’nin seçildiğini ve Türkiye’nin halk tipi ilk modüler mobilya fabrikasını kurduklarını belirterek, “ Tüketim kaynaklarına yakınlık, ulaşımın orta noktasında olmasından dolayı çok cazip bir şehirdeyiz. Bu kadar gelişirken şehrin yüzölçümü çok küçük ve çanak bir şehir. Turizmin cazibe merkezi olduğu bir yerde sanayinin de seçici olması gerekiyor. Gecekondusu olmayan tek şehir diye nitelendiriyorum. Düzce’de kıdem yılları çok uzundur. Bunlar sadakati gösteriyor. İstanbul’da arazi rantının artması nedeniyle sanayici Düzce’ye kayacaktır. Turizmle entegre bir sanayi oluşturmalıyız” diye konuştu.

KALIP SANAYİSİ OLMALI
İktisat ve Kalkınma Kongresinin ikinci günü birinci oturumunda konuşan Arnica Yönetim Kurulu Başkanı Senur Biçer ise Düzce’nin Çin ve Orta Asya ülkelerinin ürettiği ürünleri üreterek sanayi kuruluşlarının ülke dışına çıkmasını engelleyebileceğini kaydetti. Düzce’de turizm, tarih ve sanayinin iç içe yaşadığını kaydeden Biçer, “ Dijitalleşme ve otomasyon ile birlikte sektörün hem büyüdü hem de gelişti. Düzce’nin de özellikle kalıp sanayisinde büyük bir alternatif şehirlerden biri olabileceğine inanıyorum. Böylelikle Çin gibi ülkelerden ithalat yapmak zorunda kalmayız” diye konuştu.

DÜZCE’DE FİKİRLERİNİ İHRAÇ EDEBİLİR
Türkiye’nin en genç ili olan Düzce’nin iktisadi ekonomisine ufuk açmak amacıyla düzenlenen ‘ 1. İktisat ve Kalkınma Kongresi’ iki salonda farklı konu başlıkları altında paneller gerçekleştirildi. Kongrede Uyumsoft Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Önder ve Bilişim Stratejileri Uzmanı Levent Karadağ sanayide dijitalizasyon konusunda görüşlerini misafirlere aktardı. Türkiye’nin artık dünyanın her yerine fikirlerini aktarabileceğini kaydeden Uyumsoft Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Önder, “İnsan kaynağı nitelikli ve artık beyin göçü olmuyor. Bu bizim açımızdan hem bir fırsat hem de rekabeti ortaya çıkarıyor. Biz Anadolu’da yaptığımız yatırımlar fark attığımızı düşünüyoruz. Düzce’deki insanlarımız neden fikirlerini dünyaya ihraç etmesin. Neden Düzceli kardeşlerimiz sanayinin gelişmesini sağlamayasın. Organizasyon yeteneğiniz varsa her şey Düzce’de olabilir” dedi.

TİCARET ARTIK SANALDA
Dijital Dönüşüm Stratejisti Levent Karadağ ise slayt gösterisi ile yaptığı konuşmasında otonomi yapay zeka ile birlikte nesneleri akıllı hala getirildiğini kaydetti. Düzce Sanayisi 124 ülkeye ihracat yaptığını kaydeden Karadağ, “ Dijital olgunluk denetimlerini kullanmak ve ölçümler yapmamız gerekiyor. Dijitalleşmenin ilerisinde dijitalleşirken bunu nasıl kullanıyorsun. Buna bakmak gerekiyor. Üç boyutlu yazıcısı olmayan sanayici olmaz. Sunumlarımızı, modellerimizi, varlıklarımızı hazırlamalıyız ki sanal dünyada var olalım. Yetişkinlerin eğitim almalı ve kurslar açılmalı. Dünya veriye dayalıdır. Verilere göre yol haritamızı oluşturmalıyız” diye konuştu.

LOJİSTİK KONUMU AVANTAJA ÇEVRİLMELİ
Prof. Dr. Erol Güngör Kültür Merkezinde iki salonda eş zamanlı olarak  gerçekleştirilen Düzce İktisat ve Kalkınma Kongresinde ticarette lojistiğin avantajı da değerlendirildi. Ekonomi Gazetecileri Derneği Yazarlar Kurulu Üyesi Perihan Çakıroğlu moderatörlüğünde Aysberg Genel Yayın Yönetmeni İlker Altun, NavlunGo Kurucu Ortağı İsa Korkmaz, Worddef Başkanı Ömer Nart, Hepsiburada Operasyon Direktörü Engin Darak’ın konuşmacı olduğu panelde; Düzce’nin konumunun etkin bir şekilde kullanılması gerektiği ve lojistik şirketlerinin ilgisinin avantaja çevrilmesi gerektiği ifade edildi. Öte yandan Düzce’de açılabilecek depo açılmasının da konumuna uygun olacağı kaydedildi.

EĞİTİM-TARIM VE DİJİTALLEŞME İLE DÜZCE MARKALAŞABİLİR
Düzce'nin Ekonomik Varlıkları ve Marka Değerleri konulu panelde tarım, ticaret ve turizm alanlarında büyük katkıların sağlanabilineceği ve pazarlamanın doğru bir şekilde yapılması halinde Düzce’nin markalaşabileceği ifade edildi. Ekonomist Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Talip Yılmaz Moderatörlüğünde gerçekleştirilen TÜRSAB Alternatif Turizm İhtisas Bakanı Mustafa Demir, Düzce Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Funda Sivrikaya Şerifoğlu ve Aycan Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Aycan Düzce’nin ekonomik değerlerini katılımcılarla paylaştı. Katılımcılar Düzce’nin kendi değerlerini belirleyerek bu değerler üzerinde çalışma yapmasında hemfikir kalındı.