HABERLER
25-12-2021 16:34

İKTİSAT VE KALKINMA KONGRESİ BAŞLADI

Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü’nün üzerinde uzun zamandır üzerinde çalıştığı, şehrin geleceğinin yol haritasını oluşturacak olan ve tarihinde ilk kez düzenlenen ‘İktisat ve Kalkınma Kongresi’ yoğun katılımla başladı. Kongrenin açılış konuşmasını yapan Başkan Özlü, modern belediyeciliğin yeni rotasının akıllı şehir uygulamaları olduğunu söyleyerek, “Biz kolay olana değil, zor olana talibiz. Çünkü gelecek nesillere daha yaşanabiliriz bir Düzce’yi emanet etmenin sorumluluğunu taşıyoruz “ dedi.

Türkiye’nin en genç ili Düzce, Düzce Belediyesi’nin girişimleri Düzce Valiliği, Düzce Ticaret ve Sanayi Odası ile Ekonomi Gazetecileri Derneğinin destekleriyle kısa sürede hayata geçirilen ve ilk kez düzenlenen ‘Düzce İktisat ve Kalkınma Kongresi’ne ev sahipliği yapıyor.

Prof. Dr. Erol Güngör Kültür Merkezinde, iki gün boyunca Tarım, Turizm, Ticaret ve Sanayi ana başlıkları altında Düzce’nin gelecek 50 yıllık yol haritasının çizileceği kongrede, alanında uzman konuşmacıların yanı sıra Düzce Valisi Cevdet Atay, AK Parti Düzce Milletvekilleri Ayşe Keşir ve Fahri Çakır, MHP Düzce Milletvekili Ümit Yılmaz, Düzce Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Tuncay Şahin, siyasi parti il başkanları ile çok sayıda katılımcı yerini aldı.

“BİRÇOK KONUDA DÜZCE’Yİ KONUŞACAĞIZ”
İstiklal Marşının okunmasının ardından kongrenin açılış konuşmasını gerçekleştiren Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü, tüm konuklara hoş geldiniz derken, iki gün boyunca konuşulacak her konunun Düzce için son derece önemli olduğunun altını çizdi. Başkan Özlü, Düzce’ye yaptığı konuşmasının devamında, “Bölgesel Kalkınmanın Merkezi Düzce” sloganıyla düzenlediğimiz kongrede; tarımdan ticarete, sanayiden turizme, lojistikten bilgi teknolojilerine kadar birçok konuda Düzce’yi konuşacağız. Düzce, 3 Aralık 1999’da il oldu. Geçen 22 yıllık sürede, bir yandan depremin yaralarını sarmaya çalışırken, diğer yandan Düzce’yi her alanda ileriye taşımak için yoğun gayret gösterdik. Geriye dönüp baktığımda; gayretlerimizin boşa gitmediğini, Düzce’nin birçok alanda ilerlediğini görmekten büyük bir mutluluk duyuyorum” dedi.

“MEVCUT İHRACATIMIZLA 81 İL İÇİNDE 34. SIRADAYIZ”
Düzce’nin nüfus ve yüzölçümü olarak küçük olsa da; birçok alanda Türkiye’nin önde gelen şehirlerinden biri olduğunun altını çizen Başkan Özlü, ihracat ve ithalat rakamlarını da katılımcılarla paylaşarak, “2020 yılında 321 milyon dolar ihracata imza attık. Bu yılın ilk 11 ayındaki ihracatımız ise, Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin rakamlarına göre 365 milyon dolara ulaştı. İnşallah 2022 yılını 400 milyon dolar ihracatla kapatacağız. Düzce, mevcut ihracatıyla 81 il içinde 34. sırada. 1 milyar dolar ihracat sınırını aşan Türkiye’de 20 ilimiz var. İnşallah, en geç 5 sene sonra Düzce’de bu illerin arasında yerini alacak. İthalatımız ise 2020 yılında 135 milyar dolar olarak gerçekleşti. Sevinerek belirtmek isterim ki; ithalatımızın 3 katı ihracata imza atarak, net ihracatçı bir kent olmayı başardık” şeklinde konuştu.

“FINDIK ÜRETİMİNDE 5.BÜYÜK İL KONUMUNDAYIZ”
Başkan Özlü, Düzce’nin sadece sanayisiyle göz dolduran bir şehir olmaktan öte tarımı, ormanı ve turizmiyle de söz sahibi bir şehir olduğuna dikkati çektiği konuşmasında, şu ifadelere yer verdi;
“Yürekten inanıyorum ki; yarınların Düzce’sinde tarım, orman ve turizm bugünden çok daha büyük bir ivmeyle ilerleyecek. Fındık üretiminde Türkiye’nin 5. büyük ili konumundayız. Binlerce Düzceli aile fındıktan gelir sağlıyor. Diğer yandan, Düzce ormanları ve ağaç sanayimiz de bizim için ve ülkemiz için son derece hayati önem arz ediyor" dedi.

“ŞEHRİMİZE ÖNEMLİ KATKILAR SUNACAĞIZ”
Bölgemizin orman sanayisinden de bahseden Başkan Özlü; "Şehrimizde yaklaşık 125 bin hektar ormanlık alanımız var. Yani, Düzce’nin toplam yüzölçümünün yarısı ormanlarla kaplıdır. Kayın, göknar, karaçam, sarıçam, meşe ve diğer ağaç türlerimiz; Düzce’nin tabiatının ve ağaç sanayisinin ayrılmaz parçalarıdır. Geçtiğimiz yıl, üniversitemiz ve Ticaret Odamızla birlikte başlattığımız 'Tıbbi ve Aromatik Bitkiler' üretim seferberliğinin şehrimize önemli katkılar sunacağına inanıyorum. Fındığımız, aromatik bitkilerimiz, mısırımız, pirincimiz, buğdayımız ve çeltiğimiz; tarımımızı ayakta tutan ve ülkemizin üretimine de ciddi katkı sağlayan ürünlerimiz" şeklinde konuştu.

“TURİZMDE ÜLKEMİZİN PARLAYAN YILDIZI OLMAYA ADAYIZ”
Düzce’nin büyük orman arazilerinin yanı sıra muhteşem bitki örtüsünün ve tarımsal üretimin bulunduğu bir il olduğunu belirten Özlü, “Kuzeyde Akçakoca ve deniz, güneyde şelaleler, mağaralar, göller ve tabiat parklarımızla; Türkiye’nin yükselen turizm bölgelerinin başında geliyoruz. Kazı çalışmaları hızla devam eden 2 bin yıllık Konuralp Antik Kentimiz, Akçakoca’daki Ceneviz Kalemiz, Aydınpınar, Güzeldere ve Samandere Şelalalerimiz, tabiatın büyük nimeti Topuk Yaylamız, efsanelere konu olan Efteni Gölümüz, Fakıllı ve Sarıkaya Mağaralarımız, her mevsim ayrı bir güzellik sunan yaylalarımız ve kanyonlarımız, sularında rafting yapılan akarsularımızla sadece bölgemizin değil ülkemizin de turizmde ve seyahatte parlayan yıldızı olmaya aday bir kentiz” dedi.
“MODERN BELEDİYECİLİĞİN YENİ ROTASI AKILLI ŞEHİR UYGULAMALARIDIR”
Kalkınmanın en önemli ayaklarının başında şehircilik olgusunun geldiğini söyleyen  Özlü, “Bütün şehirlerimiz; kimliklerini tarihimizden, kültürümüzden, sanatımızdan ve geleneklerimizden almaktadırlar. Türkiye’nin hangi şehrine giderseniz gidin binlerce yıllık tarihin ve medeniyetin izlerini görürsünüz. Bizler Düzce’yi korumaya ve medeniyet ışığımız altında inşa ve ihya etmeye kararlıyız. Bunu yaparken modernliğin getirdiği kavramlara da kucak açmaya devam edeceğiz. 
Bugün burada sizlerle konuşacağımız gibi,  artık ‘modern belediyeciliğin yeni rotası akıllı şehir uygulamalarıdır. Şehirleri insanlarla, insanları teknolojiyle, teknolojiyi şehirle uyum içinde, bir bütün olarak ele almamız gerekmektedir. Kongremizde şehirleşme konuları gündeme geldikçe, sizlere Düzce’deki belediyecilik anlayışımızı, projelerimizi ve hedeflerimi ayrıntılı olarak anlatacağız” dedi.

ÖZLÜ: KOLAY OLANA DEĞİL ZOR OLANA TALİBİZ
Başkan Özlü, ilki gerçekleştirilen "İktisat ve Kalkınma Kongresi" ile Düzce’nin sahip olduğu değerleri daha da geliştirmenin yollarını hep birlikte arayacaklarını, Türkiye’nin en genç şehrini; tüm Türkiye’ye tanıtmak için yapılması gerekenleri konuşacaklarını ifade ederek, şunları kaydetti; “Düzce’nin bugününü konuşurken, daha da önemlisi gelecek 50 yılını nasıl planlamamız gerektiği konusunu istişare edeceğiz. Hepimiz biliyoruz ki; en kolay iş bugünü kurtarmaktır. En zor olan ise gelecek yılları planlamak, yarınları kurtarmaktır. Biz; kolay olana değil, zor olana talibiz. Çünkü gelecek nesillere daha yaşanabiliriz bir Düzce’yi emanet etmenin sorumluluğunu taşıyoruz. Katılımlarınızdan ötürü teşekkür ediyor. Kongremizin hayırlı ve faydalı sonuçlar getirmesini temenni ediyorum" ifadelerini kullandı. 

ÖZLÜ, KONUŞMASINI İKİ MÜJDE İLE NOKTALADI
Başkan Özlü, konuşmasının sonunda ise iki önemli müjde vermek istediğini belirterek, “İlki, 15 bin istihdam oluşturacak olan 1. OSB’nin genişleme projesinin kararının onaylandığını paylaşmak isterim. Bu konuda desteklerini esirgemeyen Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Bekir Pakdemirli’ye şükranlarımı sunuyorum. Bir diğer müjde ise Çilimli OSB’de 1 Nisan 2022’de alt yapı inşaatlarımıza başlıyor oluşumuzla ilgili. Bu konuda da değerli Valim Sayın Cevdet Atay’a teşekkür ediyorum. Her iki gelişme de Düzce’mize hayırlı olsun” dedi.

EGD BAŞKANI TOPRAK, KONGRENİN DİĞER KENTLERE ÖRNEK OLMASI TEMENNİSİNDE BULUNDU
Başkan Özlü’nün açılış konuşmasının ardından söz alan Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) Başkanı Celal Toprak, EGD olarak kongreye dahil olma sürecine yönelik bilgiler aktarmasının ardından, bugünden yarını planlayanların öne geçeceğini belirterek, kongrenin diğer kentlere de örnek olması temennisinde bulundu. 
Kongrede konuşan AK Parti, MHP ve CHP İl Başkanları ise kongrenin Düzce için hayırlı olması dileklerini ifade etti.

TSO BAŞKANI TUNCAY ŞAHİN: DÜZCE’NİN YOL HARİTASINI ÇIKARMAYI AMAÇLIYORUZ
Daha sonra söz alan Düzce Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Tuncay Şahin ise 
organizasyon gerçekleştirilmesinde en büyük emeği sarfeden Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü başta olmak üzere EGD Başkanı Celal Toprak’a teşekkür etti. Şahin, “Bu ve bundan sonraki kongrelerde amacımız Düzce’nin iktisadi kalkınmasını sağlamak ve yol haritasını oluşturmak olmalıdır. Bu yol haritasını da bizden sonrakilere bir referans kaynağı olarak kalmasını sağlamak olacak” dedi.

MHP MİLLETVEKİLİ YILMAZ’DEN DESTEK KONUŞMASI 
Milliyetçi Hareket Partisi Düzce Milletvekili Ümit Yılmaz kürsüde yaptığı konuşmada, organizasyonu düzenleyen, birbirinden değerli konukları Düzce’de bir araya getiren ve Düzce’nin geleceğinin yol haritasını oluşturmak adına çalışma yürüten Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü’ye teşekkür ederek, Düzce’nin geleceğine dair yapılan tüm çalışmaları destekleyeceğini söyledi.

AK PARTİ MİLLETVEKİLİ ÇAKIR, GEÇMİŞTEN BUGÜNE TARIM VE SANAYİYİ DEĞERLENDİRDİ
AK Parti Milletvekili Fahri Çakır, tarım ve sanayi noktasında geçmiş dönemlerle bugüne geçiş sürecine yönelik değerlendirme de bulunduğu konuşmasını İktisat ve Kalkınma Kongresinin yapılışına bağlayarak, emeği geçen tüm paydaşlara teşekkürlerini iletti.
KEŞİR’DEN BEŞERİ SERMAYE VE EKOLOJİK TURİZM VURGUSU
AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları Başkanı ve Düzce Milletvekili Ayşe Keşir, beşeri sermaye konusuna değinerek, Düzce’nin ekolojik turizm konusunda başkent olabilecek bir şehir olduğuna vurgu yaptı.

VALİ ATAY’DAN EL BİRLİĞİ İLE DESTEK SÖZÜ
Düzce Valisi Cevdet Atay ise yaptığı açılış konuşmada, Düzce’nin ihtiyacı olan durumların değerlendirildiğini konuşmalardan gördüğünü belirterek, kongre vesilesiyle bir araya gelecek panelistlerin ortaya koyacakları yol haritasına el birliği ile destek vereceklerini iletti. 

Düzce’ye yönelik hazırlanan tanıtım videosu katılımcılarla paylaşılmasının ardından, Rota Yayıncılık Yönetim Kurulu Başkanı, Marketing Türkiye Genel Yayın Yönetmeni Günseli Özen’in moderatörlüğünde Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı, Arzum Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kolbaşı, Öztiryakiler Yönetim Kurulu Başkanvekili Tahsin Öztiryaki ve Okan Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Beyza Toksoy’un katılımlarıyla ‘Bugünden Yarının Marka Kenti Düzce’ye Yol Haritası’ başlığı altında kongrenin startı verilmiş oldu.