HABERLER
26-12-2017 23:59

“OTİZMİN FARKINDAYIZ”

“OTİZMİN FARKINDAYIZ”

Hollandalı Türk Asıllı Yazar Birsen Başar, Düzce Belediyesinin daveti ile “Otizmin Farkındayız” başlıklı konferansa konuşmacı olarak katılacak.

Hollandalı Türk Asıllı Yazar Birsen Başar, Düzce Belediyesinin daveti ile “Otizmin Farkındayız” başlıklı konferansa konuşmacı olarak katılacak.

Düzce Belediyesi ve Türkiye Beyazay Derneği Düzce Şubesi işbirliği ile “Otizmin Farkındayız” başlıklı bir konferans düzenlenecek. Düzce Belediyesi Kültür Merkezinde düzenlenecek konferansa Hollandalı Türk Asıllı ve aynı zamanda Otizmli Yazar Birsen Başar konuşmacı olarak katılacak. 27 Aralık Çarşamba günü saat 11:30’da düzenlenecek konferansa tüm vatandaşlar davetlidir.

Yazar Birsen Başar’ın Biyografisi

4 ocak 1986 yılında Hollanda’nın Breda kentinde dünyaya gelmişim. Göbek ismim Manolya ancak babaannemin isteği üzerine Birsen olarak değiştirilmiş. Okul hayatım anaokulundan başlayarak iletişim problemi ile geçti. Ana- ve ilkokulda oyunlarda hep lider oluyordum ya da olmak istiyordum ve arkadaşlarımla aramda sorun olmaya başladı ve yalnız bırakıldım. Bu sorun yıllarca devam etti. Arkadaşlık kurabilme konusunda çok zorluk çektim.

Orta öğrenimim daha da zordu benim için. Ergenliğin ağır bastığı bu dönemde sınıf arkadaşlarım beni ya dışlıyor ya da beni sinirlendirmek için ellerinden geleni yapıyorlardı.

Yüksek öğrenimimi işletme, yönetim ve hukuk alanında yaptım. Üniversite dönemi de benim için hiç kolay olmadı. Sınıfta neredeyse hiç konuşmadığım için hocalarım ve sınıf arkadaşlarım tarafından uyarılıyordum. Genellikle şaka yollu uyarılar alıyordum. Tabi her şakanın altında bir gerçek payı vardır ilkesi ile. Hatta bir defasında hocalarımdan biri “Birsen sen konuşma özürlü müsün” diye sormuştu.

Üniversiteyi bitirmeden 2,5 ay önce, bana otizm teşhisi konuldu. Otizm hakkında hiç bir bilgim yoktu ve bu konuda daha önce hiç bir şey duymamış okumamıştım. Kitaplar okuyarak ve başka otizmli bireylerle tanışarak kendimi daha iyi tanımaya başladım. Türkiye’de bazı anne ve babaların benim otizmli olduğumu inanmadıkları için, 2008 senesinde birinci kitabımı yazmaya başladım. Türkiye’de normal ve yüksek zekalı yetişkin otizmliler pek bilinmiyor. Otizmin geniş bir spektrumun olduğu halde, sadece ağır otizmli ve zihinsel engelli çocukların otizmli olduğu düşünülüyor.