HABERLER
20-04-2016 23:59

BİTHYNİA KAZI ÇALIŞMALARI KONFERANSI YAPILDI

BİTHYNİA KAZI ÇALIŞMALARI KONFERANSI YAPILDI

Düzce Belediyesi ve Düzce Üniversitesi işbirliği ile Konuralp’de yapılan kazı çalışmalarına ilişkin “Bithynia Bölgesi Arkeoloji Çalışmaları” başlıklı panel düzenlendi.

Düzce Belediyesi ve Düzce Üniversitesi işbirliği ile Konuralp’de yapılan kazı çalışmalarına ilişkin “Bithynia Bölgesi Arkeoloji Çalışmaları” başlıklı panel düzenlendi.

Düzce Belediyesi ile Düzce Üniversitesi’nin katkılarıyla hazırlanan panelde Bthynia bölgesi arkeolojik araştırmaları hakkında bilgiler verildi. Düzce Üniversitesi Kutadgu Bilig Konferans Salonu’nda yapılan panelde ilk olarak Düzce Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç Dr. Nurperi Ayengin söz aldı. Prusias ad Hypium antik tiyatrosundaki kazı çalışmaları ve Düzce’nin arkeolojik buluntuları hakkında bilgiler veren Yrd. Doç. Dr. Ayengin, Düzce’nin Bithynia bölgesinin önemli kentlerinden biri olduğunu belirterek Konuralp mahallesinde bulunan Prusias ad Hypium antik kentinin toprak altında kaldığını söyledi. Birçok gezginden Konuralp antik kentiyle ilgili önemli bilgiler edindiklerini ifade eden Yrd. Doç. Dr. Nurperi Ayengin, yaptıkları çalışmalarla kente ait büyük bir garnizonu keşfettiklerini dile getirdi.

Panel, Düzce Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Emre Okan’ın sunumuyla devam etti. Ege ve Akdeniz bölgesindeki su altı arkeolojik çalışmalara katıldığını belirten Yrd. Doç. Dr. Okan bu alanda kazanmış olduğu tecrübesini, Üniversitemizin de bulunduğu Bithynia bölgesi kıyılarında değerlendirmek ve su altı araştırması yapmak amacıyla, 2014 yılının Aralık ayında Kültür Bakanlığı’na başvuruda bulunduğunu ifade etti. Okan, Bakanlık onayıyla 2015 yılında 10 günlük bir zaman diliminde sualtı araştırmalarının ilk etabını gerçekleştirdiklerini sözlerine ekledi.

Panelin son konuşmacısı Düzce Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Bilir, İznik Gölü arkeoloji çalışmaları hakkında bilgiler verdi.  İznik Gölü’ndeki bazilikanın ilk defa 2014 yılında Prof. Dr. Mustafa Şahin tarafından keşfedildiğini dile getiren Yrd. Doç. Dr. Bilir, bu keşfin dünya çapında yankı uyandırdığını ve bu çalışmanın Amerikan Arkeoloji Dergisi tarafından 2014 yılında dünyanın en önemli arkeolojik çalışmaları arasında gösterildiğini vurguladı. Panel, konuşmacıların katılımcılara teşekkür belgesi vermesi ile son buldu.