HABERLER
21-04-2016 23:59

DENETİM RAPORU VE GERÇEKLER

DENETİM RAPORU VE GERÇEKLER

Yasa gereği, bulgulara yönelik her türlü bilgi ve belgenin Denetim Raporunda yer alması esastır. 5393 sayılı kanunun Encümen toplantısı başlıklı 35 inci madde hükmü şu şekildedi

Düzce belediyesinin 2015 yılına ilişkin iş ve işlemlerine yönelik olarak hazırlanan Denetim Raporu, komisyonun MHP’li üyeleri tarafından hem usul hem de içeriği açısından gerçeğe aykırı bir şekilde kamuoyuna yansıtıldı.

Denetim Komisyonunun MHP’li üyeleri, denetime ilişkin bulguları ve görüşleri rapora yazmadıkları gibi raporda yer almayan ve gerçek dışı tespitleri, sansasyonel bir şekilde kamuoyuna açıklamışlardır.

Kamuoyunu yanıltmaya yönelik bu tür girişimleri şiddetle kınıyor, Denetim Komisyonu usul ve esaslarına ilişkin yasal yapılanma ile söz konusu döneme ait işlemleri kronolojik olarak sıralıyoruz:

1-Denetim Komisyonu Belediyeler Kanunu gereği Mecliste grubu bulunan siyasi partilerin üye sayısının meclis üye tam sayısına oranlamasına göre belirlenir. Buna göre de Düzce belediyesinde 5 kişilik Denetim Komisyonu belirlenmiştir. Komisyonda AK Parti grubu adına Selahattin Sert, Miktat Çelebioğlu, Gönül Asuk; MHP grubu adına da Ercan Katırcıoğlu ile Ayhan Cicu üye olarak yer almıştır.

2-Söz konusu Denetim Komisyonu Düzce belediyesinin 2015 yılına ilişkin iş ve işlemlerine yönelik 23 gün süre ile belediyede bulunan 17 birim müdürlüğünde inceleme yapmıştır. Bilgi ve belgeler esas alınarak Denetim Raporu hazırlanmış ve Meclis başkanlığına sunulmuştur.

3-Denetim komisyonunun hazırladığı rapor, bütün üyelerle birlikte müzakere edilmiş ve son şekli verilmiştir. Hatta söz konusu raporun özellikle denetim sonucunun özetlendiği ve önerilerin de yer aldığı SONUÇ bölümünün hazırlanmasında MHP'li meclis üyesi Ercan KATIRCIOĞLU'nun el yazısı ile kaleme aldığı notlar esas alınmış, söz konusu notlarda herhangi bir değişiklik yapılmaksızın rapor imzaya açılmıştır.

4-Hal böyle olmasına rağmen, aralarında MHP kontenjanından seçilmiş olan Ercan KATIRCIOĞLU’nun da dahil olduğu MHP'li iki üye tarafından bir takım bulguların rapora alınmadığından bahisle şerh konularak imzalanmıştır. Ucu açık ve sonradan her zaman eklentiler yapılabilecek olan; “Denetim komisyonu çalışmalarımız esnasında bir takım bulgular rapora alınmamıştır. Bu bulgular meclis başkanlığına sözlü ve yazılı arz edilecektir.” şerhi düşülmüştür.

5-Oysa yasa gereği, bulgulara yönelik her türlü bilgi ve belgenin Denetim Raporunda yer alması esastır. 5393 sayılı kanunun Encümen toplantısı başlıklı 35 inci madde hükmü  şu şekildedir: “…Alınan kararlar başkan ve toplantıya katılan üyeler tarafından imzalanır. Karara muhalif kalanlar gerekçelerini de açıklar…” Dolayısıyla incelemeye dair muhalif görüşler, gerekçeleri ile birlikte raporda yer almalıdır. Komisyonun MHP’li üyeleri yasal olan bu yolu tercih etmek yerine, sözde bulguları basına sansasyonel bir şekilde aktarmışlardır. 

6-Tüm bunlara karşın Meclis başkanlığına sunulan Denetim Raporu Belediye Meclis toplantısında gündeme alınmış ve görüşmeye açılmıştır. Bilindiği üzere; Denetim Komisyonu raporları üzerinde kanun kapsamında oylama yapılamamakta, sadece genel görüşmeye açık bulunmaktadır.

7-Belediyemizin her türlü iş ve işlemlerin hukuka uygunluk, malî ve performans denetimini kapsayan iç ve dış denetimi 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanunu hükümlerine göre yapılmakta, ayrıca, belediyemizin malî işlemler dışında kalan diğer idarî işlemleri, hukuka uygunluk ve idarenin bütünlüğü açısından da İçişleri Bakanlığı tarafından denetlenmektedir.

8-Sonuç olarak Denetim Komisyonu’nun MHP’li üyeleri hem komisyon çalışma ve raporlandırma usullerine aykırı hareket etmişler hem de raporda bulunmayan sözde bulguları hiçbir bilgi ve belgeye dayanmaksızın kamuoyuna siyasi amaçlı olarak sansasyonel bir şekilde yansıtmışlardır.  Doğrudan Belediye Başkanlığı ile Meclisi hedef alan, tamamen gerçeğe yansıtmayan bu tür eylemlere karşı her türlü yasal işlemin başlatıldığını bildirir, durumu kamuoyuna bildiririz.