İMAR PLANI ŞEHRİN GELİŞİMİNİ DESTEKLİYOR

İMAR PLANI ŞEHRİN GELİŞİMİNİ DESTEKLİYOR
Düzce Belediye Meclisi tarafından yeni imar planları üzerine görüşmeler sürerken Belediye Başkanı İsmail Bayram, imar planlarındaki düzenlemelere ilişkin açıklamalarda bulundu. Mecliste görüşülen imar planları için basın toplantısı düzenleyen Başkan Bayram,  Belediye Meclisi´nin Düzce´nin gelişimi üzerine tarihi kararlar aldığını belirterek  ´Şehrin gelişimi ile imar planları birbirini destekliyor. Alınan her karar Düzce´nin önünün açılması içindir. Bir yandan şehrin sağlıklı ve kaliteli yapılaşması sağlanırken bir yandan da konutlaşma ve turizme yönelik yatırımların gerçekleşmesi, imkan sağlanması için imar düzenlemeleri yapılıyor´ dedi. Kentsel Dönüşüm Projelerine ilişkin bilgiler de veren Başkan Bayram ´ Şehrin kötü görüntüsünün ortadan kaldırılmasını sağlayacak olan Kentsel Dönüşüm kararları da alındı. Düzce´nin üç ayrı bölümünde Kentsel Dönüşüm Projesi uygulanacak´ dedi.
İMAR PLANLARI
Düzce´nin yeni imar planı için Belediye Meclisi´nin yoğun bir tempoyla çalıştığını belirterek söze başlayan Başkan İsmail Bayram ´ Ben tüm Meclis üyelerime teşekkür ediyorum. Düzce´nin geleceğine yönelik tarihi kararlar alıyorlar. İmar planları ve düzenlemelerine ilişkin her bir madde üzerinde titiz bir çalışma yürütüyorlar ve her bir maddeyi tartışıyorlar´ dedi.  Yeni imar planı ile konut ve iş yerleri daha belirgin hale geldi diyen Başkan Bayram bu konuda şu görüşlere yer verdi " Yeni planda kısaca MİA dediğimiz Merkezi İş Alanları belirledik. Betonlaşmayı azaltacak, konut yapılacak oranları belirledik. Aşırı yapılaşma istemiyoruz, yapılaşma asgari standartlarda olmalıdır. Daha fazla açık alan bırakıyoruz´
HAVA FOTOĞRAFLARI
Düzce´nin mevcut durumunun daha belirgin hale gelmesi için şehrin hava fotoğraflarının  da çekileceğini ifade eden Başkan ´ Planlamaya destek için mevcut durumun daha belirgin tespit edilmesi  için hava fotoğrafları çekeceğiz. Düzce´nin 11 köyü mücavir alan olarak belirlendi ve yaklaşık 1750 hektarlık bir alana sahiptir. Halihazır harita çalışmalarını başlattık´ dedi.
KAT ARTIŞI YOK
Düzce Kenti Revizyon ve İlave İmar Plan Hükümlerine özellik arz eden binaların kat düzenlemesi kararı eklendiğini belirten Başkan Bayram bu konuda da şu görüşlere yer verdi " Düzce´nin ticari, ekonomik ve sosyal yapısının gelişmesi için özellik arz eden, otel, okul, alışveriş merkezi, kültür merkezi, merkezi iş alanları, katlı otopark, sosyal tesis gibi yapılarda kat düzenlemesi yapıldı. Öncelikli olarak bu binaların yapılacağı yapı adalarında plan değişikliği yapmaya esas, jeofizik, jeoteknik etüd raporları alınarak ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü´ne onaylatılarak belli yol genişlikleri ve taban alanlarına göre kat değişikliği kararı verilebilecek. Bu bağımsız olarak kat artışı değildir. Bunun iyi anlaşılması gerekir. Özellikli yapıların ada alanının en az 2 bin metre kare olması , her daire için otopark şartının yerine getirilmesi kriterlerden biridir. Mesela 4 yıldızlı bir otel için ada alanının 5 bin  metrekare ve üzerinde olması taban alanının yüzde 30 olması durumunda 4 kat olması mümkün olabilecek´
KENTSEL DÖNÜŞÜM
Düzce´nin özellikle D-100 kenarında kötü görüntüsünün ortadan kalkması ve şehrin sağlıklı ve kaliteli gelişmesi açısından Kentsel Dönüşüm Projelerinin önemli olduğunu vurgulayan Başkan İsmail Bayram bu konuda da şunları söyledi " Mevcut Camikebir mahallesindeki Kentsel Dönüşüme alanından sonra Uzunmustafa Mahallesi ve Kültür mahallesi sınırları içerisinde yer alan eski sanayi alanı ile Beslanbey mahallesi ile Mergiç mahallesi sınırları içerisinde yer alan alanlar için de Kentsel Dönüşüm Alanı kararı alındı. Eski sanayi çarşısındaki alanın toplamı 76 bin 138 metrekare, yeni sanayi çarşısındaki alan ise 68 bin 395 metrekaredir.  Her iki alan için de Düzce Belediyesi ile Toplu Konut İdaresi arasında karşılıklı olarak protokol imzalanacaktır. Tahsis kararının çıkması ile birlikte  eski sanayi alanında ilgili analiz ve tespit çalışmaları başlatılacaktır. Bunlardan çıkan sonuçlara göre de kentsel tasarım ve mimari projeler hazırlanacak´. Eski sanayi çarşısındaki sanayi esnafı ile  görüşmelerin başlatılacağını ifade eden Başkan Bayram bu konuda da şunları söyledi " Eski sanayi alanında yüzde 73 sanayi birimleri yüzde 27´i de konut ve ticari yapılar bulunuyor. Buradaki esnaf için Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi ile görüşmeler yapıldı. KSS alanı sanayi esnafı için yeterli olacaktır. Ancak, genişleme imkanı sağlanması için KSS yanında 34 bin 800 metrekarelik rezerv alanı oluşturuldu. Her bir hak sahibinin kendi hakları doğrultusunda mağdur edilmeden dönüşüm alanında üretilen birimlerden verilecek. Talep eden hak sahiplerine mevcutta var olan KSS´den yer verilecektir´ Başkan Bayram, Düzce Belediyesi´nin dönüşüm alanı ilanından sonra sürecin yaklaşık 6 ay olarak belirlendiğini sözlerine ekledi.