HABERLER
16-07-2024 16:03

DÜZCELİLER ANITPARK MEYDANI’NI DOLDURDU

Düzce’de 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü’nün 8. yıldönümü dolayısıyla anma programı düzenlendi. Gün boyu süren etkinliklerde, Düzceli Ufuk Baysan başta olmak üzere 15 Temmuz şehitleri için dualar edilirken, Anıtpark’ta gerçekleşen programda ise vatandaşlar gözyaşlarına hakim olamadı.

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayısıyla Düzce’de törenler düzenlendi. Vali Selçuk Aslan, Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Günden ve il protokolü, Düzce şehitliğini ve 15 Temmuz Şehidi Emniyet Müdürü Ufuk Baysan’ın kabrini ziyaret ederek dualar okudu. Ardından ise şehidin baba evi ziyaret edildi. Merkez Büyük Cami’de ise şehitler için Kuran’ı kerim tilaveti ve mevlidi şerif programı gerçekleştirildi.

Düzce Belediyesi Gençlik ve Spor Hizmetleri Müdürlüğü de spor salonlarının üyeleriyle Kent Ormanında 6 kilometrelik trekking yaptı. Motor kulüpleri ise valilik önünden başlayarak, Mehmet Akif Caddesi, Rasim Betir Paşa Bulvarı, Atatürk Bulvarı ve belediye güzergahından ilerleyen ve anıt parkta son bulan motosiklet turu düzenledi.

15 Temmuz etkinlikleri akşam Anıtpark Meydanı’nda devam etti. 15 Temmuz darbe girişimi konulu resim sergisinin açılışı yapılırken, film ve slayt gösterimleri yapıldı. Alanı dolduran vatandaşlar gözyaşlarına hakim olamadı.

Protokol üyeleri ile kalabalık vatandaş topluluğunun katılımı ile Demokrasi ve Milli Birlik Yürüyüşü düzenlendi. Merkez Büyük Cami önünden başlayan yürüyüşe katılanlar, ellerinde Türk bayrakları ile Anıtpark Meydanı’na kadar yürüdü. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan programda kuranı kerim okundu. Düzce Valisi Selçuk Aslan, Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü, Belediye Başkan Yardımcıları, Düzce Milletvekili Ercan Öztürk, siyasi parti temsilcileri, STK temsilcileri ve vatandaşların hazır bulunduğu Anıtpark meydanında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın konuşması canlı olarak yayınlandı.

VALİ ASLAN: MİLLETİN İSTİKBALİNE PRANGA VURMAYA ÇALIŞANLAR HÜSRANA UĞRADI

Protokol konuşmaları ile devam eden programda, alanı dolduran vatandaşlara hitap eden Vali Selçuk Aslan, “15 Temmuz 2016 tarihinde FETÖ/PDY hain darbe girişimi ülkemizin birlik ve bütünlüğünü, milli iradeyi ve demokrasimizi ortadan kaldırmayı hedefleyen en alçak darbe girişimidir ve Türk demokrasi tarihine kara bir leke olarak geçmiştir” derken, milletin istikbaline pranga vurmaya çalışanların bir kez daha hüsrana uğradıklarını, tarihin son gününe kadar da hüsrana uğrayacaklarını vurguladı. Aslan, “Bizler geleceği bir ananın sabrında, bir büyüğün duasında, bir çocuğun umudunda inşa etmeye ve ilelebet payidar kalacak Cumhuriyet’in Yeni Türkiye Yüzyıl’ında da hak ettiği konumda olabilmesi için bütün kurumlarımızla var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Düzce Milletvekili Ercan Öztürk ise, “Bir millet düşünün ki, gece vatan bekledi, sabah mesaiye gitti hiçbir şey olmamış gibi. Bundan sonra yapacağımız tek şey bizden sonrakilere anlatmak ki onların başına gelmesin” dedi.

BAŞKAN ÖZLÜ: BU GİRİŞİM CUMHURİYET TARİHİMİZİN YÜZ KARASIDIR

Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü ise konuşmasında, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı olarak görev yaptığı süre içinde gerçekleşen hain darbe girişimi gecesinde yaşadıklarını anlattı. Darbe akşamı bakanlıkta olduğunu ve Amerika’da yapılacak olan bir toplantıya hazırlandığını anlatan Özlü, “Sağdan soldan telefonlar geldi. Ankara’da uçaklar dolaşıyor, bu neyin nesi diye bana soruyorlardı. Herhalde gökyüzünde aidiyeti belli olmayan bir cisim vardır onun içindir diye söyledim. Yine bir başka telefon geldi, ‘İstanbul Boğaziçi Köprüsü kapatıldı, askerler var, nedir bu kapatma’ diye sordular. Dedim ki herhalde bomba yüklü bir araç ihbarı vardır ve askerler köprüyü kapatmışlardır. İlerleyen saatlerde bu tip sorular hep geldi ve ben asla ve kat’a ben darbe girişimi olabileceğine ihtimal vermedim. Çünkü 21. Yüzyılda Türkiye’de darbe yapmayı düşünecek hiç kimsenin olmadığını düşünüyordum” dedi.

Başbakanlık özel kalem müdürünün telefonu ile bakanlar kurulu salonunda toplandıklarını anlatan Özlü, “Bakanlar kurulu salonundayız. Başbakanımızı aradık, ulaşılamıyor. Meclis başkanını aradık, geldi. Soluk benizli hanımefendi darbe girişimi metnini okuyordu. Orada meclise gidelim diye karar verdik. Biz bunu konuşurken ışıklar söndü. Dediler ki 2 helikopter indi. Çelik yelekler giydik, koruma polislerinin arabalarına bindik. Başbakanlık Çankaya Köşkü’nden çıkmaya çalışıyoruz. Bir zırhlı muharebe aracı yolu kapatmış, çıkış yok. Ben daha önce Abdullah Gül Cumhurbaşkanı iken Cumhurbaşkanlığı’nda bir görev yapmıştım. Savunma reformu raporu hazırlayan ekibin içindeydim, köşkü biliyordum. Arka kapıdan çıktık, kapı kapandı. Ben kendimi öyle kurtardım.

Gerçekten bu girişim cumhuriyet tarihimizin yüz karasıdır. Diğer darbelerle aralarında bir fark var. Diğer bütün darbe girişimlerinin başı Türkiye’dedir, ama 15 Temmuz’da yurt dışındadır. Yurt dışında yaşayan bir haindir. 21. Yüzyılda darbe girişimini düşünebilecek kadar hain. Yasalarımızda vatana ihanet diye açık maddeli bir suç olsa vatana ihanetten yargılanması gereken bir insan, vatan haini. Allah bir daha milletimize böyle bir girişim yaşatmasın. Türkiye normalleşiyor. Şehitlerimize rahmet diliyorum. Şehidimiz Ufuk Baysan’ın annesi ve babası da aramızda. Ben kendilerine çok saygı duyuyorum. Şehitlik mertebesini bir şeref olarak kabul eden ve bunu şerefle taşıyan bir ailedir kendileri” şeklinde konuştu.  

Katılımcıların duygusal anlar yaşadığı anma programda, Düzce Belediyesi mehter ekibi marşlar seslendirirken, şiirler okundu.

Saat 00.13’te tüm camilerde sela okunmasının ardından program sona erdi.