HABERLER
09-04-2021 14:58

DÜZCE YEMEKLERİ KİTAPLAŞTIRILDI

Düzce Belediyesi tarafından bölgenin gastronomi (yemek kültürü) turizmine büyük katkı sağlayacak olan "Düzce Yemekleri ve Mutfak Sanatları Kitabı" baskıya girdi. Düzce'nin kendine özgü ürünleriyle harmanlanan ve 281 çeşit lezzet sırlarını içeren kitap büyük bir titizlik ile hazırlandı.

Düzce Belediyesi tarafından, bölge kültürünün önemli bir parçası olan Düzce mutfağını kurumsallaştıracak bir çalışmaya imza atıldı. Düzce Beltur A.Ş. bünyesinde kurulan Düzce Mutfak Sanatları Merkezine rehberlik edecek olan "Düzce Yemekleri ve Mutfak Sanatları Kitabı"hazırlandı. "Geleneklerimizle geleceğe" sloganı ile hazırlanan, Düzce mutfağının birbirinden leziz ve kendine has yemeklerinin yer aldığı kitapta 32 çeşit çorba, 59 çeşit salata meze ve zeytinyağlılar, 74 çeşit ana yemek, 48 çeşit hamur işi mantı ve makarna, 10 çeşit ekmek, 36 çeşit tatlı, 22 çeşit diğer yiyecek ve içecekler  olmak üzere toplam 281 farklı tarifi içerisin de barındırıyor.

HER YİYECEĞİN BİR YOLCULUK HİKÂYESİ VAR

Gastronomi bilimi için nesilden nesile geçecek eşsiz bir eser hazırlandığının altını çizen Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü; "Konuralp Gazi diyarı Düzce’nin kendine özgü ürünlerinin harmanıyla oluşmuş lezzet sırlarını içeren bu kitap, büyük bir özen ve titizlikle hazırlandı. Kitabın oluşmasında görünen görünmeyen birçok insanın katkısı oldu. Hikâyelerde gizlenmiş Düzce’ye ait ne kadar yemek varsa bulabildiğimiz, siz değerli okuyucuların bilgisine sunulmak üzere bu kitapta bir araya getirildi. Elbette her yiyeceğin bir yolculuk hikâyesi var. Ulaşılabilmiş hikâyeler eşliğinde hazırlanan bu kitap, geleceğe atılan kalıcı bir adım oldu. Yemek yapmak bir sanattır. Pek bilinmese de; güzel şehrimiz Düzce’de uzun yıllardır bu sanatın en güzeli icra ediliyor. Düzce’nin bu engin kültürünü hak ettiği gibi tanıtacağız” ifadelerini kullandı. Başkan Özlü, kitabın hazırlanmasında engin bilgi ve desteklerinden dolayı Düzce Kültür ve Turizm İl Müdürlüğüne ve müdür vekili Sabahattin Parlak'a da teşekkür etti. 

PROFESYONEL BİR ÇALIŞMA İLE BASKIYA GİRDİ

Düzce Belediyesi iştiraki Düzce BELTUR tarafından profesyonel bir çalışmayla kayda geçen kitap Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü'nün koordinasyonu ile Sibel Tuncer, Ayşe Çakır Yazgel ve Zeynep Sarıboğa tarafından hazırlandı. Fedai Turgut ve Erol Usta'nın aşçılığını üstlendiği kitabın fotoğraflarını Sefa Sürücü, Emre Çelik ve Erencan Durmuş çekti. Sayfa Tasarımını Emel Yıldız, kapak tasarımını Gürkan İpek, Redaksiyonu ise Seda Çelikkaya yaptı. 

Öte yandan kitaba, Fatma Demirtaş, Ayşe Sezgin, Gülcan Acar, Nilüfer Şenol Özcan, Aslı Oran, Şenay Ergin, Reyhan Yılmaz, Mücella Ulcay, Mesut Önder, Aziz Cebeci, Esen Yeşil, Özkan Ertuğral, Murat Arslan, Ahmet Bozdemir, Hüseyin Çakmak, Recep Yandız, Filiz Demir ve  Mehtap Yürümez de katkı sağladı. Başkan Özlü emeği geçen herkese teşekkür etti. Kitap önümüzdeki günlerde dağıtıma başlanarak raflardaki yerini alacak.