HABERLER
25-12-2020 11:42

KAPSAMLI İLK RAPOR AÇIKLANDI

Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü’ nün öncülüğünde Düzce’de hava kalitesinin düşmesine neden olan kaynakların bulunmasına yönelik yapılan çalışmaların ilk kapsamlı raporu açıklandı.

Analiz rapor sonuçlarını açıklayan Özlü, “ Düzce’mizde hava kalitesinin düşmesinde ısınma yüzde 31-36, şehir içi trafik yüzde 23-27, şehirlerarası trafik yüzde 15-21 ve sanayi yüzde22-26 oranında etkili oldu” dedi.

Düzce’de 3 sabit ve 1 mobil ölçüm cihazı ile başlayan hava kirliliğinin nedenlerinin ortaya koyularak çözüm yolu bulma çalışmalarının ilk raporu belli oldu.

Hava kirliliğinin nedenlerini bulmak için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri ile yapılan toplantının ardından Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile görüşen Düzce Belediye Başkanı  Dr. Faruk Özlü, en kısa sürede hava ölçüm cihazlarının Düzce’ye gelmesini sağlamıştı.

  Düzce’ye gönderilen hava kirliliği mobil ölçüm araçları ile 3 farklı noktada yapılan ölçüm sonuçlarına göre; ısınma kaynaklı (kalitesiz kömür) sanayi kuruluşları( baca filtreleri) ve araçlardan çıkan egzoz gazlarından dolayı hava kalitesinin düştüğü tespit edildi.

KUZEY ÇEVRE YOLUNA YÖNLENDİRİLECEK

Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü, hava kalitesinin düşmesinde 4 ana etkenin olduğunun raporlandığını belirterek, mobil ölçüm cihazının yer değiştirmesinin ardından analizlerin değişiklik gösterebileceğini de sözlerine ekledi.

Başkan Özlü, “Şehir içi ve şehirlerarası trafiğe katılan araçlardan gelen egzoz gazlarından dolayı yüzde 15-27 oranları arasında olumsuz bir etkiden söz ediyoruz. Her gün 80 Bin aracın geçtiği Düzce’deki otoyollarda kamyonların Kuzey Çevre Yolunu kullanmaları için yönlendirmeler yapılacak. Bariyer görevi görecek ağaçlandırmalar için de ilgili kurumlarla temasımız başladı” diye konuştu.

AĞIR CEZALAR GELECEK

Lastik yakan tesis ve yağ yakan sanayi atölyelerinin havanın kirlenmesine büyük etki ettiğini ve tespiti halinde büyük cezaların uygulanacağına vurgu yapan Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü, “Yaptığımız ölçüm ve analizlerin ilk sonuçlarına göre; Düzce'deki hava kirliliğinin yüzde 22-26'u sanayi tesislerinden kaynaklanıyor. Cezai bir işleme maruz kalmamaları için tesis sahiplerimizi bacalarını standartlara uygun hale getirmeye çağırıyorum. Öte yandan fabrikalarımızdan standartlara uygun filtre sistemlerini taktırmalarını rica ediyoruz. Merkezi bir sistemle bu bacaları takip ederek devre dışı kalmaları durumunda uyarı sistemi devreye girecek. Dolayısıyla cezai işlem uygulamasına gerek kalmadan fabrikalarımızın standartların gerektirdiği baca filtrelerini taktırmalarını önemle rica ediyoruz” dedi.

DOĞALGAZA GEÇELİM

Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü, son olarak ısınmadan kaynaklı kalite düşüklüğünün yüzde 31-36 oranı arasında olduğunu da belirterek, “ Kalorifik değeri düşük kömür kullanılmamasını istiyoruz. Dergaz ile yaptığımız görüşmeler neticesinde doğalgaza geçiş için bir kampanya yapmalarını bekliyoruz. Kapısına kadar doğal gaz döşenmiş olan hemşehrilemizin doğalgaza geçerek temiz havanın oluşturulmasına destek olmalarını istiyoruz. Çünkü Düzce bizim evimiz. Havası temiz, suyu temiz ve toprağı temiz bir Düzce için ele ele verelim” ifadelerinde bulundu.

 Hava kirliliği ölçüm cihazlarının Nisan ayına kadar farklı noktalarda ölçüm yaparak çıkan analiz raporlarına göre bir yol izleneceği belirtildi.