Atık Yönetimi Semineri Yapıldı

Çevre ve Orman Bakanlığı Bolu ve Düzce İl Çevre Orman Müdürlüğü ile Avrupa Komisyonu Genişleme Genel Müdürlüğüne teknik destek sağlayan kısa adı TAIEX olan Tecnical Assistance Infortation Exchange Instrument işbirliği ile Bolu Büyük Abant Oteli’nde ´Atık Yönetimi´ semineri yapıldı.

Çevre ve Orman Bakanlığı Bolu ve Düzce İl Çevre Orman Müdürlüğü ile Avrupa Komisyonu Genişleme Genel Müdürlüğüne teknik destek sağlayan kısa adı TAIEX olan Tecnical Assistance Infortation Exchange Instrument işbirliği ile Bolu Büyük Abant Oteli´nde ´Atık Yönetimi´ semineri yapıldı. Seminerde Düzce Belediye Başkanı İsmail Bayram da  ´Katı Atık Yönetimi ve Karşılaşılan Sorunlara´ ilişkin bir sunum yaptı.

Günboyu süren seminere Düzce Belediyesi adına Belediye Başkanı İsmail Bayram´ın yanı sıra Düzce Belediye Başkan Yardımcısı Bayram Bayraktar, Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, Bolu ve Düzce Çevre ve Orman İl Müdürleri ile müdürlük yöneticileri, Bolu ve Düzce İl Sağlık Müdürleri, Tarım İl Müdürleri, Sanayi ve Ticaret İl Müdürleri, Organize Sanayi Bölgesi Müdürlükleri, DSİ 53 ve 55´inci Şube Müdürlükleri ile yabancı uzman konuşmacılar katıldılar.  Seminerin açılış konuşmasını yapan Biyolog ve TAIEX uzmanı Cemile Abdülganioğlu etkinliğin amacına yönelik şu bilgileri verdi. " Bu seminerin amacı, atık yönetim politikaları ve bu politikaların AB ülkelerindeki uygulamalarını göstermek aynı zamanda Türkiye´de bu konuda varolan mevzuatlar ve uygulamaları konusunda ilgili paydaşların bilgilendirilmesidir. Böylelikle ilgili paydaşlar atık yönetimi ile ilgili sorunların çözümünde ve yönetmeliklerin uygulanmasındaki görev ve sorumlulukları hakkında bilgi sahibi olacaklardır´ . Seminerde Atık Yönetimine ilişkin bir sunum yapan Düzce Belediye Başkanı İsmail Bayram, belediyenin bu yöndeki çalışmalarını aktardı. Bayram, atıkların çevresel olduğu kadar insan sağlığı üzerinde de etkili olduğunu vurgulayarak, ´ Atıkların çevre kirliliği oluşturmadan bertaraf edilmesi ve ekonomik açıdan da geri dönüşümünün sağlanması gereklidir´ dedi. İsmail Bayram´ın seminerde aktardığı bilgiler özetle şu şekilde. " Bilindiği üzere toplumların gelişme süreçleri, hızlı yapılaşma, endüstri faaliyetleri ve artan nüfus yoğunlukları, kentlerde ciddi bir çevre kirliliğini beraberinde getirmektedir. Toplu yaşam alanlarında oluşan her türlü atığın, çevreyle barışık yöntemlerle uzaklaştırılması, depolanması yada bertarafı zaruri hale gelmiştir. Bu doğrultuda katı atık yönetiminde Yerel Yönetimlere önemli görevler düşmektedir. Düzce Belediye Başkanlığı olarak bizlerde üzerimize düşen sorumlulukları layıkıyla yerine getirmek için çaba göstermekteyiz Katı Atıkların Kontrolü Yönetmeliği uyarınca tüm kentte oluşan yaklaşık 220 ton/günlük evsel nitelikli katı atıklar ve kül, cüruf, bahçe atıkları  özel bir firma eliyle toplatılıp bertaraf edilmektedir. Cadde,sokak,meydan ve pazaryerleri  ise süpürülüp yıkanmaktadır.Dere ve akarsu kenarları da belirli aralıklarla temizlenmektedir.Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği uyarınca tüm sağlık kuruluşlarından kaynaklanan tıbbi atıklar Belediyemize ait lisanslı taşıma aracıyla toplatılmakta ve İZAYDAŞ yakma tesislerinde bertaraf edilmeye gönderilmektedir.2009 yılından itibaren Sakarya Büyükşehir Belediyesi ile yapılan protokol gereği 10 yıl süreyle Sakarya da kurulacak olan Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisinde bertaraf edilecektir Atık Pil ve Akümülatörlerin Kontrolü Yönetmeliği uyarınca belirli noktalara yerleştirilen sabit atık pil toplama kutuları ve birçok kurum/kurulaşa TAP derneğiyle yapılan protokol kapsamında temin edilerek dağıtılan seyyar pil kutularından toplanan atık piller derneğe gönderilerek bertarafı sağlanmaktadır. Bitkisel Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği uyarınca oluşan atık yağlar, Bakanlıkça yetkilendirilen özel bir firmayla yapılan protokol çerçevesinde birçok işyerinden toplanmakta ve değerlendirilmektedir. (Şu ana kadar 3400 kg civarında bitkisel atık yağ toplanmıştır .)  Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği uyarınca yapılan çalışmalar ise henüz Belediyemiz şantiyesinde oluşan atık motor yağlarının yetkili firma aracılığıyla toplatılması ve değerlendirilmesi yönündedir. Şu ana kadar 2007de 600 litre 2008 de 540 kg atık motor yağı teslim edilmiştir. Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği kapsamında ise henüz Yönetim Planı oluşturulması aşamasına gelinmiştir. Tamamlanmasından sonra seçilecek pilot bölgelerde bu çalışmaya başlanacaktır.Ayrıca kaynağında ayrıştırma ve ayrı toplama projesi de şu an için planlama aşamasındadır. İlerleyen  dönemlerde  bu çalışmada aktif bir şekilde işlerlik kazanacaktır. Kentimizde ciddi sıkıntılar yaratan katı atık yönetimi için yıllardır çektiğimiz sıkıntılar şu an için had safhaya ulaşmıştır. Şehrimizin büyük kısmının İSKİ İçme Suyu Havzasına dahil olmasıyla birlikte mevcut durum hayli sıkıntı yaşamamıza sebep olmuştur. Bu sebeple eski vahşi depolama sahamızda İstanbul Büyükşehir Belediyesi ekiplerince  rehabilitasyon çalışması yapılmış ve tamamen kullanıma kapatılmıştır." Seminerde uzman konuşmacı olarak da Almanya Kırsal Kalkınma ve Çevre Bakanlığı´ndan Andrea Sander, Belçika Belediyeler Birliği´nden Chirstof Delatter, Çevre ve Orman Bakanlığı´ndan Demet Erdoğan ve Orhan Solak birer sunum yaptılar.