Belediyeler Birliği Antalya Toplantısı

Türkiye Belediyeler Birliği´nin Antalya´da yapılan ve üç gün süren toplantısına Düzce Belediye Başkanı İsmail Bayram da katıldı. Toplantıda İçişleri Bakanı Beşir Atalay ile Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de birer konuşma yaptılar.

İçişleri Bakanlığı ve Türkiye Belediyeler Birliği işbirliğinde düzenlenen Belediye Başkanları Bilgilendirme ve İstişare Toplantısı tüm belediye başkanlarını 20-27 Haziran 2009 tarihlerinde Antalya´da bir araya geldiler. Büyükşehir, il ve nüfusu 2000´in üzerindeki ilçe ve belde belediyelerinin başkanlarını kapsayan 20-24 Haziran 2009 tarihli birinci grup bilgilendirme toplantısı çok sayıda belediye başkanı katılımıyla Antalya´da sona ererken, nüfusu 2000´in altındaki belediyelerin başkanları 24-27 Haziran 2009 tarihlerinde düzenlenen ikinci programda bir araya gelecek. İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Antalya Valisi Alâaddin Yüksel, Türkiye Belediyeler Birliği ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş´ın açılış konuşmalarını yaptıkları 1. grup bilgilendirme toplantısı çerçevesinde Maliye Bakanı Mehmet Şimşek "Belediyelerin Mali Yapısı ve Raporları" konulu bir sunum yaptı. Düzenlenen bilgilendirme ve istişare toplantısı çerçevesinde belediye başkanlarının uygulamada karşılaştıkları sorunlar için "mevzuat danışma merkezi" de oluşturuldu. Atalay: Seçilmiş Yerel Yöneticiler Bizim İçin Değerlidir. İçişleri Bakanı Beşir Atalay, yönetim anlayışının temelinde demokratikleşme, yerelleşme ve sivilleşme olduğunu kaydettiği konuşmasında, "Seçilmiş yerel yöneticiler bizim için değerlidir" dedi.  Belediyelere 2002 yılında aktarılan kaynak 4.07 milyar TL iken 2008 yılında 15.08 milyar TL kaynak aktarıldığını bildiren Bakan Atalay, toplama bakıldığında belediyelerin 2008 yılında 40 milyar TL gelirleri olduğunu söyledi. Belediye borçlarından yüzde 40´ın üzerinde kesinti yapılmadığını katılımcı belediye başkanlarına aktaran Bakan Atalay, yaz aylarında 4 ay süre ile kesinti yapılmadığını da açıkladı. Belediyelerle ilgili çok sayıda şikayet aldıklarını açıklayan Bakan Atalay, başkanlara uyarılarda bulundu ve belediyelerin şeffaf olmaları gerektiğini söyledi. Konuşmasında imar planı değişiklikleri ve ihalelerde rekabet ilkelerine riayet konusunda belediye başkanlarına mesaj veren Bakan Atalay kamuoyu ile paylaşıma dikkat çekerek, "Belediye başkanları ne kadar açık ve şeffaf olurlarsa toplum güvenini o kadar kazanırlar" dedi. İmar planlarında yapılan değişikliklerin büyük sorunlara yol açtığını anlatan Atalay, sözlerini şöyle sürdürdü: "Plan değişikliklerinin objektif ölçülere bağlı kalınmadan yapılması nedeniyle sorunlar çıkıyor. Akraba ve yakınlarını kayırma şeklindeki gibi hususlarda vatandaşlardan çok şikayet geliyor. Bizim sizlerden beklediğimiz belediye başkanları şaibe altında kalmasın. Bazı ilçelerimiz bir dönemde yüzlerce imar değişikliği yapıyor. Böyle bir şey olamaz. Açıklığın olduğu yerde sorunlar yoktur. Kamuoyunda yeterince tartışılmadan verilen kararlar her zaman sıkıntı yaratmaktadır. Halkın belediyeye olan güvenini azaltmaktadır. Kentte insanlar yaşar; insanlarla bu konuları paylaşacaksınız. Sivil toplum kuruluşlarını ortak edeceksiniz. Meclisler vatandaşlara açık olsun. Çünkü o kent vatandaşındır. Siz oraya hizmet için geldiniz. Vatandaşların görüşlerini almak zorundayız."  Bakan Atalay ayrıca "Vatandaşa zulmeden, vatandaşa tepeden bakan memurları çalıştırmayın. Belediye çalışanları sizi temsil ediyor; size en büyük darbeyi vuracak vatandaşı oyalayan çalışanlardır, bu konuda duyarlı olun" diye konuştu.
Şimşek: Belediyeler Vergi Borçlarını Ödemede İsteksiz
Belediye Başkanları Bilgilendirme ve İstişare Toplantısı´nda bir konuşma yapan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek hükümet olarak son dönemde kamu mali yönetimi alanında önemli reformlar gerçekleştirilmiş olup bu reformların ana hatlarının 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu´yla çizildiğini bildirdi. Kanun´un temel amacının kamu kaynaklarının etkili, ekonomik ve verimli bir şekilde elde edilmesi ve kullanılmasıyla birlikte hesap verilebilirliği ve mali saydamlığı sağlamak olduğunu belirten Bakan Şimşek "Ülkemizdeki en önemli reformlardan biri olan kamu malı yönetimi reformu çerçevesinde 2006 yılında itibaren yürürlüğe giren 5018 sayılı kamu mali yönetimi ve kontrol kanununu kapsamı, uluslararası sınıflandırmalara göre belirlenmiş ve bu kapsama mahalli idareler de dahil edilmiştir" diye konuştu. Mahalli idarelerin öz gelirlerini arttırmaya yönelik ikinci aşama reform yasaları çıkarılacağını müjdeleyen Bakan Şimşek, 2006 yılında Maliye Bakanlığının yerel idarelerin mali verilerini derlemeye başlayarak bir ilke imza attığını ve yerel idarelerin bilançoları, gelir-gider tabloları üretilerek kullanıcıların ve kamuoyunun bilgisine sunduğunun da altını çizdi. Böylece yerel idarelerin mali portresinin net bir şekilde ortaya konarak temel büyüklüklerin üretildiğini ve ekonomik ve mali politikaların belirlenmesinde de önemli bir girdi olarak kullanılmaya başlandığını kaydeden Maliye Bakanı, "Buradan hareketle, yerel idare mali verilerinin Bakanlığımız ve ekonomi yönetimi tarafından takip edilmesi ve maliye ve ekonomi politikalarının etkin bir şekilde uygulanmasını sağlamak üzere gerekli önlemlerin zamanında alınması amacıyla, yerel idare verilerinin üç aylık yerine aylık olarak derlenmesine kadar verilmiş bulunmaktadır. Konuya ilişkin Tebliğ değişikliği 13 Haziran 2009 tarihli Resmi Gazete´de yayımlanmış olup, buna göre nüfusu 10 binin üzerinde olan yerel idareler Temmuz 2009, diğerleri ise Ekim 2009 ayından itibaren aylık olarak verilerini Bakanlığımıza göndereceklerdir. Valilerimizin, belediye başkanlarımızın ve diğer üst yöneticilerin konuya azami önem göstereceğini umuyorum." dedi.