HABERLER
01-01-2010 23:59

Ankara da Düzce Zirvesi Yapıldı

Ankara da Düzce Zirvesi Yapıldı

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu Düzce heyetini ağırladı

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu Düzce heyetini ağırladı

*- İSKİ Yönetmeliğinin imar planlarına ilişkin yönetmeliğinde Düzce Belediyesi´nin istekleri doğrultusunda Düzce Çevre Düzeni Planı ile uygulamalı imar planlarına uyumu esas alındı.
*- Ankara´dan çıkan diğer önemli sonuç: Düzenli depolama ve Atık Bertaraf Tesislerinin yapılmasında İSKİ ve Belediye katkı payları yeniden ele alınacak.
Düzce İli Atık Yönetimi, İSKİ, Melensuyu Koruma Havzası´na ilişkin Ankara´da Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu´nun katıldığı ´Düzce Zirvesi´ yapıldı. Yaklaşık 4 saat süren toplantıdan Düzce İli ve Düzce Belediyesi´nin beklentilerine dönük olumlu kararlar çıktı. Kamuoyunda da sıkça dile getirilen İSKİ yönetmeliğinde Düzce Belediyesi´nin talepleri olumlu karşılandı. Buna göre İSKİ´nin koruma havzası içinde imar düzenlemelerine ilişkin yönetmelik maddesi Düzce İli Çevre Düzeni Planı esasları içinde değiştirilecek. Ayrıca, buna ilişkin yönetmelik maddeleri Düzce Belediyesi uygulamalı imar planlarına uyumlu hale getirilecek. Zirveden çıkan diğer önemli karar ise ´Düzenli Depolama ve Katı Atık Bertaraf Tesisleri´ oluşturulmasına yönelik oldu. Buna göre de, tesislerin oluşturulmasında önceden belirlenen katkı payları değiştirilecek. Bakanlık, İSKİ ve İl Belediyelerin söz konusu tesislerin katkı paylarının oluşturulmasında maliyet esasları yeniden ele alınacak. Bunun için de ilgili birimler tarafından komisyon oluşturuldu.
Katılım ve İSKİ
Düzce ili Melensuyu Koruma Havzası, İSKİ ve Atık Yönetimi konularının ele alındığı geniş katılımlı toplantı Ankara´da yapıldı. Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu´nun başkanlık ettiği toplantıya, Düzce heyetinden Düzce Valisi Bülent Kılınç, Düzce Milletvekilleri Yaşar Yakış, Prof. Dr. Celal Erbay, Metin Kaşıkoğlu, AK Parti İl Başkanı Fevai Arslan, Düzce Belediye Başkanı İsmail Bayram, Belediye Başkan Yardımcıları Bayram Bayraktar, Ergin Çelikağ, Düzce Belediye Meclis Üyesi Funda Hiçyılmaz,İl Genel Meclis Başkanı Sinan Aydın katıldılar. Zirve toplantısının Ankara Bölümünde ise Çevre ve Orman Bakanlığı Müsteşarlığı, İSKİ Genel Müdürlüğü, Çevre ve Orman Genel Müdürlüğü, DSİ Genel Müdürlüğü, Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü bürokratları katıldılar. Toplantının birinci bölümünde Melensuyu Koruma Havzası ve İSKİ yönetmelikleri ele alındı. İSKİ yönetmeliğinin Düzce ili bölgesinde imar planlarında oluşturduğu sıkıntı değerlendirildi. Bunun için de 16 Temmuz 2009 tarihli değişiklik içeren İSKİ yönetmeliğinin maddeleri üzerine tek tek duruldu. Son değişikliklerle, İSKİ yönetmeliğinin ilgili maddelerinin Düzce İli Çevre Düzeni Planına uyumu esas alınacak. Ayrıca, yine İSKİ´nin Melensuyu Koruma Havzasına yönelik imar maddeleri de , il içindeki belediyelerin uygulamalı imar planlarına uygunluğu dikkate alınacak. Böylece İSKİ yönetmelikleri Düzce Belediyesi´nin beklentileri doğrultusunda uygulanacak.
Tesis katılım payları
Toplantıda ele alınan diğer bir konu da Düzenli Depolama ve Katı Atık Bertaraf Tesislerine ilişkin oldu. Daha önce, tesislerin yapılmasında öngörülen , Bakanlık, İSKİ ve Belediyelerin 1/3´lük katkı payları iptal edildi. Katkı paylarının Bakanlık ve İSKİ ağırlıklı olarak yeniden düzenlenmesi esas alındı. Buna göre de, Düzenli Depolama alanı oluşturulması ve Katı Atık Bertaraf Tesisi kurulmasında maliyet hesaplamalı yapılacak. Bunun için de yeni bir komisyon oluşturulması kararlaştırıldı. Bakanlık ve İSKİ yetkililerinin bulunacağı komisyonda Düzce Belediyesi adına Başkan Yardımcısı Bayram Bayraktar yer alacak.