17 Ağustos u Unutmadık

17 Ağustos 1999 depreminin 10´uncu yılı nedeniyle Düzce Belediye Başkanı İsmail Bayram bir mesaj yayımladı. Deprem acılarının ve izlerinin hiçbir zaman unutulmadığını ve unutulmayacağını hatırlatan Başkan İsmail Bayram, mesajında depremlerden büyük dersler çıkarıldığını ve çıkarılması gerektiğini belirtti. Depremin 10´uncu anma yıldönümünde Başkan İsmail Bayram´ın mesajı aşağıdaki gibidir:"17 Ağustos 1999 Düzce´de deprem felaketlerinin ilk halkasıdır. Marmara Depremi olarak anılan doğal felaket sonucunda Düzce´de resmi kayıtlara göre 270 kişi hayatını kaybetti 1157 kişi yaralandı, 4306 konut ve işyeri yıkılmıştır. 3 ay sonra meydana gelen 12 Kasım depremiyle birlikte Düzce´de 1000´e yakın insan hayatını kaybetmiş, 10.000´lerin üzerinde konut ve işyeri yıkılmıştır. Deprem yıldönümleri unutulmayan ve ders alınması gereken günlerdir. Bunları hiç unutmadan depreme karşı hazırlıklı olmak ve bilimsel çalışmaları önemsemek ve uygulamak gereklidir. Deprem sonrasında Düzce´de fiziksel değişimlere ve yıkımlara karşın yeniden yapılanmaya yönelik çok ciddi adımlar atıldı. Yeniden bir şehir oluşturma çabaları içinde uzun vadeli ciddi projeler geliştirildi ve uygulamaya geçirildi. Depremler sonrası yasal düzenlemeler yanında yönetmelikler bağlamında teknik değişiklikler de yapılmıştır. Düzce genelinde belediyemiz bünyesinde de çalışmalar yapılmakta projeler üretilmektedir. İlk olarak 2001 yılında zemin yapısına göre imar planı revizyonu yapılmıştır. Bayındırlık İskan Bakanlığı ve Dünya Bankasının afet sonrası yaptığı konut ve işyerleri yanında TOKİ tarafından özellikle dar gelirliye yönelik projeler üretilmiş ve halen bu inşaatlar devam etmektedir. Bu yapılar yanında özel inşaatlarda inşa edilmektedir. Tüm bu inşaatlar 2007 yılında yürürlüğe giren Deprem Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmelik çerçevesinde yapılmaktadır. Yapı Denetim Yasasına göre Belediyemizin teknik elemanları tarafından da kamu adına yapı denetim şirketleri tarafından denetlenmektedir. Deprem sonrası yapılan bu yapıların kontrolü ve planlamasının daha sağlıklı olması açısından Deprem öncesi 16 mahalle 13 mücavir köyde imar kuralları uygulanırken bugün 48 mahallenin belediye sınırlarına katılması ile kontroller daha geniş alanda yapılmaktadır. Deprem öncesi imar mevzuatına göre kontrol edilen alan 3400 hektar iken 2009 yılı itibari ile 6200 hektar olmuştur. Düzce ili sınırları içinde 1/100000 ve 1/15000 çevre düzeni planları yapılmış ve onaylanmış olup, Belediye sınırlarımız dahilinde plansız olan alanların imar planlarının yapılması için İller Bankasına yetki verilmiştir. İhalesi bu yıl yapılacak olan imar planları yanında Belediyemizin bünyesindeki şehir plancıları tarafından da Ağa Mahallesi ve Darıcı Mahallesinde yaklaşık 280 hektarlık kısımda imar planları hazırlanmaktadır. İmar ve Şehircilik Müdürlüğü ile Emlak ve İstimlak Müdürlüğü bünyesindeki teknik kadro güçlendirilmiş ve çeşitli yurtiçi ve yurtdışı eğitim projeleri ile bilgi ve becerilerin arttırılması sağlanmıştır. Tüm bunların yanında depremi önceden düşünmeliyiz çünkü "MİMARİ VE TAŞIYICI SİSTEMİ DEPREM AÇISINDAN KÖTÜ TASARLANMIŞ BİR YAPIYI DEPREME DAYANIKLI İYİ BİR YAPIYA DÖNÜŞTÜRECEK GÜÇ YOKTUR." Bu konuda başta belediye olmak üzere mülk sahiplerine, teknik elemanlara, müteahhitlere büyük görevler düşmektedir. Düzce kentinin depremlerden de ders çıkararak geleceğe yönelik olarak sağlıklı kimlikli ve güvenceli bir kent oluşumu sağlayacak potansiyellerini öne çıkaracak politikalara ve süreçlere ihtiyacı vardır. Bu bilgi, beceri ve deneyim gerek yönetim, gerek teknik eleman bazında Düzcemiz´de vardır. Bir daha bu büyük acıları yaşamamamız için yaşadıklarımızı unutmadan bilimin gösterdiği yolda önceden alacağımız tedbirlerle sağlıklı yaşam mekânları oluşturmamız dileğiyle kaybettiklerimizi bugünkü tazeliği ile anıyor bir daha bu acıları yaşamamamızı diliyorum.