Kent Konseyi Oluşturuldu

Düzce Kent Konseyi 2009 birinci toplantısı Düzce Belediye Meclis Salonu´nda yapıldı. Düzce Valisi Bülent Kılınç´ın da katıldığı ilk toplantıda Yürütme Kurulu üyeleri ile Çalışma Grupları üyeleri seçildi. Kent Konseyi Başkanlığına da Düzce Belediye Başkanı İsmail Bayram seçildi.

Düzce Kent Konseyi için ilk olarak Divan Kurulu seçimi yapıldı. Verilen önerge ile üç kişilik Divan Kurulu´na Haldun Ayla, Nusret Özsoy ve Zeyneti Bayri Ünal seçildiler. Daha sonra ise Düzce Valisi Bülent Kılınç ile Belediye Başkanı İsmail Bayram birer konuşma yaptılar. Vali Kılınç konuşmasında Kent Konseyi´nin önemsenmesi gerektiğine değindi ve ´ Düzce´de kent konseyi oluşumu önemli bir süreçtir. Düzce´nin birçok sorununun bu konsey tarafından ele alınması şansı vardır. Burada alınacak kararların yaptırımı olmasa bile, değerlendireceğinden hiç kuşkum yok´ dedi. Düzce Belediye Başkanı İsmail Bayram da konuşmasında şu görüşlere yer verdi: " 8 Ekim 2006 tarihindeki Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren KENT KONSEYİ YÖNETMELİĞİ´nin hukuki yapısı BELEDİYELER KANUNU´na dayanmaktadır. 5393 Sayılı Belediye Kanunu´nun 76´ıncı maddesinde şu görüşlere yer verilmiştir: "Belediyeler, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının, sendikaların, noterlerin, varsa üniversitelerin, ilgili sivil toplum örgütlerinin, siyasi partilerin, kamu kurum ve kuruluşlarının ve mahalle muhtarlarının temsilcileri ile diğer ilgililerin katılımıyla oluşan kent konseyinin faaliyetlerinin etkili ve verimli yürütülmesi konusunda yardım ve destek sağlar." Buradan çıkan görüşle de KENT KONSEYİ: kent yaşamında;
 kent vizyonunun ve hemşehrilik bilincinin geliştirilmesi,
 kentin hak ve hukukunun korunması,
 sürdürülebilir kalkınma,
 çevreye duyarlılık,
 sosyal yardımlaşma ve dayanışma,
 saydamlık, hesap sorma ve hesap verme,
 katılım ve yerinden yönetim ilkelerini hayata geçirmeye çalışır. Dolayısıyla da KENT KONSEYİ, yönetmelikte de yer aldığı şekliyle:
 Merkezi ve yerel yönetimin
 kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının
 ve sivil toplumun ortaklık anlayışıyla,
 hemşehrilik hukuku çerçevesinde buluştuğu;
 kentin kalkınma önceliklerinin,
 sorunlarının ve vizyonlarının
 sürdürülebilir kalkınma ilkeleri temelinde belirlendiği, tartışıldığı, çözümlerin geliştirildiği,
 ortak aklın ve uzlaşmanın esas olduğu
 demokratik yapılar ile yönetişim mekanizmalarını ifade eder. Değerli katılımcılar;
Yerel yönetimler, halkın kentsel ihtiyaçlarını karşılayabilmek, ortak hayatın huzurlu, mutlu ve refaha giden bir geleceğini sağlayabilmek için vardır. Bu amaçla, yerel yönetimlerin temel organı olan belediyeler, halkının gündelik yaşamını çağdaş kent koşullarına taşırken, geleceğinin kalkınma modellerini de geliştirir. Gelişmiş kalkınma modellerinde ´Sosyal Belediyecilik´ olgusu, toplumu oluşturan bireylerin; hastalıkta, gençlikte, yaşlılıkta, düşkünlükte ve refahta kendilerini ve geleceklerini güven içinde hissettikleri ihtiyaçları için belediyenin daima yanında olabildiği bir toplumsal yaşam sistemidir. Düzce Belediyesi de sosyal belediyecilik anlayışını benimsemiş bir belediyedir Sosyal Belediyecilik olgusu çerçevesi içinde, kent yaşamında, kentin kendi toplulukları ile yönetim esasını belirleyen KENT KONSEYİ´nin hayırlı olmasını temenni eder, konseyin tüm üyelerine çalışmalarında başarılar dilerim"
108 kurum ve kuruluş ile sivil toplum kuruluş temsilcilerinin katıldığı Kent Konseyi toplantısında daha sonra Yürütme Kurulu üyelerinin seçimleri yapıldı. Kapalı zarf usulü yapılan seçimler sonucunda Yürütme Kurulu üyeliklerine Mustafa Kayıkçı, Nusret Özsoy, Nermin Yılmaz, Cemil Tanrıver , Selma Demirelli seçildiler. Daha sonra ise Kent Konseyi Başkanlık seçimi yapıldı. Katılımcıların oy birliği ile Başkanlığa da Düzce Belediye Başkanı İsmail Bayram seçildi. Kent Konseyi´nde son olarak ise Çalışma Grupları oluşturuldu.

Kadın Meclisi (zorunlu)

1. SEVAL ACAR