HABERLER
01-01-2010 23:59

Türkçe Konuşuyor Muyuz?

Türkçe Konuşuyor Muyuz?

Düzce Belediyesi tarafından Gençlik Merkezi´nde düzenlenen ve Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın tarafından verilen ´Türkçe Konuşuyor muyuz?konulu konferans büyük ilgi gördü.

Düzce Belediyesi tarafından Gençlik Merkezi´nde düzenlenen ve Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın tarafından verilen ´Türkçe Konuşuyor muyuz?´ konulu konferans büyük ilgi gördü.

Düzce Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü tarafından düzenlenen konferansı Düzce Valisi Bülent Kılınç, Düzce Belediye Başkanı İsmail Bayram,  Düzce İl Milli Eğitim Müdürü Yusuf Sezer, Düzce İl Emniyet Müdürü Zekeriya Kahraman, Düzce İl Kültür ve Turizm Müdürü Özcan Budak, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, öğretmen ve öğrenciler büyük ilgi ile izlediler. Konuşmacı Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın, konferansında Türkçe´nin yazım kurulları ile yabancı dillerle  birlikte kullanılmasına ilişkin örneklemeler verdi. Konferansın sonunda Akalın Düzce Belediye Başkanı İsmail Bayram´a dil konusunda gösterilen hassasiyet nedeniyle plaket takdim etti. Düzce Belediye Başkanı İsmail Bayram da Türkçe´nin doğru kullanılmasındaki çabalarından ve konferansından dolayı TDK Başkanı Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın´a plaket ve çeşitli hediyeler verdi.
Prof. Dr. AKALIN KİMDİR?
22 Ocak 1956 tarihinde Adana´da doğdu. İlköğrenimini Adana´da 1963 - 1968 yılları arasında Celalettin Sayhan İlkokulu´nda yaptı. Ortaokulu Seyhan Işık Lisesinde 1968 - 1972 yıllarında okudu. Lise öğrenimini ise İstanbul´da Fatih Erkek Lisesi´nde 1975 yılında tamamladı. Aynı yıl girdiği İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünden Haziran 1979 döneminde mezun oldu. Son yıllarda yaşanan Türkçenin yabancı dillerin etkisi altında kalması, özellikle bilişim teknolojisinde yabancı kaynaklı terimlerin yaygınlaşması, üzerine bilgisayar terimlerinin Türkçeleştirilmesi ve bilgisayarda Türkçenin yanlışsız kullanılması çalışmalarına başlamıştır. 1995 yılında Türk Dil Kurumu aslî üyeliğine, 1998´de ise Türk Dil Kurumu Yürütme Kurulu üyeliğine seçilmiştir. Çukurova Üniversitesinde Türk dili, edebiyatı, tarihi üzerinde araştırmalar yapmak üzere 1996´da Türkoloji Araştırmaları Merkezini kurmuştur. Yaklaşık beş yıl Türkoloji Araştırmaları Merkezinin Müdürlüğünü yapmıştır. 1993´ten 2001 yılına kadar Çukurova Üniversitesi Rektörlüğü Türk Dili Bölüm Başkanlığı görevini yürütmüştür.15 Nisan 2001 tarihli Resmî Gazete´de yayımlanan üçlü kararname ile Türk Dil Kurumu Başkanlığı´na atanmıştır.