Depremi Asla Unutmuyoruz, Ancak Sıkıntılarını da Atlatıyoruz

Düzce tarihinde en büyük doğal felaket olarak yerini alan 12 Kasım 1999 depreminin 10´uncu yıldönümünde bir mesaj yayımlayan Düzce Belediye Başkanı İsmail Bayram, depremlerin asla unutulmayacağını, ancak deprem gerçeği ile her türlü sıkıntılarının atlatılarak modern şehirciliğin gerçekleştirildiğini belirtti.  Başkan İsmail Bayram  mesajında özetle, ´Düzce  içinde yaşayan insanları ile birlikte kalkınmış, huzurlu bir kent olmuştur, gelişmeye de devam edecektir´ dedi.

12 Kasım 1999 depreminin 10´uncu yıldönümünde Düzce Belediye Başkanı İsmail Bayram bir mesaj yayımladı ve deprem sonrası gelişmeleri değerlendirdi. Başkan Bayram mesajında özetle şu görüşlere yer verdi:  "Düzce´de 12 Kasım ve öncesindeki 17 Ağustos depremleri ile  birlikte afetler zinciri oluşmuştur. Düzce arka arkaya iki büyük deprem yaşamıştır. Doğal afetlerin insanların yaşamlarında ağır tahribatları varıdır. Ancak, deprem gerçeği konusunda bilinçli olmak ve buna karşın fiziksel, sosyal ve ekonomik tedbirleri almak deprem tahribatlarını en aza indirir. Deprem sonrasında Düzce´de fiziksel değişimlere ve yıkımlara karşın yeniden yapılanmaya yönelik çok ciddi adımlar atıldı. Yeniden bir şehir oluşturma çabaları içinde uzun vadeli ciddi projeler geliştirildi ve uygulamaya geçirildi. Deprem tahribatının ardından ilk olarak insani tedbirler sonrasında kalıcı ve sürekli programlar için harekete geçildi. Buradaki temel çıkış noktası depremi unutmadan, deprem gerçeği altında bilinçli hareketle, bir şehri fiziksel olarak geliştirmek, kalkındırmak ve içinde yaşayan insanların huzurlu ve mutlu olabilmelerini sağlamaktır. Bunun için kısa vadeli insani tedbirleri aldıktan sonra Düzce şehrinin yeniden imarına geçildi. Bu imarı, Düzce´nin fiziksel her yönü ile kentin yeniden yapılandırılması ile tanımlamak mümkündür. Düzce Belediyesi olarak imar düzenlemelerini hızla tamamlıyoruz. Kaçak yapılaşmanın önüne geçebilmek için ekipler oluşturduk. 7 gün inşaatları takip ediyoruz. Artık Düzce´de kaçak yapılaşmanın önüne geçildiğini söylemek mümkündür. Ayrıca Düzce´nin kanalizasyon, içme suyu, doğalgaz başta olmak üzere alt yapı sorunu kalmadı. Düzce´nin ana arterleri, caddeleri başta olmak üzere, ara sokaklar ve hatta çıkmaz sokaklara kadar tüm yolları asfaltlandı. Yollara bağlı olarak tüm kaldırımları, alanlar düzenlendi. Elbet bir kentin kalkınmasında fiziki değişim esastır. Alt/üst yapısı olmayan, yolları, kaldırımları, imarı olmayan bir kentin çağdaş kent standartlarında olması mümkün değildir. Ama bununla birlikte gözden kaçırılması gereken çok önemli bir husus da; fiziki değişimleri yaparken, o kent içinde yaşayan insanların da moral değerlerinin yükseltilmesini sağlamaktır. Bunu da sosyal, kültürel, eğitim, sanat ve spor etkinlikleri ile sağlayabilirsiniz. Düzce Belediyesi olarak fiziki değişimle birlikte sosyal değerlerde de yeniden yapılanmayı tamamlamayı hedefledik. Aslında en büyük yatırımlarımızı da bu alanda yapıyoruz. Bugün 10 yıl öncesine göre kalkınma ve gelişme adına çok ciddi adımlar atıldı. Bu duygu ve düşüncelerle 12 Kasım depreminde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza bir kez daha rahmet dileyerek mekanları cennet olsun diyorum. Depremi hiçbir zaman unutmayız ve unutturmayız. Deprem bilinci içinde de her türlü gelişmeyi de sağlamak düşüncesi ve inancı içinde olduğumuzu da belirtmek isterim." 12 Kasım 1999 depreminin 10´uncu yılı nedeniyle Anıtpark´da bir tören düzenlendi. Düzce Valiliği, Düzce Belediyesi, Düzce Üniversitesi, Kızılay Düzce Şubesi ve Düzder tarafından organize edilen anma gecesinde depremde yakınlarını kaybedenler anılarını ve düşüncelerini aktardılar. Daha sonra ise Pi Alternatif Sanat Atölyesi tarafından ´Ver Elini Deprem Oratoryası´ sahlenendi. Anma etkinliklerine Düzce Valisi Bülent Kılınç, Düzce Belediye Başkanı İsmail Bayram, Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Funda Sivrikaya Şerifoğlu ve STK temsilcileri ile vatandaşlar katıldılar.