HABERLER
01-01-2010 23:59

Başkan Gazi Üniversitesinde Düzce yi Anlattı

Başkan Gazi Üniversitesinde Düzce yi Anlattı

Düzce Belediye Başkanı İsmail Bayram, Gazi Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından düzenlenen ´Türkiye´nin Deprem Gerçeği´ konulu panele, panelist olarak katıldı.

Düzce Belediye Başkanı İsmail Bayram, Gazi Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından düzenlenen ´Türkiye´nin Deprem Gerçeği´ konulu panele, panelist olarak katıldı. Başkan Bayram, slayt ve filmlerle yaptığı sunumda Düzce´de deprem öncesi ve sonrası yapılanma ile sosyal, eğitim alanındaki gelişmeleri dile getirdi.

Gazi Üniversitesi tarafından Ankara´da düzenlenen ´Türkiye´nin Deprem Gerçeği´ konulu panele Düzce Belediye Başkanı İsmail Bayram, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mahmut Küçük, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Afet İşleri eski Genel Müdürü Oktay Ergünay, Ulusal Deprem Konseyi eski Başkanı Prof. Dr. Tuğrul Tankut panelist olarak katıldılar. Gazi Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sinan Altın´ın yönettiği panel 4 saat sürdü. Üniversitenin konferans salonunda düzenlenen paneli Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rıza Ayhan, akademik kadrolar ve öğrenciler izledi.  Düzce Belediye Başkanı İsmail Bayram konuşmasına ´Düzce´de Depremin Gerçeği´ konulu film gösterisi ile başladı. Düzce´deki deprem görüntülerinin yer aldığı film salonda büyük ilgi ile izlendi. Filmin ardından konuşmasına başlayan Başkan, ´Deprem 40 saniye süre ile salladı, aslında hayatımızı salladı" dedi. 17 Ağustos Gölcük depreminde büyük hasarlar meydana geldi, ancak yardımlarda gölgede kaldık. Düzce Kuzey Anadolu fay hattı üzerinde bulunur. 10-12 yıl aralıklarla depremler görülüyor. Şehir anayollar ekseni etrafında yerleşim bölgelerinde hızlı ve kontrolsüz bir biçimde yapılanmış. Düzce depreminde hasar almayan yer yoktu" diye konuştu. Bayram, depremde hasarlı binaların oranının yüzde 61.13 olduğuna işaret ederek konuşmasını şu şekilde sürdürdü:  "Düzce merkezde arsalar boş duruyor. Konut sayısının azalması ve imar planı sorunuyla uğraşıyoruz. Bir kanunla bu soruna el atılabilir. Bugün 35 bin insan yaşıyor. Düzce için yaklaşık 8 bin konut yapıldı. Devlet konutlara150 trilyon lira harcama yaptı. Düzce´de depremin ardından kat sayısını en fazla 3´e çıkardık 2004-2009 arasında verilen ruhsat sayısı, 2002-2005 döneminden yüzde 28 daha fazla. Sağlıksız ve güvensiz yerleşmelerde yaşamak kader değildir, sağlıklı ve güvenli yaşamın en temel insan hakkı olduğu bilinçlere taşınmalıdır. Marmara Üniversitesi tarafından depremin ardından psikolojik test yapıldı. "
Düzce Belediye Başkanı İsmail Bayram yaklaşık 1 saatlik konuşmasının son bölümünü de deprem sonrası yaşanan psikolojik travmalar ile Düzce´deki eğitim sorunlarına ayırdı. Panel sonrasında Başkan Bayram, panelistlere ve protokole çeşitli hediyeler verdi.