Çiftçiler Günü İçin Fuar Açıldı

Dünya Çiftçiler Günü nedeniyle Düzce´de ilk kez tarım fuarı açıldı.

Dünya Çiftçiler Günü nedeniyle Düzce´de ilk kez tarım fuarı açıldı. Gün dolayısıyla düzenlenen törenlere Düzce protokolünün yanı sıra Düzce Milletvekili Prof. Dr. Celal Erbay da katıldı. Düzce Valiliği önündeki alanda açılan Tarım Fuarına ilgi büyük oldu.

Dünya Çiftçiler Günü nedeniyle düzenlenen törende bir konuşma yapan Düzce Belediye Başkanı İsmail Bayram, tarım sektörünün ekonomide yerine değindi. Başkan Bayram konuşmasında şu görüşlere yer verdi: "14 Mayıs tarihinin ´Tarım Sektörü´ açısından önemi çok büyüktür. Kısa adı İFAB olan Uluslar arası Tarım Üreticileri Federasyonu tarafından 1946 tarihinden itibaren 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü olarak kutlanmaktadır. Türkiye Ziraat Odaları Birliği de bu kuruluşun üyesidir. Çiftçi geçimini toprağı ekerek sağlayan kimsedir. Tarım da özellikle gelişmekte olan ülkelerde, kırsal alanda yaşayan halkın geçim kaynağını sağladığı temel bir sektördür. Tarımsal üretim,  insan neslinin ilk çağlardan günümüze gelmesi ve bu bundan sonra da yaşaması için gerekli olan gıda maddelerini üretmesi bakımından son derece önemlidir. İnsana sağladığı yaşamsal faydadan ötürü, tarım sektörünün ekonomik gelişmeye sağladığı en önemli katkı tarımsal ürün katkısı olarak ele alınabilir. Günümüzde gerek gelişmiş ülkeler gerekse geri kalmış ülkelerin her biri tarımsal ürün üretimi bakımından kendine yeterli olmak ister. Düzce´ye baktığımızda tarım sektörünün ne denli önemli olduğunu görebiliyoruz. Düzce ilinin 259.300 hektarlık yüzölçümünün %35´i tarım arazisidir. Yine Düzce´de Gayri Safi Milli Hasılanın dağılımında tarımın payı yüzde 28´dir ki bu tarım sektörünü Düzce´de ilk sıraya koymaktadır. Genelde nüfusun çok önemli bir bölümünün köylerde yaşadığı ve ekonominin ağırlıklı olarak tarıma dayandığı bu ortamda, tarımsal ve kırsal kalkınmanın ulusal kalkınmadaki rolü, kalkınma ve çağdaşlaşma çabalarında tarıma ve kırsal nüfusa özel bir önem verilmesini zorunlu kılmıştır. Tarım sektörü, gelişmekte olan ülkelerde gelişme sürecinin ilk evrelerinde ekonominin en önemli sektörü konumundadır. Bu dönemde tarımın toplam istihdamdaki payı, toplam üretimdeki payından da yüksektir. Ülkemizde halen toplam aktif nüfusun tarımda istihdam edilme oranı%45 iken, tarımın gayri safi hasıladaki payı %8-10 civarındadır. Bu yüzden tarım sektörünün gelişmesi, kırsal halkın ve dolayısıyla nüfusun büyük bir oranının refahının yükselmesi anlamına gelmektedir. Özellikle tarımda çalışanların diğer sektörlere oranla refah seviyesinin daha düşük olduğu genellemesi göz önünde bulundurulduğunda, tarım sektöründeki gelişme ve refah artışı diğer sektörlerde de oransal olarak daha büyük bir gelişme ve refah artışı sağlayacağı anlamına gelebilmektedir. Tarımsal üretim insan neslinin ilk çağlardan günümüze gelmesi ve bu bundan sonra da yaşaması için gerekli olan gıda maddelerini üretmesi bakımından son derece önemlidir. İnsana sağladığı yaşamsal faydadan ötürü, tarım sektörünün ekonomik gelişmeye sağladığı en önemli katkı tarımsal ürün katkısı olarak ele alınabilir. Günümüzde gerek gelişmiş ülkeler gerekse geri kalmış ülkelerin her biri tarımsal ürün üretimi bakımından kendine yeterli olmak ister. Günümüz koşullarında tarım arazilerini genişletme olanağı sınıra ulaşmıştır. Bu yüzden mevcut arazi varlığıyla günümüz insanını besleyebilme olanağı bulunsa bile, gelecekte sürekli artmakta olan dünya nüfusunu besleyebilmek tarımda verimlilik ve kalite artışını zorunlu kılmaktadır. Bu nedenle mümkün olabildiği ölçüde tarım topraklarının korunması ve tarımda üretim tekniklerinin geliştirilmesi gerekmektedir. Düzce´nin topraklarının çok önemli bir kısmının birinci derecede verimli tarım arazi konumunda bulunması bunu daha zorunlu kılmaktadır.  Düzce İl Tarım Müdürlüğü´nün Düzce Ziraat Odası´nın ve sektöre bağlı diğer kuruluşların Düzce´deki tarımın korunması ve gelişmesine yönelik ciddi çalışmalar yaptıklarını biliyoruz. Belediye olarak da bu konuda her türlü desteği veriyoruz ve buna devam edeceğiz. 14 Mayıs´ın, tarıma ve çiftçilere yönelik konulara dikkat çekmek için bir vesile olduğunu düşünüyor, bu sektörde çalışan herkesin, çiftçilerin ´Dünya Çiftçiler Gününü´ kutluyorum.