HABERLER
01-01-2010 23:59

Muhasebe Eğitim Semineri

Muhasebe Eğitim Semineri

Düzce Belediyesi tarafından Belediye Meclis Salonu’nda ´Taşınır Mal Yönetmeliği ve Muhasebe´ konularında Hizmet İçi Eğitim Semineri programlandı.

Düzce Belediyesi tarafından Belediye Meclis Salonu´nda ´Taşınır Mal Yönetmeliği ve Muhasebe´ konularında Hizmet İçi Eğitim Semineri programlandı. 20 ve 21 Mayıs tarihlerinde iki gün olarak hazırlanan programa Mali Hizmetlere ilişkin Düzce Belediyesi personelinin yanı sıra ilçe ve belde belediye başkanlıklarının personeli de katıldı.

Düzce Belediyesi´nin çeşitli konulardaki hizmet içi eğitim seminerleri devam ediyor. Düzce Belediyesi İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğü tarafından 20-21 Mayıs tarihlerinde ´Taşınır Mal Yönetmeliği ve Muhasebe´ Eğitim Semineri hazırlandı. Seminere konuşmacı olarak Maliye Bakanlığı Muhasebat Başkontrolörü Erkan Karaarslan katıldı. Meclis Salonu´ndaki seminerin açılış konuşmasını yapan Düzce Belediye Başkan Yardımcısı İsmail Tanyel seminerin gerekçelerine ilişkin bilgi verdi. Tanyel konuşmasında şu görüşlere yer verdi: "Dünya ülkelerinin 1970´lerden bu yana geçirmekte oldukları köklü değişiklikler, 1980 sonrasında sosyo-politik yapıların da değişmesine neden olmuştur. Devletin küçültülmesi, özelleştirme, yerelleşme gibi kavramlar ekonomilerde yer etmeye başlamıştır. Bunu bağlı olarak da hemen bütün dünyada yeni bir yönetim felsefesi anlayışıyla kamu yönetimlerinin yeniden yapılandırılması gündeme gelmiştir. 1980´den sonra özelleştirme ve devletin küçültülmesi yolundaki uygulamalar, devletin elinde bulundurduğu hizmetin verim ve kalitesi, hizmetin etkin ve verimli bir şekilde sunulmasının gerekliliği gibi hususlar, kamuda kalite arayışlarını zorunlu kılmıştır. Kaliteyi geniş anlamda ele aldığımızda; iş kalitesi, hizmet kalitesi,  idareciler ve yöneticiler dâhil insanların kalitesi, sistem kalitesi gibi birçok unsuru kapsamaktadır. Bu unsurlardan herhangi birisinin aksaması diğerlerinin de iyi işlememesine neden olmaktadır.Dünyada yönetim anlayışını ve yapılarını köklü bir şekilde etkileyen veya uyaran temel faktörler ;  ´ekonomi teorisinde değişim´  ve ´yönetim teorisindeki değişim´ dir.Türk Mali sistemini düzenleyen ve 1927 yılından bu yana yürürlükte bulunan 1050 sayılı Muhasebe-i Umumiye Kanunu günün değişen ve gelişen koşullarında yetersiz kalmıştır. Dünya´da özellikle 1980 yılından sonra yaşanan hızlı değişim ve küreselleşme olgusundan Türkiye´de etkilenmiş ve 1980´li yılların başlarında liberalleşme yolunda ilk adımlar atılmıştır. Bunun yanı sıra AB´ye uyum çerçevesinde de birçok değişiklik yapılmıştır. Yıllardır tartışılan mali sistemin koşullara uygun hale getirilmesi konusu, nihayet Aralık 2005´te 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu olarak TBMM´de kabul edilmiştir. Daha sonra da çeşitli yönetmeliklerle ekonomi ve yönetim teorisindeki değişimlere uyum sağlanmıştır. Bugün de burada Kamu Mali Sisteminin Temel Felsefesi ve uygulamalarına ilişkin seminer verilecektir." Düzce Belediye Başkanı İsmail Bayram da konuşmasında Düzce Belediyesi´nin her alanda hizmet içi eğitim çalışmaları yaptığını hatırlatarak ´ Belediye hizmetlerinin etkin ve verimli yürütülmesi için hizmet alanlarımızı kapsayan konulardaki yasa ve yönetmelikler ve uygulamalara ilişkin gelişmeleri takip ediyor ve bu konuda eğitim çalışmaları yapıyoruz´ dedi. İki gün olarak programlanan seminerin birinci gününde Kamu Mali Yönetim Sistemleri Temel Felsefesi ele alındı. İkinci günün programında ise performans ve bütçe programlandı.