HABERLER
01-01-2010 23:59

LİSELERARASI TİYATRO FESTİVALİ

LİSELERARASI TİYATRO FESTİVALİ

Düzce Belediyesi tarafından kültür ve sanat etkinlikleri çerçevesinde Düzce il genelinde lise ve dengi okulların katılacağı tiyatro festivali planlandı.

Düzce Belediyesi tarafından kültür ve sanat etkinlikleri çerçevesinde Düzce il genelinde lise ve dengi okulların katılacağı tiyatro festivali planlandı. Bu amaçla 35 okula çağrı yapıldı. Liseli gençliğin tiyatro ile buluşmasını sağlayacak olan projede festivale katılacak okullar Düzce Belediyesi´ne başvuracaklar.
Düzce Belediyesi Dış İlişkiler Müdürlüğünün organize ettiği, Düzce İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile kısa adı DÜSED olan Düzce Sosyal Etkinlikler Derneğinin desteklediği ´ Liseler Arası Tiyatro Festivali´ için hazırlıklar tamamlandı. Düzce Belediyesi´nin kültür ve sanat etkinlikleri çerçevesinde gerçekleştirilecek olan projeye göre festivale İl genelindeki tüm lise ve dengi okullar katılabilecekler. Festival programı şu şekilde belirlendi: Tiyatro festivaline katılmak isteyen okullar ilk başvurularını 1-31 Aralık 2010 tarihleri arasında Düzce Belediyesine yapacaklar. Kesin başvuralar ise 30 Aralık 2010 ile 15 Şubat 2011 tarihleri arasında olacak. Festivale katılmayı hak kazanan okullar 25 şubat 2011 tarihleri arasında ilan edilecek. Daha sonra da okulların festivalde tiyatro gösterim kura çekimleri 15 Nisan 2011 tarihinde olacak. Festival için okulların tiyatro gösterileri de 10 günlük süre içinde 20-30 Mayıs 2011 tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Festival sonrasında dereceye girecek olan okullara çeşitli hediyeler verilecek. Birçok branşta verilecek olan hediyeler için tören ise 2 Haziran 2011 tarihinde yapılacak.

 

 

 

 

 

 

Sevgili Gençler;

      Tiyatro öylesine güzel bir sanattır ki; oyun sahnesi ile izleyenleri bütünleştirir, onları bir yaşam dünyası içine çeker. O sahnede oynanan oyun belki günlük yaşamımızda her gün karşılaştığımız olaylar belki de hayal ettiğimiz dünyaya ilişkindir. Ancak ne olursa olsun tiyatro insanın dünyasından bizlere kesitler sunar.
       Tiyatro diğer sanat dalları içinde soluk alan, canlı tek sanat dalıdır. Kuşkusuz her insan o sahnede kendisine rol bulur.Tiyatro bu açıdan bakıldığında da insana ayna olur.
        Evrende, çok çeşitli yaşam çerçevesinde genç beyinlerin ve yüreklerin kol kola yürümeleri düşüncesi belediyemize bir görev yükledi. Tiyatro aracılığı ile onları buluşturmak, yaşama dair sözcüklerini birlikte dinlemek, yüreklerini hissetmek, anlam dolu gözlerini seyretmek.

Düzcemiz´de önemli atılımlar gerçekleştirdiğimiz "Kültür Sanat Etkinlikleri" içersinde bu anlamlı festivali düzenlemekten dolayı Düzce Belediyesi olarak mutluluk duyuyor, Tiyatro kültürünü yaşatmayı ve sevdirmeyi amaçladığımız bu festivale katılımlarınızı bekliyoruz.

 


                                                                                                              İsmail BAYRAM
                                                                                                          Düzce Belediye Başkanı


Tiyatro Festivalinin Amacı
      Festivalin amacı, çağdaş yaşamın bir gereği olan sanatı kitlelere ulaştırmak, liselerin tiyatro topluluklarını destekleyerek etkinliklerini sürekli kılmak, okullar arası dayanışmaya ve barışa sanat yolu ile katkıda bulunmaktır. Sanat, kültüre katkıda bulunan, bireyi ve toplumu çağdaş bir dünyaya yönlendiren önemli bir varoluştur. Yeni anlayışlar, çağdaş düşünceler, topluma en güçlü ve kalıcı biçimde sanat yolu ile ulaşmaktadır. Bu ilkenin gereklerini yerine getirmek için; festivalin aşamalarını etraflıca tartışmak, aksaklıkları en aza indirmek, iyi ve kaliteli izlenimler bırakmak hedefini gütmektedir.

?    Tiyatro sanatını tanıtmak ve sevdirmek.
?    Toplumun estetik beğeni düzeyini tiyatro sanatıyla yükseltmek.
?    Liselerin var olan tiyatro kulüplerini desteklemek ve motive etmek.
?    Seminer ve atölye çalışmaları ile tiyatro sanatındaki üretim kalitesini arttırmak.
?    Sanatın taşıyıcısı ve destekleyicisi olması beklenen kurumların katkısını organize etmek.
?    Basının ve kamuoyunun desteğiyle bu etkinlikleri bölge çapında  özendirmek.
?    Farklı liselerin tiyatro anlayışlarını ve tiyatro sanatı üzerindeki deneyimlerini  topluma ve  tiyatro  severlere aktarmak.
?    Okullarla tiyatro sanatı arasındaki bağı güçlendirmek.
?    Alternatif tiyatro  anlayışlarını  tanıtmak ve korumak.

1.DÜZCE BELEDİYESİ LİSELERARASI TİYATRO FESTİVALİ KATILIM ŞARTLARI ve YÖNETMELİĞİ

1. Festival Düzce Belediyesi ve Düzce Sosyal Etkinlikler Derneği  organizatörlüğünde yürütülür.
2. Festival öncesinde ve süresince davetiyelerin basım ve dağıtımını, ödüllerin teminini Düzce Belediyesi üstlenir
3. Okullar kendi oyunları ile ilgili basın bülteni ve duyurusu yapabileceklerdir.
4. Düzenleme komitesi önceden belirlenen program akışında herhangi bir onay almaksızın değişiklik yapma hakkına sahiptir.
5. Festivale, Düzce il sınırları içerisinde eğitim veren bütün orta öğretim kurumları başvurabilir.
6. Ön Başvuru dilekçeleri 01-31 Aralık 2010 tarihleri arasında Düzce Belediyesi Dış İlişkiler müdürlüğüne teslim etmelidirler.
7. Topluluklar detaylı katılım formlarını en geç 15 Şubat 2011 tarihleri arasında mesai bitimine kadar Düzce Belediyesi Dış İlişkiler müdürlüğüne teslim etmelidirler.
8. Topluluklar festivale istediği oyun ile katılabilirler ancak oynayacakları oyunlar için İl Milli Eğitim Müdürlüğünden  olur almaları zorunludur.
9. Oyunların telif hakları ile ilgili okullar sorumludur.
10. Oyunun süresinin 45 dakikadan az 90 dakikadan çok olmamasına dikkat edilmelidir.
11. Toplulukta yer alacak her oyuncunun ve teknik elemanın, topluluğun temsil ettiği veya işbirliği yaptığı kurumun öğrencisi yada personeli olma zorunluluğu vardır.
12.  Yalnızca kız öğrencilerin yada erkek öğrencilerin okuduğu okullar, temsilleri için diğer okulların kız yada erkek öğrencilerinden yararlanabilir. Ödül almaya hak kazanılması halinde Tiyatro Kulübü olarak oyunu hangi okul hazırlamış ise ödülü o okul alır. Ancak iki okul birleşerek de ödüle aday olabilirler.
13. Okul adına kazanılan ödül (En İyi Oyun, En İyi Dekor, En İyi Kostüm), o okulun Tiyatro Kulübüne verilecektir. 
14. Oyunların dekor, kostüm, ulaşım, müzik vs giderleri katılımcı topluluklar tarafından; Sahne, ışık ve ses düzeni Düzce Belediyesince karşılanacaktır.
15. Toplulukların gösterim sırasındaki fotoğraf ve video çekimleri Düzce Belediyesince yapılır. Bu çekimleri kullanma hakkı Düzce Belediyesine aittir.Festival sonrasında tüm okullara fotoğraf ve video çekimleri belediyemiz tarafından verilecektir.Ayrıca fotoğrafları www.duzce.bel.tr adresinde yayımlanacaktır.
16. Değerlendirme Komitesi tarafından başvuruları kabul edilen grupların oyun günlerini belirlemek amacı ile  15 Nisan 2011 Tarihinde, saat: 13:00 ´de Düzce Belediyesi Meclis Salonunda Kura çekimi yapılacaktır.
17. Festivale katılmaya hak kazanan topluluklar oyunlarını kurayla belirlenecek sıraya göre 20 - 30 Mayıs 2011 tarihleri arasında Düzce Gençlik Merkezi Sahnesinde sergileyeceklerdir.
18. Festivalde ödül almaya hak kazanan topluluklar ve oyuncular 31 Mayıs 2011 tarihinde www.duzce.bel.tr  adresinde ilan edilecek ve ödül töreni 02 Haziran 2011 tarihinde Düzce Gençlik Merkezi Tiyatro Salonunda saat 20:00´da gerçekleştirilecektir
19. Festival süresince gösterimler ücretsiz olup katılımcı topluluklara ve şahıslara ödüller haricinde hiçbir ödeme yapılmayacaktır.
20. Okul temsilcileri oyun sırasında salondaki disiplinin sağlanması konusunda görevlilere yardımcı olacaklardır.
21. Oyunlara 8 yaşından küçük izleyici alınmayacaktır.
22. Festival programında herhangi bir aksaklığın yaşanmaması için, gösterimlerden sonra Tiyatro Salonu´nun ( Sahne ve Kulisler ) etkinliği yapan gruplar tarafından sorumlu öğretmenler eşliğinde boşaltılarak görevlilere teslim edilmesi gerekmektedir. 
23. Okullara salonun tahsis günlerinde, salon sorumlusu ile okulların sorumluları arasında "Salon Teslim Tutanağı" düzenlenecek ve imza altına alınacaktır. Salonun kullanımı sırasında oluşacak salon demirbaşlarına ait tüm hasarlardan kullanıcı okullar sorumlu olacaklardır.
24. Oyunlar ücretsizdir. Davetiyeler salon koltuk sayısı (210 ) ile sınırlıdır.
25. Oyunların temsil saati 20.00´dur. Salonun 10.00 - 23.00 saatleri arasında okullara tahsisi yapılır. Oyunlar tam zamanında başlar, başlama saatinden sonra gelen izleyiciler, jüri ve oyuncuların dikkatinin dağılmaması ve oyunun bütünlüğünün bozulmaması için 1. perde içeri alınmazlar.
26. Jürinin sonuç değerlendirme konusundaki kararları kesin olup, festivale katılan topluluklar kararlara itiraz etmeyeceklerini peşinen kabul etmiş sayılacaklardır.

 Ön  Başvuru Dilekçesi : 01 - 31 Aralık 2010
 Detaylı başvuru formu :  30 Aralık 2010-15 Şubat 2011
 Festivale Hak Kazananların açıklanması : 25 Şubat 2011
 Oyun günleri Kura Çekimi : 15 Nisan 2011
 Oyunların Sahnelenmesi: 20 - 30 Mayıs 2011
 Sonuç Bildirimi: 31 Mayıs 2011
 Ödül Töreni: 02 Haziran 2011
 Ödüller
 En iyi Oyun : plaket ve masa üstü bilgisayar (Okula)
 En iyi Yönetmen : plaket ve laptop
 En İyi Erkek Oyuncu : plaket ve laptop
 En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu: Plaket ve saat
 En İyi Kadın Oyuncu : plaket ve laptop
 En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu : Plaket ve saat
 En İyi Dekor : plaket  masa üstü Bilgisayar (Tiyatro Kulübüne)
 En İyi Kostüm :  plaket ve Fotoğraf makinesi
 En İyi Müzik : plaket ve video kamera
 En İyi Işık : plaket ve video kamera
 En İyi Makyaj : plaket ve Fotoğraf makinesi
 Afer TÜTÜNCÜOĞLU Özel Ödülü : Plaket ve masa üstü bilgisayar+yazıcı

Oyun Rol Dağılımına göre öğrencilere oyun sonrasında isme göre katılım belgesi verilir.Okul Müdürlerine Kapanış Töreninde Okul adına ödül verilir.     

 

DETAYLI BAŞVURU BELGELERİ

1. Festivale detaylı katılım formu
2. Sahnelenecek oyun ile ilgili İl Milli Eğitim Müdürlüğünden alınacak olur belgesi.
3. Oyun metni (okunabilir olmasına dikkat edilmelidir.)
4. Topluluğu tanıtıcı afiş, broşür ve fotoğraf
5. Toplulukta yer alan oyuncuların rol ve isimleri, teknik kadronun görev, unvan ve isimlerini belirten topluluk bilgi formu. (Bu belge Festivale katılmaya hak kazanmış toplulukların sorumlu idarecisi tarafından, fotoğraflı ve onaylanmış olarak düzenlenip prova günü düzenleme kuruluna teslim edilecektir.


FESTİVAL TERTİP KOMİTESİ
1. A.Vahap DEMİREL    (Belediye Başkan Yardımcısı)     Festival Tertip Komitesi Başkanı
2. Esma SÜMER   (Düzce Belediyesi  Dış ilişkiler müdürü)
3. Sedat TURGUT  (Milli Eğitim Müdür Yardımcısı)
4. Samim YAVUZ (Düzce Belediyesi Yazı İşleri Müdürü)
5. Nurullah ÇELEBİ  (Büzce Belediyesi Basın-Yayın)
6. Necmettin GÖRGÜN (Dış İlişkiler Müdürlüğü )


İLETİŞİM BİLGİLERİ
DÜZCE BELEDİYE BAŞKANLIĞI
DIŞ İLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜ
    0380 524 71 03

Esma  SÜMER           0 530 546 10 90
e-Posta adres  : [email protected]

 

 

1.DÜZCE BELEDİYESİ LİSELERARASI TİYATRO FESTİVALİ AÇILIŞ PROGRAMI

1. Festival, 20 / 05 / 2011 tarihinde,  saat 16:00´da Düzce Belediyesi önünde festivale katılmaya hak kazanmış okullar, okul idarecileri, sorumlu öğretmenler, yönetmenler ve oyunda görev alan öğrenciler (Kostümleriyle birlikte) katılacak, öğrencilerin ellerinde Sanata ve Tiyatroya ilişkin özdeyişlerin olduğu pankartlar bulunacaktır.
2. Mehter takımı eşliğinde okullarla beraber, şenliğe katılım sırasına göre Düzce Belediyesi önünden Gençlik spor il müdürlüğü Tiyatro salonuna kadar kortej yürüyüşü yapılacaktır. Gençlik Merkezi Tiyatro Salonunda Düzce Valisi, Düzce Belediye Başkanı ve Milli Eğitim Müdürlüğü yetkililerince tüm ekibe ve şenliğe yönelik açılış konuşması yapılacaktır.
3. Festivalin açılış günü Kortej, ardından katılımcı okulların öğrenci ve sorumlu öğretmenleri ile bir söyleşi gerçekleştirilecektir.Söyleşi Gençlik Merkezi Salonunda yapılacak olup, konuşmacı olarak ülkemizin tanınmış bir sanatçısı  katılacaktır.