DÜZCE NİN YOL HARİTASI TOPLANTISI

Kısa adı MARKA olan Doğu Marmara Kalkınma Ajansı tarafından Düzce’ye özgü ‘Düzce’nin Geleceği Kentsel Strateji Çalışma Toplantısı’ düzenlendi. Düzce Valiliği, Düzce Belediyesi, Düzce İl Genel Meclisi, Düzce Ticaret ve Sanayi Odası işbirliği ile Pelemir Otel’de düzenlenen toplantıya Vali Vasip Şahin, Belediye Başkanı İsmail Bayram, İl Genel Sekreteri Kenan Üstünel, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) Genel Sekreteri Erkan Ayan, ilçe belediye

Kısa adı MARKA olan Doğu Marmara Kalkınma Ajansı tarafından Düzce´ye özgü ´Düzce´nin Geleceği Kentsel Strateji Çalışma Toplantısı´ düzenlendi. Düzce Valiliği, Düzce Belediyesi, Düzce İl Genel Meclisi, Düzce Ticaret ve Sanayi Odası işbirliği ile Pelemir Otel´de düzenlenen toplantıya Vali Vasip Şahin, Belediye Başkanı İsmail Bayram, İl Genel Sekreteri Kenan Üstünel, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) Genel Sekreteri Erkan Ayan, ilçe belediye başkanları, sivil toplum örgütleri ve davetliler katıldı. Toplantı gündemine ilişkin olarak MARKA tarafından hazırlanan bildiride özetle şu görüşlere yer verildi: " Doğu Marmara Kalakınma Ajansı´nın yetki alanında bulunan illerinden biri olan Düzce ilindi 3 adet çalışmayı yapmaktaki amaç; teşvik sisteminin değişmesi ile birlikte Düzce´nin ilerleyen dönemlerde sektörel ve mekansal olarak hangi yönde gelişmesinin daha uygun olacağına dair fikirleri üretmek ve bu fikirleri bir yol haritası kapsamında düzenlemek ile soysa-ekonomik kalkınmanın mekandan bağımsız düşünülemeyeceğinden hareketle örnek mekansal projelerle strateji belgelerini zenginleştirmektir" Doğu Marmara Kalkınma Ajansı´nın Doğu Marmara Bölge Planının stratejik amaç ve hedefleri doğrultusunda yürütülen çalışmalar bünyesinde düzenlenen toplantıda bir konuşma yapan Düzce Valisi Vasip Şahin, Düzce´nin gelişimi için yapılan toplantıların kağıt üzerinde tozlu raflarda kalmayacağını belirterek "Düzce coğrafi açıdan önemli bir noktada. Düzce bu potansiyelini nasıl değerlendirebileceğini son 10 yıldır arıyor. Önemli toplantılar yapıldı. Bu toplantılarda tartışıldı. Düzce kendi ivmesini yakalamış durumda. Önemli gelişmeler sağlanmıştır. Bununda motor gücü teşvik yasası olmuştur. Düzce önemli bir hız yakalamıştır. Bu hızı devam ettirmek ve arttırmak adına bizde ne yapabiliriz. Bugünün idarecileri olarak yarına nasıl taşıyabiliriz aramalarını yapmak durumundayız. Biz bugün hem eski yapılan çalışmaları göz önünde tutarak, bunun üzerine neler yapılabilir bunu tartışmak durumundayız. Bu çalışmalar bir günlük çalışmalar değil. Buradan çıkacak olan kararlarla saha çalışması olacak. Bu çalışma 3 ay boyunca sürecek ve çalışmanın sonucunda sadece geleceğe yönelik kağıt üzerinde kalacak çalışmalar değil, örnek planlar programlar üretilecek. Bu çalışmalar kağıt üzerinde kalmayacak. Uygulanabilir eylem planı olacak" dedi. Düzce Belediye Başkanı İsmail Bayram,  Düzce´nin zengin bir mozaik olduğuna dikkat çekerek " Düzce´nin gidişatı iyi durumda" dedi. Düzce´nin geleceği konulu çalışma toplantısında konuşan Düzce Belediye Başkanı İsmail Bayram özetle şu görüşlere yer verdi: "Kentsel vizyonu ve dolayısıyla kentsel tasarımın belirlenmesindeki en temel kriter KENT ve KENTLİ kavramlarının birbirlerine örtüştürülerek değerlendirilmesinden geçer. Kent ile kentli olma kavramlarını birçok anlamda değerlendirebiliriz. Ancak en sade bakışla ´kentler´ insanlarının yaşamlarını sürdürdüğü toplumsal yaşam alanlarıdır. Bu açıdan da bakınca kentlerde yaşayan insanlar hayatlarını idame ettirmek gayretindedirler.  Ancak insanoğlunun tek amacı hayatını idame ettirmek değildir. İnsanlar hayatlarını idame ettirirken aynı zamanda hayat şartlarının da gelişmesini isterler. Daha iyi ekonomik, sosyal, kültürel ve fiziki mekanlara sahip olmak isterler. Böylelikle ideal ´kent´ tanımının temelini "kentli hakları" oluşturmaktadır. Dolayısıyla ideal kent tanımı en kısa şekliyle, "kentli haklarını koruyan kent" olarak değerlendirilebilir Tek başına hiçbir kurumun tüm çalışmaları tamamlamak gibi bir imkanı yoktur. Mutlak suretle şehirlerin kalkınması için çalışmaların yapılması ve tüm dinamikler bir araya getirilmek zorundadır. Bugün bu toplantı sonucunda ortaya çıkacak rapor da çok önemli olacak. Şu ana kadar yapılan çalışmaların üzerine katkı sağlayacak. Kentin tüm potansiyellerin ortaya dökülmesi gerekiyor. Düzce´de herkes var, her şey var. Çok zengin bir mozaik´e sahip. Bu en önemli bir değerdir"  Düzce´nin ´Yol Haritası´nın belirlenmeye çalışıldığı toplantı da daha sonra Şehir Plancısı Faruk Göksu moderatörlük yaparak çalışmaları başlattı. Gün boyu süren toplantılarda katılımcılar ´Ekonomik´ ve ´Ekolojik´ sınıflandırma ile iki farklı alanda değerlendirme yaptılar. Yaklaşık iki saat süren iki ayrı grubun çalışması akşam saatlerine doğru rapora dönüştürüldü.