HABERLER
01-01-2010 23:59

HİCRİ YILBAŞI KUTLU OLSUN

HİCRİ YILBAŞI KUTLU OLSUN

Hicri Yılbaşı nedeniyle Düzce Belediye Başkanı İsmail Bayram bir mesaj yayımladı

HİCRİ YILBAŞI KUTLU OLSUN
Hicri Yılbaşı nedeniyle Düzce Belediye Başkanı İsmail Bayram bir mesaj yayımladı. İslam aleminin Hicri Yılını kutlayan Başkan Bayram, ´Hicri Yılbaşı nedeniyle kutlama gecesi ihya edilmeli ve saygı gösterilmelidir´ dedi.
Başkan İsmail Bayram´ın Hicri Yılbaşı mesajı özetle şu şekildedir " 4 Kasım 2013 tarihi Hicri yılın başlangıcıdır. Hicri takvime göre yılbaşıdır. Hicri takvime göre 1434 yılını geride bırakıp 1435 yılına gireceğiz. Peygamberimizin Mekke-i mükerremeden Medîne-i münevvereye hicretinin başlangıç kabûl edildiği târihe, seneye "Hicrî Yıl" denir. Bu geceyi ihya etmeli ve saygı göstermeli. Saygı göstermek, günah işlememekle olur. Zilhiccenin son günü ve Muharremin birinci günü oruç tutan, o yılın tamamını oruçlu geçirmiş gibi sevaba kavuşur."

HİCRİ YILBAŞI NE DEMEKTİR
Hicrî sene de mîlâdî ve rûmî târihler gibi 12 ay esâsına dayanır ve Muharrem ayı ile başlar, Zilhicce ile sona erer. Ayların adları şunlardır: Muharrem, Safer, Rebîul-evvel, Rebîül-âhir, Cemâzil-evvel, Cemâzil-âhir, Receb, Şâbân, Ramazân, Şevvâl, Zil-kâde, Zil-hicce. Kur´an-ı kerimde bildirilen ve dinde kullanılan Arabî ayların bir yılı, bir güneş yılından on gün kısadır. Bir yıl sonraki hicri kameri aylar, hicri şemsi ve miladi aylara göre, on gün önce gelmektedir. Bunun için Müslümanların mübarek günleri veya geceleri, şemsi yıllara göre, her yıl on gün önce olur; çünkü mübarek günler, güneş aylarına göre değil, kameri aylara göre yapılır.  Hicrî senenin kabûlünden beri asırlardır İslâm âleminde 1 Muharrem sene başı olarak kabûl edilmiştir.  Peygamberimiz Muhammed aleyhisselâm 53 yaşındayken Medîne´ye hicret etti. Bir hafta yolculuk yapıp mîlâdî Eylül ayının 20. ve Rebîülevvel´in 8. Pazartesi günü, Medîne yakınındaki Kubâ köyüne vardılar. Eylülün 23. gününü de burada geçirip, Cumâ günü Medîne´ye girdiler. Bu seneki Muharrem ayının birinci günü, yâni hicretten 66 gün evvel, Müslümânların hicrî-kamerî sene başlangıcı oldu. Bu da, târihçilere göre mîlâdın 622. yılındaydı. Temmuz ayının 16. Cumâ gününe rastladığı, Ahmed Ziyâ Beyin "Kozmoğrafya" kitabında yazılıdır. Kubâ köyüne ayak bastığı 20 Eylül günü Müslümânların yılbaşısı, yâni hicrî sene başlangıcıdır. 20 Eylül gününü başlangıç kabûl eden güneş yılına da "Hicrî-Şemsî Yıl" denir.