KATI ATIK TESİSİNİN TEMELİ ATILDI

Düzce İli Bertaraf ve Düzenli Depolama Tesisleri’nin temeli atıldı. Merkez Ha

KATI ATIK TESİSİNİN
TEMELİ ATILDI

Düzce İli Bertaraf ve Düzenli Depolama Tesisleri´nin temeli atıldı. Merkez Hasanlar ve Esençam köyleri hudutları içinde kalan Hecinler Mevkiinde alana yapılacak olan tesislerin temel atma töreni inşaat alanı içinde gerçekleştirildi. Tesislerin düzenli depolamaya ilişkin bölümünün bir yıl içinde tamamlanması hedefleniyor. Törende bir konuşma yapan Düzce İli Belediyeler Katı Atık Birliği Başkanı İsmail Bayram, katı atık sorununun Düzce il genelinde en önemli sorunlardan biri olduğunu vurgulayarak ´ Düzce´de tarihi bir gün yaşanıyor. Düzce il genelinde 11 belediyenin katı atıklar için vahşi depolama devri sona eriyor´ dedi.
Kısa adı DİBKAB olan ve Düzce, Akçakoca, Cumayeri, Çilimli, Gölyaka, Gümüşova, Kaynaşlı, Yığılca, Beyköy, Boğaziçi ve Konuralp Belediye Başkanlarının üye olduğu Düzce İli Belediyeleri Katı Atık Birliği´nin, Hecinler mevkiindeki Katı Atık Bertaraf ve Depolama Tesisinin temel atma töreninde ilk konuşmayı DİBKAB Başkanı ve Düzce Belediye Başkanı İsmail Bayram yaptı. Başkan Bayram konuşmasında katı atık sorunun önemine değindi. Başkanın konuşması şu şekilde:
"Düzce´de bugün ´tarihi´ bir gün yaşıyoruz.
Yıllardır çözümsüz durumda olan, kangren haline gelen, Düzce´nin en önemli sorunları arasında yer alan KATI ATIK, halk deyimiyle ÇÖP problemi SONA ERİYOR. Biliyorsunuz ki, ülkemizde çevre sorunları her geçen gün artmakta ve insan sağlığını tehdit etmektedir. Katı atıkların kontrolsüz bertarafı çevre sorunlarımızın ciddi bir kısmıdır. Yapılan hesaplara göre de, ülkemizde kişi başına düşen katık atık miktarı 1,38 kilogramdır. Bunu yerleşim yerleri nüfusları ile değerlendirdiğimizde ne denli yüksek miktarda çöpün oluştuğu ortaya çıkmaktadır.  İlgili yasa ve yönetmeliklere göre katı atıkların üretici ve taşıyanları tarafından çevrenin olumsuz yönde etkilenmesine sebep olacak yerlere dökülmesi yasaktır. Ancak, ne yazık ki, halen katı atık olarak adlandırdığımız çöpler belediyelerimiz tarafından ideal bir şekilde toplanamamakta ve bertaraf edilememektedir. Yine halk deyimiyle çöpler VAHŞİ DEPOLAMA ile depolanmaktadır. Bugün, ülkemizde katı atıkların toplanması, taşınması ve geri kazanılması ile çevre ve insan sağlığına olumsuz etki yapmadan nihai bertarafına ilişkin yükümlülük, yetki ve sorumluluklar BELEDİYELERE verilmiştir. Düzce ilinde de çevre kirliliği oluşturan ve toplum sağlığını olumsuz yönde etkileyen çevresel koşullara çözüm üretmek amacıyla Bakanlar Kurulu kararı ile Düzce İli Belediyeleri arasında Düzce İli Belediyeleri Katı Atık Birliği kurulmuştur. Çok uzun bir süreç geçirdik. Elbette burada bunlardan söz edecek değilim. Sadece şunu bilmenizi isterim ZORU BAŞARDIK. Şu anda, Hasanlar ve Esençam köyleri hudutları dahilinde bulunan buradaki alan 309 bin metrekaredir. Bu alanın 109 bin metrekaresinde katı atık bertaraf tesisi inşa edilecektir. Daha sonraki etaplarda geri dönüşüme, enerji üretimine kadar birçok tesis daha bunlara ilave edilecektir. Amacımız bu tesisleri entegre haline getirmektir.  Çünkü; hedefimiz: TEMİZ BİR ÇEVRE, SAĞLIKLI BİR TOPLUM OLUŞTURMAK; DÜZCE´Yİ DAHA TEMİZ DAHA YAŞANILIR HALE GETİRMEKTİR. Unutulmamalıdır ki çevremizin temiz olması, yaşam kalitesinin de yükselmesini beraberinde getirecektir. Bu dünyanın gelecek nesillere devredilecek bir emanet olduğunu unutmadan...  Daha temiz, daha yeşil bir dünyada yaşamanın gelecek nesillerin en doğal hakkı olduğunun bilinci ile onların haklarını korumak bizlerin görev ve sorumluluğudur. Bu duygu ve düşüncelerle temelini atacağımız tesisin Düzcemiz´e , halkımıza, geleceğimize hayırlı olmasını dilerim" Ardından Düzce Milletvekilleri İbrahim Korkmaz ve son olarak da Düzce Valisi Ali İhsan Su konuşma yaptılar. Milletvekili Korkmaz ve Vali Su konuşmalarında Düzce´de en önemli sorunun çözüme kavuşması için önemli adım atıldığını söylediler. Konuşmaların ardından törene katılan protokol üyeleri tarafından temele ilk beton döküldü. Tören davetlilere yemek ikram edilmesi ile sona erdi. Katı Atık Bertaraf ve Düzenli Depolama Tesisi Temel Atma Töreni´ne Düzce Valisi Ali İhsan Su, Düzce Milletvekili İbrahim Korkmaz, Düzce Belediye Başkanı İsmail Bayram, Düzce Garnizon Komutanı Albay Ramazan Akça, Düzce Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz, Düzce İl Emniyet Müdürü Ali Gezer başta olmak üzere Düzce protokol mensupları, DİBKAB üyeleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, muhtarlar ve davetliler katıldı.