KONURALP´TE YÜZEY ARAŞTIRMALARI BAŞLIYOR
Doğu Marmara Kalkınma Ajansı´nın Doğrudan Faaliyet Desteği kapsamında hibe almaya hak kazanan "Konuralp Antik Kenti Yüzey Araştırmaları ve Turizme Destek Projesi" ile Antik Prusias ad Hypium kentinin sınırları belirlenecek.Doğu Marmara Kalkınma Ajansı´nın Doğrudan Faaliyet Desteği kapsamında hibe almaya hak kazanan "Konuralp Antik Kenti Yüzey Araştırmaları ve Turizme Destek Projesi" ile Antik Prusias ad Hypium kentinin sınırları belirlenecek.
Proje ile detaylı arkeolojik yüzey araştırmalarıyla tespit edilen veriler Düzce´nin tanıtımında kullanılacak.
Haziran ayı ile başlayan 78 bin 770 lira bütçeli proje 3 ay sürecek.
Düzce Belediyesi AB Proje Ofisi tarafından hazırlanan bir proje daha Doğu Marmara Kalkınma Ajansı´ndan destek almaya hak kazandı.
Doğrudan Faaliyet Desteği kapsamında hibe alan "Konuralp Antik Kenti Yüzey Araştırmaları ve Turizme Destek Projesi" ile Antik Tiyatro içerisinde ve yakın çevresinde geniş çaplı arkeolojik yüzey araştırma faaliyetleri gerçekleştirilecek.
Proje kapsamındatoprak üstü henüz belgelenmemiş antik kalıntılar, 1/500 ölçekli topografik haritaya GPS ve topografik yöntemler vasıtasıyla işlenecek. Çalışma sonucunda yapıların sayısı tespit edilecek. Antik Tiyatro içerisinde ve yakın çevresinde bulunan antik mimari kalıntıların tespiti ile birlikte antik kentin muhtemel mimari yapılarının yerleri belirlenebilecek.
Konuralp´in tamamında gerçekleşecek saha çalışmalar kapsamında vatandaşla birebir yapılacak görüşmeler sonucu bölgedeki kalıntılar ve harabeler hakkında bilgi alınacak. Kalıntılar ve mimari yapılar fotoğraflandırılarak belgelendirilecek. Çalışmanın sonunda Antik Prusias ad Hypium kentinin korunan mimari yapıları ve kent planı hazırlanacak. Projeyle, Konuralp´te detaylı arkeolojik yüzey araştırmalarının yapılması, Antik Prusias ad Hypium Antik Kentine ait verilerin tespit edilerek bu verilerin Düzce´nin tanıtımında kullanılması sağlanacak. Ayrıca, Antik Prusias ad Hypium kentinin sınırlarının belirlenmesi, kentten kalan tescilli mimari yapıların dışında kentte var olan toprak üstü ve toprak altı antik kalıntıların tespit edilerek bu verilerin elde olan diğer verilerle birleştirilip kentin tarihi öneminin ortaya çıkartılması da proje amaçları arasında yer alıyor. Projenin diğer amaçları da şu şekilde belirlendi: Antik Tiyatro çalışma alanı içerisinde bulunan ve kazı çalışmalarını engelleyen antik yapıya ait mimarı elemanların belirlenen bir alana taşınması ve bu alanın kazı çalışmaları için alana gelecek yerli ve yabancı turistlere düzenli sergileme ve bilgilendirme panolarıyla gezintiye açılması.
Doğu Marmara Kalkınma Ajansı Doğrudan Faaliyet Desteği kapsamında hibe almaya hak kazanan "Konuralp Antik Kenti Yüzey Araştırmaları ile Turizme Destek Projesi" Haziran ayında başlıyor. Toplam 3 ay sürecek projenin bütçesi ise 78 Bin 770 lira olarak belirlendi.