HABERLER
01-01-2010 23:59

KONURALP YÜZEY ARAŞTIRMALARI PROJESİ SONA ERDİ

KONURALP YÜZEY ARAŞTIRMALARI PROJESİ SONA ERDİ

Konuralp Yüzey Araştırmaları ile Turizme Destek Projesi düzenlenen kapanış toplantısıyla sona erdi.

"Konuralp Yüzey Araştırmaları ile Turizme Destek Projesi" düzenlenen kapanış toplantısıyla sona erdi.

Doğu Marmara Kalkınma Ajansı´nın Doğrudan Faaliyet Desteği kapsamında hibe almaya hak kazanan "Konuralp Yüzey Araştırmaları ile Turizme Destek Projesi" kapsamında Antik Prusias ad Hypium kentinde gerçekleşen proje sona erdi.

Düzce Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Toplantı Salonunda düzenlenen kapanış toplantısında proje kapsamında detaylı arkeolojik yüzey araştırmalarıyla tespit edilen veriler kamu oyuyla paylaşıldı.

Düzce Belediyesi Proje Ofisi tarafından hazırlanan ve Doğu Marmara Kalkınma Ajansı´ndan destek almaya hak kazanan "Konuralp Yüzey Araştırmaları ile Turizme Destek Projesi" kapsamında Antik Tiyatro içerisinde ve yakın çevresinde geniş çaplı arkeolojik yüzey araştırma faaliyetleri gerçekleştirildi.

Antik Tiyatro içerisinde ve yakın çevresinde bulunan antik mimari kalıntıların tespiti ile birlikte antik kentin muhtemel mimari yapılarının yerleri belirlendi.

Konuralp´in tamamında gerçekleşen saha çalışmaları kapsamında vatandaşla birebir yapılacak görüşmeler sonucu bölgedeki kalıntılar ve harabeler hakkında bilgi alındı. Kalıntılar ve mimari yapılar fotoğraflandırılarak belgelendirildi.

Çalışmanın sonunda Antik Prusias ad Hypium kentinin korunan mimari yapıları ve kent planı hazırlandı.

Projeyle, Konuralp´te yapılan detaylı arkeolojik yüzey araştırmaları ile Antik Prusias ad Hypium Kentine ait tespit edilen veriler, Düzce´nin tanıtımında kullanılacak.

Doğu Marmara Kalkınma Ajansı Doğrudan Faaliyet Desteği kapsamında hibe almaya hak kazanan ve 3 ay süren "Konuralp Yüzey Araştırmaları ile Turizme Destek Projesi" uygulama aşaması sırasında M.S. 130 yılına ait orkestraya çıkan bir geçit ve geçide ait bir kapı bulundu.

Kapanış toplantısında, Düzce Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı ve Konuralp Kazı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Nurperi Ayengin, bulunan kapı ve koridorun o yıllara ait orkestra ve diğer tribünlerin de var olduğuna dair bir kanıt niteliği taşıdığını ifade etti.