23-05-2016 23:59

BU ŞEHRİN VİTRİNİNİ ESNAFLAR OLUŞTURUYOR

Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş Ahi’lik Bayramı nedeniyle Düzce Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği tarafından düzenlenen törende yaptığı konuşmada, esnaf ve sanatkarları şehrin aynası olarak nitelendirdi. Başkan Mehmet Keleş ‘Ahilik kültürü ve felsefesi, toplumsal yaşamın ortak paydası olan insanı esas almıştır. İnsanlar arasındaki ticari ve toplumsal ilişkilerde; dürüstlük, güvenirlilik, iş ve meslek ahlakına saygı, hak ve hukuka riayet etme, saygılı, şefkatli, cömert ve güler yüzlü olma ilkeleri esas alınmış ve bu insani değerler toplum tarafından bir yaşam tarzı olarak da benimsenmiştir.’

Ahi’lik Haftası nedeniyle Kısa adı DESOB olan Düzce Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği tarafından, Birlik Kongre Salonunda bir tören düzenlendi. Esnaf Bayramı olarak nitelendirilen Ahi’lik törenlerine Düzce Valisi Ali Fidan Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş, DESOB Başkanı Mustafa Kayıkçı olmak üzere Düzce Protokolü ile Birliğe bağlı Odaların Yönetim Kurulu üyeleri katıldılar. Ahi’lik Bayramı için açılış konuşması yapan DESOB Başkanı Mustafa Kayıkçı, Ahi’liği toplum kültürü olarak nitelendirdi. Kayıkçı esnafların toplumda birlik ve beraberliği sağladığına değindiği konuşmasında özetle şu görüşleri belirtti “ Ahi’lik,dil, din, ırk farkı gözetmeyen bir sosyal modeldir. Görkemli geçmişimizle gurur duyuyoruz’ Daha sonra konuşan Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş de Ahi’liğin önemine değindi ve ‘ Düzce Belediyesi olarak tüm esnaf ve sanatkarların kendi mesleklerini icra etmek adına her zaman yanlarındayız’ dedi. Başkan Keleş Ahi’lik nedeniyle yayınladığı mesajında da şu görüşlere yer verdi “   Ahi’lik,  Müslüman- Türk toplumunun ekonomik, sosyal ve kültürel hayatında yüzyıllarca önemli rol oynamıştır. Biz; coğrafi konumu, tarihi mirası, kültürel bağları ve yetişmiş insan gücü ile Türkiye’nin kendi değerlerini ve ürünlerini geliştirerek insanlığa sunabilecek kapasitedeyiz. Bu nedenle ‘esnafla’ özdeşleştirilen AHİ’lik kavramı bugün daha önemle ele alınmaktadır.   Ahilik kültürü ve felsefesi, toplumsal yaşamın ortak paydası olan insanı esas almıştır. İnsanlar arasındaki ticari ve toplumsal ilişkilerde; dürüstlük, güvenirlilik, iş ve meslek ahlakına saygı, hak ve hukuka riayet etme, saygılı, şefkatli, cömert ve güler yüzlü olma ilkeleri esas alınmış ve bu insani değerler toplum tarafından bir yaşam tarzı olarak da benimsenmiştir. AHİ’lik insanı amaç olarak gören, her şeyi insan için düzenleyen ve uygulamada insanın araç haline düşürülmesine izin vermeyen bir düşünce sistemidir.  Ahi’lik BİN yıllık geçmişi olan bir esnaf teşkilatlanma modelinin adıdır. Bu modelin temelinde, birbirini sevme, sayma, yardım etme, fakiri ve yoksulu gözetme ve iş hayatında ahlaki kuralları esas alma vardır.  Ahilik kültür ve felsefesinde, toplumun refahı ve sosyal sorumluluk, önemli ve öncelikli bir ilke olarak kabul edilmiş ve bu hususta yeterli ve kaliteli mal ve hizmet üretimi teşvik edilmiştir. Kelime olarak “AHİ”, “kardeş, cömert, yiğit” manasına gelmektedir. Ahiliği bugün gündemde tutan, sadece sahip olduğu tarihsel zenginlik değil, aynı zamanda günümüz iş dünyasının ana gereksinimleriyle de örtüşmesidir. Zira, Ahiliğin aynı çatı altında bir araya getirdiği iş ahlakı ve kalite ilkeleri, günümüzde iş dünyasının en fazla ihtiyaç duyduğu konuların başında gelmektedir. Türk milletinin zengin geçmişinden dersler alması; oralarda tespit edilen iyi unsurların bugünün şartlarına uyarlanarak taşınmaya çalışılması yararlı olacaktır. Ahiler, ekonomiyi insana hizmet eden bir araç konumunda tutmayı başarmışlardır. Bugün insanlığın en fazla ihtiyacı olan şey de bu başarıyı tekrarlamaktır. Bu düşüncelerle ilimiz esnafı ve meslek kuruluşları ile tüm halkımızın Ahilik Haftasını kutlar, en samimi sevgi ve selamlarımı iletirim” Düzce Valisi Ali Fidan da konuşmasında özetle şu görüşlere yer verdi “ Ahi’lik esnaf kültürünün gelecek nesillere aktarılması açısından önemlidir. Devlet her zaman esnaf ve sanatkarın işlerinin kolaylaştırılması için her zaman yanındadır’. Protokol konuşmalarının ardından Birlik ve Odalar tarafından yılın en ‘olgun’ ve ‘ genç’ esnaf ve sanatkarlarına ödülleri verildi.