HABERLER
29-05-2024 17:51

CEDİDİYE’NİN MİNARELERİ TAMAMLANMAK ÜZERE

 

Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü’nün girişimleri ile tarihi Cedidiye Camii’nde başlatılan minare yenileme ve camiinin tadilat çalışmalarında sona yaklaşıldı. Cami ile estetik bütünlük sağlayacak minarelerin taş kaplaması tamamlanma aşamasına geldi. 

 

Cedidiye Kent Meydanı projesi kapsamında cami-meydan-çarşı konseptine uygun olarak tarihi Cedidiye Camii’nin minareleri yenileniyor. Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü’nün girişimleri ve iş insanı Burhan Özdemir’in destekleri ile başlatılan çalışmalar kapsamında caminin sac minareleri sökülürken,  yerine sağlam temeller üzerine tamamı betonarme olarak 2 yeni minare inşa edildi.

Tek şerefiyeli minarelerin boya işlemi tamamlanırken, doğu kısımdaki minarenin kaidesinde taş kaplama çalışmaları bitirildi, batı kısımdaki minare kaidesinin taş kaplamaları ise tüm hızıyla devam ediyor. Cami ile bütünlük oluşturacak şekilde inşa edilen 2,20 metre çapında ve 42 metre yüksekliğindeki yeni minareler tamamlandığında, caminin ana kütlesiyle uyumlu ve sağlam bir yapı ortaya çıkmış olacak.

Cedidiye Camii’nin minareleri ile eş zamanlı olarak doğu ve batı giriş noktalarının temelleri tamamlandı, çelik imalatları da hazırlanmaya başlandı. Cami dışında görüntü kirliliğine neden olan klima ve motor eklentileri gibi ekipmanlar çalışmalar kapsamında yeniden düzenlenecek. Cami dışına aydınlatma sistemi de yerleştirilerek tarihi cami gece göz alıcı bir görünüme kavuşturulacak. Bunun yanı sıra caminin yerden ısıtma ve klima sistemleri ile halı döşemeleri de yenilenecek.