HABERLER
29-03-2024 16:29

DÜZCE’NİN İÇME SUYU SORUNU KALMAYACAK

 

Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü, Devlet Su İşleri ve İller Bankası kaynakları ile yürütülen 2 ayrı proje ile şehrin içme suyu sorununu kökten çözeceklerini söyledi. Şehrin gelecek 50 yılı öngörülerek hazırlanan projeler kapsamında, ana isale hatları değiştirilirken yeni arıtma tesisi inşa ediliyor. İkinci aşamada ise geniş kapasiteli yeni su depoları inşa edilerek, şehir şebekesinin tamamı yenilenecek.

Düzce’de içme suyunda özellikle yoğun yağışlar sonrası yaşanan ‘kesinti’ ‘basınç’ ve ‘kirlilik’ sorunlarını kökünden çözmek üzere Düzce Belediyesi tarafından proje hazırlanırken, bütçeler de oluşturuldu.

Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü’nün mega projeleri arasında yer alan “içme suyu”na yönelik olarak, Devlet Su İşleri tarafından yürütülen proje kapsamında içme suyu kaynağı sayısı 3’e çıkarıldı ve ana isale hatları yenilendi. Günde 25 bin m3 su arıtma kapasitesi bulunan mevcut arıtma tesisi yetersiz kaldığından dolayı günlük 130 bin m3 su arıtma kapasiteli yeni bir tesis inşa ediliyor. Ayrıca projede 50 bin m3’lük 2 adet su deposu inşa edilmesi de yer alıyor.

İller Bankası kaynakları kullanılarak yapılacak diğer proje ise şehir içme suyu şebekesinin tamamının değiştirilmesini öngörüyor. Proje kapsamında cadde ve sokaklarda su birikintilerini önlemek üzere yağmur suyu hatlarının yapılması da planlanıyor. 

“DÜZCE’NİN İÇME SUYU SORUNU OLMAYACAK”

Devlet Su İşleri ve İller Bankası destekleri ile hayata geçirilecek projelerin üzerinde uzun süredir çalıştıklarını ve sorunu kökünden çözüme kavuşturacaklarını ifade eden Başkan Özlü, “Ben göreve geldiğimde bu şehrin içme suyu sorunu vardı. Ya sular kesiliyordu, ya da yüksek katlara sular çıkmıyordu. Tespitlerimizi yaptık ve sorunları kökünden çözmek için projelerimizi hazırladık. Şehrimizin tek içme suyu kaynağı sayısını 3’e çıkarıyoruz. Uğur suyunun yanı sıra Bıçkı Deresi ve Gürcü Asar derelerinden su alacağız. Bu dereler üzerinde regülatörler inşa ediyoruz. İsale hattımızın tamamını çelik borular ile değiştirdik. 130 bin m3/gün kapasiteli yeni bir arıtma tesisi inşa ediyoruz. 50 bin m3’lük 2 yeni su deposu inşa ediyoruz. Ayrıca Düzce’deki 1250 kilometre uzunluğundaki su şebekesinin tamamını değiştireceğiz. Arıtma tesisinden arıtarak şebekeye verdiğimiz suyun yüzde 54’ü yollarda kayboluyor. Şebeke delik deşik. Yağmurlu havalarda sularımız çeşmelerden çamurlu akıyor. Yüksek katlara su çıkmıyor. Tüm bu sorunları kökünden çözüyoruz. Önümüzdeki 50 yıl Düzce’nin içme suyu sorunu olmayacak” dedi.