DUYURULAR
03-07-2023 09:29

Yeni Modern Aziziye Pazar yeri Gıda Satışı yapan Esnaf ve Üreticilerin Taşınma İlamı

                                                             

                                                                                                T.C.

DÜZCE BELEDİYE BASKANLIGI

            Zabıta Müdürlüğü

 

  Konu        : Yeni Modern Aziziye Pazar yeri Gıda Satışı yapan Esnaf ve Üreticilerin Taşınma İlamı

 

 

Düzce İli merkez Aziziye Mahallesi 893. Sokak ile Eski Devlet Yolu Caddesi arasında kalan 2795 ada 1-2-3 parseller, 2794 ada 2 parsel ve 2793 ada 2 parseller üzerine, kurulmakta olan ve bu alanda faaliyette bulunan Sebze, Meyve, Balık, Gıda satışı yapan esnafları ve Üreticilerin mevcut Pazar yerinden, 30.03.2023 Tarihli Pazaryeri Komisyonu olur raporuna istinaden Belediye Meclisinin 03.04.2023 tarih ve 190 sayılı kararı ve ile yeni yapılan kapalı modern pazaryerine, Aziziye Mahallesi 893. Sokak ile 877. Sokak arasında kalan 2662 ada 2 parsel üzerine taşınması kararı alınmıştır. Alınan Meclis kararına istinaden 12.07.2012 Resmi Gazete Sayı1ı 28351 Pazar Yerleri Hakkında Yönetmeliğinin MADDE12’de belirtilen Satış Yerini Kullanacaklarda Aranacak Şartları taşıyan esnaf ve üreticiler, MADDE13 ve MADDE14’te belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde 206 adet gıda satış yeri ve 94 adet üretici satış yeri, noter huzurunda kura ile Düzce Belediyesi Kültür Merkezi Toplantı Salonunda satış yerleri tahsisi yapılacak ayrıca yapılacak olan kura işlemi için hem Pazar esnafı hem de üreticiler için asil ve yedek listeler düzenlenecektir. Müracaatlar 22 Haziran 2023 Perşembe günü itibariyle Düzce Belediyesi Zabıta Müdürlüğünce alınmaya başlanılacak, 7 Temmuz 2023 Cuma tarihi akşamı saat:17:00’da sona erecektir. Kura işlemine katılma hakkı kazananların listesi Düzce Belediyesi İlan sayfasında ve askıda 07.07.2023 tarihi ile 13.07.2023 e kadar 1 (Bir) hafta süreyle yayınlanarak askıda kalacaktır. Düzce Belediyesi İlan sayfasında ve askıda yayınlanan listeye yapılan itirazların değerlendirmeleri 13. Maddenin 5. Bendine istinaden Belediye encümeni tarafından gerekli incelemeler yapıldıktan sonra karara bağlanacaktır. Esnaflara ait satış yeri kura işlemi 13.07.2023 tarihinde Düzce Belediyesi Kültür Merkezi Toplantı Salonunda noter yetkilisi huzurunda gerçekleştirilecektir. Üreticilere ait satış yeri kura işlemi ise 14.07.2023 tarihinde Düzce Belediyesi Kültür Merkezi Toplantı Salonunda noter yetkilisi huzurunda gerçekleştirilecektir.

 

 

SATIŞ YERİ TAHSİS EDİLECEK KİŞİLERDE ARANACAK ŞARTLAR


1-) Mevcut açılmakta olan Aziziye Pazar yerinde Pazar satış yeri tahsis kayıtlı olmak.

2-) Sebze veya meyve ya da belediyece izin verilen diğer gıda veya ihtiyaç maddelerinin satışı ile iştigal etmek

3-) (Değişik:RG-11/3/2017-30004) İlgili meslek odasına kayıtlı olmak.

4-) Vergi mükellefi olmak.

5-) Başvuru tarihinden önceki bir yıl içinde belediyece hakkında tahsis iptali/kira sözleşmesinin feshi kararı verilmemiş olmak

6-) İlgili mevzuatla aranılan diğer şartlara sahip olmak.

7-) Üreticiler için Sebze veya meyve üreticisi olmak.

8-) Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bünyesinde tutulan ilgili sistemlere kayıtlı olmak.

9-) Tahsis işleminde her müracaat sahibinin tek satış yeri tahsisi yapılacak olup, satış yerinin fazla olması durumunda ikinci tezgah tahsis işlemi de talebe göre değerlendirilerek encümen tarafından tahsis edilebilinecektir.

10-) Satış yeri tahsis talebinde bulunanlar; Ek-1’de yer alan dilekçe, esnaf ve sanatkarlar odasına/Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bünyesinde tutulan ilgili sistemlere kayıtlı olduğunu gösterir belge ve son altı ay içinde çekilmiş üç adet vesikalık fotoğraf ile birlikte ilgili belediyeye başvurur.

11-) Üzerinde sınırlı ayni hak tesis edilen satış yerlerini kullananlar hakkında bu maddede belirtilen hükümler uygulanır.

12-) Satış yeri tahsisinde uygun şartları taşıyan Pazar tezgah hak sahiplerinden talep etmeleri durumunda Aziziye Pazar yerinde satış faaliyetinde bulunan 1. Ve 2. derece akrabası olanlar ve aynı ürün gurubunda satış yapan esnaflar Pazar tezgah satış yerlerinin yan yana olacak şekilde kuraya dahil edilebileceklerdir.

13-) İlgili Oda yetkililerinin yazılı talebine istinaden 1. Ve 2. derece akrabası olanların Pazar tezgah satış yerlerinin yan yana olacak şekilde talep edenler, bloklara da belirlenen ve eşit olarak bloklara dağıtımı yapılmış üçüz(üç satış yeri yan yana) ve ikiz (iki satış yeri yan yana) satış yerlerine kura ile dağıtımı yapılacaktır.

14-) Başvuruda bulunacak üretici ve pazar esnafı belediye encümen kararı ile onaylanarak yürürlüğe giren Pazar Yerleri Yerleşim Planları doğrultusunda kendi faaliyet alanlarında boş bulunan tahsis yerlerine başvuruda bulunabilirler.(Örneğin; Üreticiler için ayrılmış ve tahsisi için ilana çıkılan alana üreticiler, Sebze, meyve ve gıda ticareti yapmak amacı ile ayrılmış alana sebze, meyve ve gıda ticareti ile iştigal edenler, faaliyet alanları Düzce Zabıta Müdürlüğü tarafından teyit edilir.)

15-) Kura işleminde tahsis talebi için müracaatta bulunan esnaf ve üreticilerin kura işlemi, tahsis yerinin kısıtlı olması durumunda talep sahiplerinin mevcut tezgah açmakta oldukları Pazar yerinde belediyeye kayıt tarihleri dikkate alınarak, eski kayıtlılardan başlanılarak kura işlemi gerçekleşecektir.

16-) Mevcut Pazar yerinde tahsis kaydı bulunmayıp Yeni Pazar yerinden satış yeri talep eden Esnaf ve Üreticiler için kura işlemi, asıl hak sahibi esnaf ve üreticilerin kura işlemi tamamlandıktan boşta kalan satış yerleri olması halinde satışını yapmış olduğu ürün gurubuna göre yapılacaktır.

17-) Pazar yerinde arz talep dengesi oluşması için aynı mal gurubunu satışı yapan tahsis sahipleri bloklara eşit olarak dağıtımı yapılacaktır.

18-) Pazar yerinde halk sağlığının korunması, daha hijyenik ortamda alış veriş yapılması için Soğan Patates satış yerlerinin yanına (Şarküteri) Peynir Zeytin satış yeri gelmeyecek şekilde kura işlemi gerçekleşecektir.

19-) Kura işleminden sonra aynı mal gurubunu satan tahsis sahipleri (sebze, sebze ile kuru gıda, kuru gıda ile v.b. ) karşılıklı anlaşmak kaydı ile becayiş için 15 dakika süre verilecektir.

20-) Kura işlemi yapılırken, ilgili meslek kuruluşunca görevlendirilen yetkili bir temsilci gözlemci olarak bulunabilir.

 

PAZAR ESNAFI VE ÜRETİCİLERDEN İSTENİLECEK BELGELER

 

1-) T.C. Kimlik numarasını beyan eden kimlik

2-) Oda Faaliyet Belgesi (Esnaf Bilgi Sistemine ve Üreticiler için Ziraat Odasına Kayıtlı Olmak Kaydıyla)

3-) Vergi Mükellefi olduğunu gösterir belge

4-) İkametgâh İlmühaberi

5-) Son Altı ay içerisinde çekilmiş 3 Adet Vesikalık Fotoğraf

6-) Dilekçe (Başvuru sırasında doldurulacak)

7-) Adli Sicil Kaydı.

8-) Belediyeden “Borcu Yoktur” belgesi veya Borç Yapılandırma belgesi.