BU YIL MÜCADELE ERKEN BAŞLADI
Düzce Belediyesi bitki zararlılarına karşı ilaçlama çalışmalarına bu yıl erken start verdi. Park ve Bahçeler Müdürlüğü çok sayıda ekiple şehir merkezinde gece gündüz ilaçlama yapıyor.
Düzce'de şehir merkezi dahil olmak üzere geniş alanlarda baş gösteren Amerikan Beyaz Kelebeği tehlikesine karşı önlemler erken alındı. Düzce Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü bünyesinde kurulan çok sayıda ekip şehir merkezinin riskli bölgeleri ve çevresinde ilaçlama çalışmalarına başladı. Ziraat Mühendisinin kontrolünde kurulan ekipler tarım ürünlerinin yanı sıra ağaçların da kurumasına ve uzun süreçte çölleşme tehlikesi ile karşı karşıya bırakan Amerikan Kelebeğini larva döneminde ilaçlayarak bitkilerin zarar görmesini engelleyecek.
Amerikan Kelebeği, Mantar, Yaprak Biti, Yaprak Piresi ve Gübresine karşı da yürütülen ilaçlama çalışmaları gece ve gündüz olmak üzere çift vardiya şeklinde sürdürülüyor. Bolu Caddesi, İstanbul Caddesi, Atatürk Bulvarı, Kuyumcuzade Bulvarı, Çarşı Merkez, Spor Sokak, Gaziantep Caddesi, İnönü ve Avni Akyol Parkları, Valilik çevresi, Düzce Belediye Merkez Hizmet Binası çevresi, Asar Deresi iki yakası, tüm ağaçlar, parklar ve hastane çevresi ilaçlanarak bitki zararlılarına karşı koruma altına alındı.
AMERİKAN BEYAZ KELEBEĞİ NEDİR?
Zarar Verdiği Bitkiler
Bir çok orman bitkisi, park ve bahçelerdeki süs bitkileri olmak üzere 200 den fazla türde zarar yapmaktadır. Marmara ve Doğu Karadeniz bölgelerinde çok yaygındır. Özellikle karya, dut, ceviz, karaağaç, kızıl ağaç, söğüt, meşe, acer negundo'yu tercih eder. Konukçuları arasında A. rubrum, A. saccharinum, acer campestre, dişbudak, Cotinus coggygria, celtis, alıç, gül, kurtbağrı, leylak, çınar, lale ağacı, kavak, hurma, kızılcık, süs kirazı, süs elması, yalancı akasya, elma, erik, süs armudu at kestanesi, şimşir, taflan, huş, katalpa, kartopu, erguvan, at kestanesi, hatmi, ıhlamur ve meyve ağaçlarının bulunmaktadır.
Zarar Şekli
Yumurtadan çıkan larvalar, yaprağın alt yüzeyinde ipeksi ağlar örerler, daha sonra ağı artırmak suretiyle, daldaki diğer yaprakları da birbirine bağlar. Olgunlaşan larvalar ağ kümelerinden çıkarak bireysel yaşamaya başlar ve yaprakları sadece ana damarları kalacak şekilde yerler. Ağ görünümündeki, yuvaların içinde 180 - 516 adet larva bulunur. Tırtıllar yapraklarda sadece yaprak ana damarları kalacak şekilde. Erginler zararsız sadece larvaları zararlıdır. Polifag bir zararlıdır.