Gıda Güvenliği Paneli Yapıldı
Düzce İl Tarım Müdürlüğü ve Düzce Fırıncılar Odası işbirliği ile Gıda Güvenliği ve Ekmek Üretimi konusunda..Düzce İl Tarım Müdürlüğü ve Düzce Fırıncılar Odası işbirliği ile Gıda Güvenliği ve Ekmek Üretimi´ konusunda panel düzenlendi. DESOB konferans salonunda yapılan toplantıya Düzce Belediye adına Zabıta Amiri Kadir Karaçam katıldı.
İl Tarım Müdürü Ayhan Ünal´ın oturum başkanlığını yaptığı panelde konuşan Zabıta Amiri Kadir Karaçam özetle şu görüşlere yer verdi: " 14.07.2005 Tarihine kadar ekmek fırınlarının ruhsatları Valilik tarafından verilmekte idi. 14.07.2005 Tarih ve 9207 sayılı İşyeri Açma Çalışma Ruhsat Yönetmeliği Resmi Gazetede yayınlandıktan sonra ise bu işyerleri Belediyelerce ruhsatlandırılmaya başlanmıştır.Yönetmelik gereği ekmek fırınlarının konumu 2. ve 3. sınıf GSM olarak belirtilmiş olup, aranan özellikler arasında 2. sınıf GSM´lerde 300 m2 kullanım alanı, 3,5 metre yükseklik olması, 3. Sınıf GSM lerde ise kullanım alanının 200 m2 olması gerektiği, ayrıca Yapı Kullanım Belgesi mutlaka olması gereken işyeri grubundan olup, aranacak şartlar bölümünde olması gereken hususlara da uyulması gerekmektedir. Aranan bu şartlar; Camlarının sineklik telleriyle kaplı olması, Fırınların çevreyi kirletmemesi ve zarar vermemesi için bacalarına kurum tutucu takılması,Fırında şehir şebekesine bağlı su tesisatının bulunması, Pişirme tesisi, un deposu, harman yer odası, otomatik elek, hamur açma yeri, hamur dinlendirme odaları, tuz odası, satış yeri, yemekhane, soyunma giyinme odası, banyo, wc lavabo vb.bölümlerinin olması, Kullanılan malzemelerin temiz ve hijyenik olması, Üretimde kullanılan etiketlerin fiyat tarifelerinin uygulanması gibi konular doğrultusunda bu işyerleri ruhsatlandırılmaktadır. Ekmek Satış Yerleri için ise, yerden en az 50 cm yüksekliğinde raflı, vitrinli, kapalı temiz dolaplarda satış yapılması gerekmektedir. Belirttiğimiz bu koşullar doğrultusunda, ilimizde 2005 yılından önce açılan işyerlerinin çoğunlukta olması nedeniyle yukarıda sayılan zorunluluklardan bazıları bu işyerlerinde bulunmamakla birlikte, bu şartların oluşturulması için Belediye ve fırıncılar arasında yapılan diyaloglarla en uygun hale getirilmesine çalışılmaktadır.Belediyemiz tarafından araçlarla usulsüz satış yapanların üzerine titizlikle gidilmekte olup, Oda´yla birlikte çalışmalarımız halen devam etmektedir. Tarım İl Müdürlüğü, Fırıncılar Odası, Belediye İşbirliği ile Düzce´mizde ekmeği halka daha temiz ve düzenli sunmak için çalışmalarımız sürekli devam edecektir."