“ MEZARLIKLARIMIZI GEÇMİŞİMİZE YAKIŞIR BİR ŞEKİLDE DİZAYN EDİYORUZ”
Düzce’nin sesi gazetesinden İlhami Atasever’in Mezarlıklar üzerine Düzce Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Ayşegül Nar ile röportajı
Düzce Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü, Düzce halkının sağlığı ve refahının sağlanması, Düzce’de ikamet eden vatandaşlar için ücretsiz cenaze hizmeti vermesi, mücavir alan içindeki mezarlıkların bakımı, sokak hayvanlarının bakım, kontrol ve rehabilitasyonu gibi çok sayıda hizmet vermekte.
Kendinizi tanıtır mısınız?
25.09.1989 Düzce doğumluyum, ilkokulu İsmetpaşa İlköğretim okulunda, liseyi Düzce fen lisesinde bitirdim. İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi mezunuyum. Evliyim.
Düzce Belediyesi “Veteriner İşleri Müdürlüğüne” ne zaman atandınız?
Düzce Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğünde 15.05.2014 tarihinde göreve başladım. 07.07.2015 tarihinde Veteriner İşleri Müdür Vekili olarak atandım.
“Veteriner İşleri Müdürlüğü”, bina olarak belediyenin hangi binasında hizmet veriyor, iletişim numaraları nedir? “Veteriner İşleri Müdürlüğüne” hangi birimler bağlıdır?
“Veteriner İşleri Müdürlüğü” Düzce Belediyesi Merkez binanın giriş katında hizmet vermektedir. Telefon numaramız: 0 380 524 58 21, dahili telefon numaralarımız ise 1451-1455-1456-1453’dür.
“Veteriner İşleri Müdürlüğünün” görevleri hakkında bilgi verir misiniz?
“Veteriner İşleri Birimi”; Et Kombinasında halkın sağlığı açısından hijyenik et kesimini sağlamak, yasa ve yönetmeliklere uygun kurban kesimleri yapmak veya yaptırmak.
Köpek Barınağı; Başıboş Sokak havanları rehabilite merkezi açmak, hayvanların sağlıklarını korumak ve üremelerini kontrol altına almak maksadıyla kısırlaştırmak, aşılamak, sahiplendirmek veya işaretlendirerek alındığı ortama bırakmak. Isırma ve ısırık vakalarında sokak havanlarını müşahede altına almak, gerekli takipleri yapmak.
Vektör Kontrol Mücadelesi; Halk Sağlığı Alanında Haşerelere Karşı İlaçlama Yönetmeliği çerçevesinde Belediye ve mücavir alan sınırları içerisinde Vektör Kontrol Mücadelesi gerçekleştirmek.
Sağlık İşleri Birimi; Kurum çalışanı ve yakınlarına, yoksul ve dar gelirli vatandaşlara poliklinik hizmetlerinin verilmesi. Hasta nakil aracı ile hasta nakil hizmeti vermek, hemşirelik hizmetlerini (tansiyon ölçümü, enjeksiyon, pansuman vs… ) vermek.
Mezarlık İşleri Birimi; Hastane, diğer sağlık kuruluşları, Adli Tıp, Savcılık tarafından verilen gömme izin kağıdı ile sevk edilen ölülerin cenaze ve defin işlemlerini yapar. Yıkama, kefenleme, mezar taşıma, tabut, mezar tahtası, mezar açma-kapama, morg hizmetlerini ücretsiz olarak karşılar.
“Veteriner İşleri Müdürlüğüne” bağlı kaç birim vardır?
Veteriner İşleri Müdürlüğüne;
Et Kombinası-Hayvan Pazarı (Yeni Taşköprü yolu üzerinde, Tel: 0380 514 26 90),
Köpek Barınağı (Yeni Taşköprü yolu üzerinde, Tel: 0380 514 36 70 veya 153 Beyaz Masa)
Mezarlıklar Servisi (Şehir mezarlığı, şehitlik yanındaki idari binada. Tel: 188),
İlaçlama-Sinekle mücadele (Yeni Taşköprü yolu üzerinde, Tel: 153 Beyaz Masa)
Sağlık İşleri Servisi (İşyeri hekimliği ve hemşirelik hizmeti-Düzce Belediyesi Merkez binanın giriş katında hizmet verilmektedir. Tel: 0 380 524 58 21)
“Veteriner İşleri Müdürlüğü” kaç personel ile hizmet veriyor?
Merkez binada 9, Mezarlıklar Servisinde 28, Et Kombinasında 18, Köpek Barınağında 12, Vektör Kontrol Mücadelesinde 8 olmak üzere toplamda 75 personelimiz bulunmaktadır.
İlahiyat mezunu bayan görevliniz var mı?
1 İlahiyat, 1 de İmam Hatip Lisesi mezunu bayan görevlimiz bulunmaktadır.
Gezici gasilhaneniz var mı?
Şehir Mezarlığımızdaki gasilhane yeterli olduğundan gezici gasilhane çok gerekli görülmemektedir.
Cenaze yıkanıyor mu, evlere şemsiye gönderiliyor mu? Soğuk gecelerde cenaze evine Tüplü ısıtıcı gönderiliyor mu?
Şehir mezarlığındaki gasilhanemizde yıkama yapılıyor. Çadır hizmeti verilmektedir. Tüplü ısıtıcı gönderilmemektedir.
“Veteriner İşleri Müdürlüğü”, kaç araçla hizmet veriyor?
Mezarlıklar servisinde 8 araç, Et Kombinasında 2 araç, Köpek Barınağında 2 araç, İlaçlama Servisinde 2 araç bulunmaktadır.
Mezarlıklar bölümü kaç araç ve personel ile hizmet veriyor?
Mezarlıklar servisi 1 kepçe, 4 cenaze nakil, 2 cenaze hizmet aracı, 1 ambulans ve toplamda 28 personel ile hizmet vermektedir.
Mezarlıkların güzel bir görüntü sağlanması için nasıl bir çalışma yapıyorsunuz?
Mezarlıklarda olağan temizlik ve bakım çalışmaları dışında “Şehir Mezarlığımızda”daha güzel görüntü sağlamak amacıyla mezarlık içerisindeki duvarlar yıkılmakta ve bordürle tekrar örülmektedir.
Kişinin anne, baba veya herhangi bir yakını vefat ettiği zaman cenaze sahibi olarak belediye anlamında ilk yapması gereken iş veya işler nedir? (Mezarlık yeri, mezar kazılması, kazma, kürek, mezar tahtası, ilan, cenazenin yıkanması, kefenlenmesi, cenaze aracı, otobüs, hoca, ses yayın cihazı hoparlör, cenaze evine tabut hizmetleri, tabure-şemsiye gönderilmesi hava sıcak ise vantilatör, soğuk ise ısıtıcı gönderilmesi vb hizmetler)
Kişinin yakını vefat ettiğinde ilgili sağlık kuruluşundan aldığı ölüm belgesi sonrasında 188 cenaze hizmetleri hattını araması yeterlidir. Alo 188 hattı 7/24 hizmette olup merkezde ikamet eden veya merkez mezarlıklarımızdan birine defin edilecek her vatandaş için cenaze nakil, yıkama, kefenlenme, mezarın kazılması, tahtası, gerekli görüldüğünde klimalı tabutu, defin sırasında hocanın olmaması halinde mevcut hocalarımızın defin sırasında ses yayın cihazı ile dua yapması, taziye evine tabure ve çadır gönderilmesi öncelikli hizmetlerimizdir.
Belediye, yapılan bu hizmetler karşılığında vatandaştan para alıyor mu?
Hayır. Aile yeri ve sıra mezar yanı satışı dışında Mezarlıklar servisinin vermiş olduğu tüm hizmetler ücretsizdir!
Cenaze, mezarlığa geldiğinde mezarlığın çeşitli bölgelerinde her an hazır vaziyette ses yayın cihazı, mevtanın başında Kura’n okumak isteyen hocalar, yaşlı veya hastalar için yeterli sayıda tabure mevcut mu?
Bazı mahalle mezarlıklarımızda yerleşik ses yayın cihazları mevcuttur. Ses yayın cihazı olmayan mezarlıklarımızda seyyar ses yayın cihazı defin işlemi esnasında görevli personel tarafından ulaştırılmaktadır. Arzu edilmesi durumunda defin esnasında veya sonrasında mezarlıkta yapılacak okuma için yeterli miktarda tabure verilmektedir.
Kişi sağlığındayken şehir mezarlığından 2-4-6-8 veya en fazla kaç kişilik mezar yeri satın alabiliyor? Bunun için size mi müracaat etmesi gerekiyor?
Bu konuda müracaat noktası şehir mezarlığında bulunan idare binasıdır. Son düzenlemelerde adalarda oluşturduğumuz parsellerimiz 4’er kişilik olup bir kişiye en fazla 1 parsel yani 4 kişilik yer verilmektedir.
Mezar yeri satın alan kişiye tapu veya herhangi bir resmi belge veriliyor mu?
Mezar yeri kullanım belgesi verilmektedir.
Mahalle mezarlıklarında da aynı kural mı geçerli?
Mahalle mezarlıklarında, aile mezar yeri satışı yapılmamaktadır.
Mezarlıktan bir kişilik yer alınması icap ettiğinde kaç metrekarelik bir yer veriliyor?
Bir kişi için mevcut alan 3,75 m2 dir.
Yıllar önce bir yakınını şehir mezarlığına defneden bir kişi, yıllar sonra size geldiğinde benim bu mezarlıkta bir yakınımın mezarı vardı, bana onun yerini bulabilir misiniz diye müracaat etse bulabilir misiniz?
Şehir Mezarlığına defin edilen mevtaların bölge, ada ve parsel kayıtları bulunmaktadır ve düzenli olarak bilgisayar ortamında kaydedilmektedir!
Düzce belediyesine ait kaç mezarlık var? Siz Düzce’deki bu mezarlıkların hepsinden mi sorumlusunuz?
Düzce Merkez Mahallelerimizde bulunun tüm mezarlıklardan biz sorumluyuz. Şehir Mezarlığı da dahil toplamda 63 mezarlığımız mevcuttur.
Mezarlıklarda hizmet denilince akla ne gelir? Mesela; Otların biçilmesi, mezarlıklarda yolların yapılması, çiçek veya ağaçlandırılması size mi ait? Veya başka ne tür hizmetleriniz var?
Mezarlıklarda ara yolların, ada ve parsellerin oluşturulması, bünyemizde oluşturduğumuz bakım-inşaat ekibimiz tarafından yapılmaktadır. Mezarlıkların temizliği de mevcut personelimiz tarafından yapılmaktadır. Otların biçilmesi, çiçek ekimi ve peyzaj çalışması için Fen İşleri Müdürlüğümüzden destek almaktayız.
Camisi, mescidi, şadırvanı, wc’si olan mezarlıklar var. Buralardaki temizlik müdürlüğünüze mi ait?
Evet. Mezarlıklarımızdaki temizlikten müdürlüğümüz sorumludur.
Her mezarlıkta öncelikli olarak su, abdest alınabilmesi için şadırvan, elektrik hattı, kapalı bir alan (Kazma, kürek, tabureler için) ses yayın cihazı, musalla taşı, yağmurlu ve güneşli bir havada rahat bir şekilde cenaze namazı kılınabilmesi için üstü kapalı bir alan olması gerekir desem doğru bir soru olur mu? Veya bu soruya ilave edeceğimiz daha ne olabilir?
Bazı mahallelerimiz belediyemiz bünyesine sonradan dahil olması sebebiyle düzenlemelerde alan darlığından dolayı sıkıntı yaşamaktayız. Bu konuda eksikler tespit edildi ve iyileştirme çalışmalarını başlatmış bulunmaktayız.
Vatandaş, Düzce şehir merkezinde ikamet ediyor ama diyelim ki doğum yeri Ankara. Cenazesini Ankara’ya götürüp defnetmek istiyor. Bu durumda cenaze hizmetinden faydalanabiliyor mu?
Cenazenin yıkanıp kefenlenmesinden Ankara’ya nakline kadar tüm işlemlerini ücretsiz gerçekleştirmekteyiz.
Son yıllarda Mezarlık duvarlarının yenilendiğini görüyorum. Bunu belediye mi yapıyor?
Evet. Mezarlık duvarları Düzce Belediyesi “Fen İşleri Müdürlüğü” tarafından yapılmaktadır.
Mezarlıklar kazılırken pusula kullanılıyor mu? Bu soruyu şunun için soruyorum. Mezarlıklarda defnedilmiş olan bazı mevtaların baş ve ayak kısımlarının yönü değişik tarafa doğru bakıyor.
Günümüzde mezar yerleri parsel çalışması yapılırken pusula kullanılmaktadır. Oluşturulan ada ve parsellerimiz kıbleye uygun oluşturulmaktadır. Geçmişte bazı mezarlarda teknolojik sıkıntı ya da cenaze yakınlarının hatalarından sebep bu tür sıkıntılar yaşanmıştır.
Cenaze, mezarlığa geldiğinde yeterli bir araç parkı var mı?
Mezarlık içlerine araç park etmek yasaktır ve bu nedenle mezarlık dışında araç parkları yapılıyor.
Cenazenin defnedildiği günü akşamı malum olduğu üzere evlerde Kur’an okunuyor. Bu arada belediyenin bir hizmeti oluyor mu? Mesela; Çay yapma ve dağıtma, İmam-hatip gönderme hizmeti gibi. Oluyorsa kaç gün oluyor?
Cenaze evine şimdilik sadece taziye çadırı ve tabure hizmeti vermekteyiz. Hizmetlerimize, yakın zamanda taziye evine taziye paketi ve çaymatik verme hususundaki çalışmaları başlattık.
Vatandaş, şehirde ikamet ediyor ama yaz ayında bir veya iki aylığına köyüne gidiyor. Tam da bu sırada orada vefat ediyor. Bu durumda bu aile belediye hizmetlerinden faydalanabiliyor mu?
Genellikle böyle durumlarda bize başvurulmadan cenaze ile ilgili işlemleri köy halkı kendi içlerinde hallediyorlar. Tabi ki bizden bu durumda yardım talep edildiğinde tüm hizmetlerimizden faydalanılmaktadır.
Asker ve polis olarak şehir mezarlığında bulunan şehitlikte kaç şehidimiz var?
Düzce Şehitliğimizde mevcutta defin edilmiş “dört şehidimiz” bulunmaktadır.
Mezarlıkların bir arşivi var mı? Mesela; Düzce şehir mezarlığının tarihçesi belli mi? Şehir mezarlığına ilk mevta hangi tarihte konulmuş? Düzce şehir mezarlığında kaç mevta yatmakta? Kimlikleri belli mi? Düzce şehir mezarlığı kaç dönüm?
Mezarlıklarımızda 1960’lı yıllardan itibaren ölüm belgeleri ve bilgileri toplanmakta ve arşivlenmektedir. Şehir mezarlığımızda bilgimiz dâhilinde olan en eski mezar 1811 yılına aittir. Mezarlığımızda; 145.000 m2 defne açık alanımız, 130.000 m2 de tahsisli alanımız mevcuttur. Mezarlığımızda yaklaşık 10.000 mezar bulunmaktadır.
Düzce’nin İlk şehir mezarlığı neresidir?
Düzce’ nin ilk şehir mezarlığı “Krem Park AVM” ile “Avni Akyol Parkı” arası ve“İstanbul Caddesinin bir kısmı” eski şehir mezarlığıdır. 1933 yılında Belediye kararı ile mezarlar başka mezarlıklara nakil edilmiştir.
Düzce’de mahallerde toplam kaç mezarlık var, tarihçeleri belli mi, her mezarlıkta yatan mevta sayısı belli mi, mezarlıkların büyüklükleri belli mi?
Belediyemize bağlı olan mahalle mezarlıklarının yüz ölçümleri belli, fakat mezar sayılarının tespiti devam etmektedir.
Düzce şehir mezarlığına günde ortalama kaç cenaze geliyor. Mesela; 2016 yılında kaç adet cenaze gelmiş?
Günlük cenaze sayısı değişkenlik göstermekte, yalnız 2016 yılı içerisinde yalnızca şehir mezarlığımıza 260 cenaze defnedilmiştir. Mahalle mezarlıklarımızı da dahil ettiğimizde 2016 yılı içerisinde toplam 626 cenaze defin işlemi yapmış bulunmaktayız.
Düzce şehir mezarlığında veya mezarlıklarında tarihi şahsiyet olarak tabir ettiğimiz kimler var?
Şehir Mezarlıklarımızda medfun bulunan çok sayıda önemli şahsiyet vardır. Başlıcaları şunlardır;
Düzce Belediye Başkanları: Müderris Ahmet Bilgi (İlk Belediye Başkanı)1852-1938, Kadızade Ali Bayraktar1884-1953, Kadızade Hacı Hamdi Bayraktar 1861-1940, Hüseyin Remzi Erişen 1876-1936, İsmail Öztürk, Çakmakzade Ahmet Efendi, Nuri Aksu, Mustafa Alyanak, Halil Gözaydın, Mehmet Kasapoğlu, Nuri Özkasap (Ölüm-1956), Mehmet Gösterişli 1893-1959, Mansur Bayram 1896-1953, Mustafa Fırat 1904-1971, Necip Kadir Güney 1904-1978, Halil Üstüner (Ölüm 1971), Celal Kasapoğlu 1915-1967, Hidayet Gösterişli 1923-2008, Süleyman Kuyumcu 1920-1994,
Bakanlar: Avni Akyol (Milli Eğitim Bakanı) 1933-1999, Kemal Demir (Bolu Millet Vekili Sağlık Bakanı) 1921-2010,
Düzce Millet Vekilleri: Nihat Mansur Bayram 1920-1981, Düzce Millet Vekili Kamil Kozak 1913-1987,
Şeyhler: Rufai Şeyhi Mustafa Hızlı 1879-1964, Kadiri ve Nakşi Şeyhi (Hacı Baba) Hüseyin Yıldız 1914-2005, Kadiri ve Nakşi Şeyhi Hacı Halil Fevzi Meriç 1867-1950,
Müderrisler/Müftü: Müderrris ve Müftü Kürtzade Mehmet Sıtkı Otluoğlu (1871-1952), Müderris Mustafa Efendi (Ölüm-:1889), Müderrris Nalbantzade Ahmet Lütfü Efendi (1872-1938), Müderris ve Müftü Yusuf Ziyaettin Ersal (Ölüm:1965), Müderris Seyyit Efendi (1869-1951), Müderris İsmail Kemalettin Efendi (1869-1941), Müderris Şamlı Hoca (Abdulmecit Şakuç-1890-1970), Düzce Müftüsü ve Avukat Yusuf Ziya Kefli (1883-1972), Hafız Hasan Şen (1894-1982),
Milli Mücadele Kahramanları: Berzeg Sefer Bey (1892 -1920), İshak Bey (ölüm-1919)
Müderrris, Müftü Kürtzade Mehmet Sıtkı Otluoğlu, Hafız Hasan Şen Hoca efendilerin mezarlarının daha belirgin bir hale getirileceğini duymaktayız. Bu doğru mu?
Evet bu duyum doğru. Belediye Başkanımız Sayın Mehmet Keleş bu konuyla ilgili olarak Müderrris, Müftü Kürtzade Mehmet Sıtkı Otluoğlu ve eşi, Hafız Hasan Şen ve eşinin mezarları güzel bir görünüm sağlanacak şekilde planlandı, projesi çizildi. Yapılması düşünülen yapının yan tarafları açık olacak. 30x30 ebadında mermer sütunlar ve üzerine mermer kemerler yapılacak. Kemerlerin üstü kurşun işlemeli çatı olacak şekilde planlandı. Şu an temel aşamasında olan bu çalışmalar herhangi bir aksilik olmazsa Ramazan bayramına kadar yetiştirilecek.
Ramazan ve Kurban bayramları Arifesinde mezarlıkta özel bir anma programı yapılıyordu. Bu program önümüzdeki yıllarda da devam ettirilecek mi?
Geçtiğimiz yıl Belediye başkanımızın böyle bir projesi olmuştu. Ramazan Bayramı arefesinde okuma yapılmıştı. Fakat ileriki günlerde bu konu ile ilgili biraz daha farklı bir uygulama yapılması planlanıyor.
“Veteriner İşleri Müdürlüğü” olarak mezarlıkların daha güzel ve kullanışlı olması için herhangi bir projeniz var mı?
Mezarlıklarımızın gece aydınlatması için elektrik, su giderleri, çeşmeler ve oturma alanları projesi çalışmaları devam etmektedir.
Sayın müdürüm güzel bir röportaj oldu. Halkımız tarafından çok fazla bilinmeyen Düzce Belediyesi Mezarlıklar Müdürlüğünü vatandaşımızın da anlayabileceği şekilde ayrıntılı olarak anlattınız. Sizlere, biriminizde görev yapan tüm arkadaşlarınıza teşekkür ederim. Başarılarınızın devamını dilerim. Son olarak söylemek istediğiniz veya buraya kadar unutulan varsa onları söylemek ister misiniz?
Teşekkür ederim. Öncelikle bu röportaj ile Düzce Belediyesi “Veteriner İşleri Müdürlüğünün”, Mezarlıklar konusunun kamuya tanıtılmasında göstermiş olduğunuz özen için sizlere, şahsınızda Düzce’nin Sesi gazetesine, bu röportajın gerçekleşmesine gerek verdiği izinlerle, gerekse kurumumuzun gelişimine katkıları nedeniyle başta Belediye Başkanımız sayın Mehmet Keleş’e kurumumuz ve şahsım adına teşekkürlerimi arz ederim.