HABERLER
01-01-2010 23:59

Başkan: Ahi´lik Bir Esnaflık Modelidir

Başkan: Ahi´lik Bir Esnaflık Modelidir

Düzce´de geleneksel olarak 5´incisi yapılan Ahi´lik; kutlamaları için Belediye Başkanı İsmail Bayram, törenlerin yapıldığı Anıtpark´ta yaptığı konuşmada Ahi´liğin ekonomik bir model olduğu kadar sosyal bir model olduğunu söyledi.

Düzce´de geleneksel olarak 5´incisi yapılan ´Ahi´lik´ kutlamaları için Belediye Başkanı İsmail Bayram, törenlerin yapıldığı Anıtpark´ta yaptığı konuşmada Ahi´liğin ekonomik bir model olduğu kadar sosyal bir model olduğunu söyledi.

Başkan Bayram konuşmasında şu görüşlere yer verdi: "Ahi´lik,  Müslüman- Türk toplumunun ekonomik, sosyal ve kültürel hayatında yüzyıllarca önemli rol oynamıştır. Avrupa Birliği gündeminde, batılı düşünürlerin Türkiye´yi yıldızı parlayacak ülkeler arasında göstermesi, ülkemizin büyük potansiyele sahip olduğunu ortaya koymaktadır.  Biz; coğrafi konumu, tarihi mirasi, kültürel bağları ve yetişmiş insan gücü ile Türkiye´nin kendi değerlerini ve ürünlerini geliştirerek insanlığa sunabilecek kapasitedeyiz. Bu nedenle ´esnafla´ özdeşleştirilen AHİ´lik kavramı bugün daha önemle ele alınmaktadır.  Değerli konuklar...AHİ´lik  insani amaç olarak gören, her şeyi insan için düzenleyen  ve uygulamada  insanın araç haline düşürülmesine izin vermeyen bir düşünce sistemidir. Ahi´lik BİN yıllık geçmişi olan bir esnaf teşkilatlanma modelinin adıdır. Bu modelin temelinde, birbirini sevme, sayma, yardım etme, fakiri ve yoksulu gözetme ve iş hayatında ahlaki kuralları esas alma vardır. Ahiliği bugün gündemde tutan, sadece sahip olduğu tarihsel zenginlik değil, aynı zamanda günümüz iş dünyasının ana gereksinimleriyle de örtüşmesidir. Zira, Ahiliğin aynı çatı altında bir araya getirdiği iş ahlakı ve kalite ilkeleri, günümüzde iş dünyasının en fazla ihtiyaç duyduğu konuların başında gelmektedir. Türk milletinin zengin geçmişinden dersler alması; tespit edilen  iyi unsurların bugünün şartlarına uyarlanarak taşınmaya çalışılması yararlı olacaktır.  Ahilikteki ekonomi anlayışını, çağımızın gerçekleri ve ihtiyaçları çerçevesinde yorumlayarak insanlığa hizmet edecek yeni bir ekonomik model sunulabilir. Bu potansiyelimizi önce fark etme, arkasından keşfetme daha sonra da çağımızda uygulanabilecek bir modele dönüştürme ihtiyacındayız. Ahiler, ekonomiyi insana hizmet eden bir araç konumunda tutmayı başarmışlardır. Bugün insanlığın  en fazla ihtiyacı olan şey de bu başarıyı tekrarlamaktır. Hepinize saygılar sunuyorum"