1001 Emek Projesi

Kadın üreticilerin el becerilerinin ve ürünlerinin değerlendirilmesi amacına yönelik olarak hazırlanan ´1001 Emek Projesi´ hayata geçiriliyor. Düzce Belediye Başkanı İsmail Bayram, 1001 Emek Projesi Başkanı Belediye Meclis Üyesi Ayşe Tuğrul ve Kadın Dayanışma Pazarı Temsilcisi Ulviye Dikmen ile birlikte basın toplantısı yaparak, 1001 Emek Projesi için ilk adımı attı.
Düzce Belediyesi tarafından uzun zamandır sürdürülen kadın üreticilerin el becerilerinin ve ürünlerinin değerlendirilmesine yönelik proje ´1001 Emek Sokağı´ adı ile hayata geçiyor. Belediye Başkanı İsmail Bayram, Belediye Meclisi´nde1001 Emek Projesi için oluşturulan Komisyonun Başkanı Ayşe Tuğrul ve Kadın Dayanışma Pazarı Temsilcisi Ulviye Dikmen ile birlikte ortak bir basın toplantısı yaptı. Başkan Bayram konuşmasında özetle şu görüşlere yer verdi "Belediyemiz tarafından uzun zamandır sürdürülen  ´kadın üreticilerin el becerilerinin ve ürünlerinin değerlendirilmesine´ yönelik projenin uygulama aşamasına geldik. Başkanlığımız, Meclisimiz bünyesi içinde oluşturduğumuz komisyonumuz ve sivil toplum kuruluşlarının katkılarıyla, bugün adına ´1001 EMEK SOKAĞI´ adını verdiğimiz projenin temelinde ´Kadınlarımızın ekonomik ve sosyal hayattaki haklarının gözetilmesi´ gelmektedir. Hiç kuşku yok ki, Türk toplumunda kadının saygın bir yeri vardır. Cumhuriyetin kuruluşundan bu yana Türkiye´de kadınların ekonomik ve sosyal hayat içinde var olmalarına karşı çıkılmayan, tam tersine, devletçe ideolojik olarak desteklenen bir olgudur. Geçmiş dönemlerde ev ve çocuk bakımı ile sınırlı olan kadın, gelişme sürecinde öncelikle ekonomik nedenlerle ardından ekonomik özgürlüğün kendisine kazandırdığı kimlikle, çalışma ve üretim dünyası için yerini almıştır. Bugünkü gerçekse, kadının toplumsal yaşama katılmasının en önemli ve ekonomik açıdan geliştirici ölçüsü, kadının iş yaşamına katılmasıdır. Kısaca, kadının ekonomik gücü O´nun toplumsal kimliğini oluşturmaktadır. 1001 Emek projemiz de buna hizmet edecektir. Burada kadın üreticilerimizin el becerilerinin, ürünlerinin güvenli ortamda pazarlanabilmesi söz konusudur. Projemizin en temel faydası, ekonomik ve sosyal kazanımlarının yanı sıra, kadınların ekonomik açıdan kalkındıkça özgüvenlerinin artması olacaktır. Gelir düzeyinin düşüklüğü sebebiyle ortaya çıkan psiko-sosyal sorunların yaşanmaması olacaktır. Dolayısıyla bu projeye büyük önem veriyoruz, sürdürülebilirliğinin temini içinde gayret göstereceğiz." Daha sonra Belediye Meclisinde oluşturulan 1001 Emek Projesi Komisyonu Başkanı ve Belediye Meclis Üyesi Ayşe Tuğrul söz aldı. Tuğrul, projenin önemine değindikten sonra şu görüşlere yer verdi: " Kendi el emekleri ile ürettikleri ürünlerin fark yaratabileceğini düşünen tüm kadın emekçilerimizi bu projeye katılmaya davet ediyoruz. Bu proje ile kadınlarımız el becerilerini, ürünlerini ekonomik olarak değerlendirebilecekler, kolayca pazar bulabilecekler´ Ayşe Tuğrul, 1001 Emek Sokağına ilişkin yönetmeliğin de hazır olduğunu ifade ederek, " Bunun için kadınlarımız Belediyemizin Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğüne başvurularak bu konuda hazırlanan formlardan temin edebilirler´ dedi. 1001 Emek Sokağı´nın Düzce Belediyesi´ne ait eski adıyla film platosunda bulunduğuna da değinen Ayşe Tuğrul bu konuda da şunları belirtti " Bir amacımız da bu alanı sosyal ve kültürel amaçlı olarak kullanmaktır. Bunun için de projeler hazırladık" Daha sonra söz alan Kadın Dayanışma Pazarı Temsilcisi Ulviye Dikmen yaptığı konuşmada, bu projenin uzun zamandır kadınların hayali olduğunu vurguladı ve ´ yılların çabası ile bu aşamaya gelindi. Bundan sonra da kadınlarımıza çok iş düşüyor. Tüm kadınlarımızı bu sokağa ürünlerini sergilemeye ve pazarlamaya davet ediyorum. Bu konuda çaba gösteren başta Belediye Başkanımız İsmail Bayram olmak üzere herkese de teşekkür ediyorum´ dedi.