Akıllı Kart Kullanımı Vatandaşların Lehinedir

Şehir içi otobüslerinde bilet kullanımına ilişkin Düzce Belediyesi tarafından bir bildiri yayımlandı.  Otobüslerde ´akıllı kart´ sistemine geçildiğinin vurgulandığı basın bildirisinde, vatandaşların tek kullanımlık manyetik bilet yerine akıllı kart kullanmalarının daha avantajlı olduğu belirtildi.
Akıllı kart kullanımının yaygınlaşması amacıyla  Düzce genelinde bayi sayısının arttırıldığına dikkat çekilen bildiride şu görüşlere yer verildi  "Belediyemiz Denetimli Toplu Taşıma araçlarında Akıllı Kart Sistemine geçiş 15.01.2010 tarihinde olup, bu tarih itibari ile ücret ödemeleri para kullanımı yerine Akıllı Kart ile yapılmaktadır. Bu sistemle hızlı, ucuz, güvenli ve kolay bir ulaşım sağlanması amaçlanmıştır. Araçlarda Akıllı Kart ve Manyetik Bilet adı ile iki çeşit tarife uygulanmaktadır. "Akıllı Kart" diye tanımlanan karta halkımızın bayilerden ücret yükleyerek araca binişte cihazda (validatör) okutturulmak sureti ile karttan "bir biniş ücreti" düşmesi ile ücret ödemesi yapılmış olmaktadır. "Manyetik Bilet" tek kullanımlık olup, bayiden alınarak araçta bir sefer kullanılmaktadır. Manyetik Bilet yerine Akıllı Kart kullanımı halkımızın menfaati gereğidir.  15 Ocak 2010´da sisteme geçmeden önce biniş ücreti 1,4 TL iken, Akıllı Kart ile 1,3 TL´ye düşürülmüştür, Manyetik Bilet yani cezalı bilet ise 1,5 TL olmuştur. Gerçek taşıma ücreti görüldüğü üzere 1,3 TL´dir. Ancak sistem Akıllı Kart üzerinden yürümektedir. Manyetik Bilet ile Akılı Kart arasında bulunan 20 Kuruşluk farkı halkımız önemsememiş, bayilerden bilet almayı alışkanlık haline getirmemiş, bu durum araca kartsız ve biletsiz binmelere sebebiyet vermiştir. Dolayısıyla araç içinde para alışverişi sonlanmamıştır. Bu nedenle bazı suistimaller ve halkımız tarafından araç içindeki yoğunluktan ötürü şikayetler devam etmiştir.  Bu nedenle Akıllı Kart ile Manyetik Bilet yani cezalı bilet arasındaki farkın 70 Kuruşa çıkartılması Belediye Meclisi tarafından 09/07/2010 tarihinde uygun görülmüştür. Sistemle birlikte Düzce genelinde 60 adet Manyetik Bilet Satış Bayii, 30 adet hem Manyetik Bilet, hem Akılı Kart satışı yapan bayi ve 1 adet Kios (Otomatik Bilet Makinası) ile toplamda 90 adet bayi oluşturulmuştur. İleride Kios sayısının artırılması planlanmaktadır. Ayrıca Belediye Hizmet Binasında ve Şehir Merkezinde Akıllı Kart Ofisi faaliyet göstermektedir. Yeni dönemle birlikte 37 olan araç sayısı 43´e, 3220 kişi olan taşıma kapasitesi 3580´e, 12 olan hat sayısı ise 18´e çıkartılmıştır. Yaklaşık olarak % 7-8 civarında yolcu sayısında artış bulunmaktadır. Bu arada ayrıca cezalı bilet ücreti ile  alakalı herhangi bir şikayet dilekçesi kayıtlarımıza intikal etmemiştir."