HABERLER
01-01-2010 23:59

TEMİZLİK KAMPANYASI

TEMİZLİK KAMPANYASI

Düzce Belediyesi tarafından çevrenin korunması ve kirliliğin azaltılması yönünde yeni bir kampanya başlatıldı.

Düzce Belediyesi tarafından çevrenin korunması ve kirliliğin azaltılması yönünde yeni bir kampanya başlatıldı. Düzce Belediye Başkanı İsmail Bayram´ın basın toplantısı ile duyurduğu temizlik kampanyası ´Çevre Bilinci ve Toplumsal Farkındalık Projesi´ kapsamında yürütülecek.
Belediye Başkanı İsmail Bayram konu hakkında düzenlediği basın toplantısında özetle şu görüşlere yer verdi: " Bilindiği üzere tüm dünyada çevrenin korunması ve kirliliğin azaltılması yönünde ciddi çalışmalar yapılmaktadır. Yerel yönetim olarak Düzce Belediyesi de bu alanda çalışmalar yapmaktadır. Bu amaçla sorumluluk sahamız içerisinde bulunan mahallelerimizdeki muhtemel çevre kirliliğinin azaltılması ve çevre bilincinin geliştirilmesi amacıyla bir proje hazırladık.Temel insan hakları içinde yer alan ´insan ve çevre sağlığı´ bu projenin en temel çıkış noktası olmuştur. Kirlilikten arındırılmış, cadde ve sokaklarıyla tertemiz, sağlıklı bir çevrede yaşamak insanların en doğal haklarındandır. Bunu sağlamanın yolu da yerel yönetim ve şehirde yaşayan insanların işbirliğinden geçmektedir. Çevre sağlığının etkinleştirilmesinin temelinde de çevre bilincinin oluşturulması gelmektedir. ´Çevre Bilinci ve Toplumsal Farkındalık Projemiz´ ile bunu gerçekleştiriyoruz."
Düzce Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü tarafından yürütülecek olan proje şu şekilde:

***

Proje Adı  : Çevre Bilinci ve Toplumsal Farkındalık Projesi

Proje Dayanağı : Bilindiği üzere tüm dünyada çevrenin korunması ve kirliliğin azaltılması yönünde ciddi çalışmalar yapılmaktadır. Ülkemizde de 2872 sayılı Çevre Kanunu ve ilgili Yönetmelikler kapsamında Yerel Yönetimler olarak bir takım uygulamalar yapmaktayız.

Proje Amacı : İnsan eliyle oluşan bu kirlenmenin, ancak insan marifetiyle giderilebileceğinin farkında olmak zorundayız. Bizler yaşam alanlarımızda sağlıklı ve insana yakışır bir hayat sürmek istiyorsak ilk olarak kirletmemeyi öğrenmeliyiz. Bu düşünceyle yola çıktık ve halihazırda Temizlik İşleri Müdürlüğümüzce yürütülen "Kent Temizliği" çalışmalarımıza bu projeyle bir yenisini eklemeyi hedefledik.

Proje uygulaması :

Çevre sağlığı kapsamında farkındalık yaratabilmenin ve çevre bilincini halkımıza aşılayabilmenin önemli olduğunu düşünüyoruz.
Proje detaylarına girecek olursak;
*- Öncelikle eğitim kurumlarımızda genç beyinlerin duyarlılığını arttırmak ve çevre temizliğini özendirmek adına çeşitli yarışmalar tertip ettik. Yarışmaların ana temasını "Çevre Kirliliği ve Bu Kirliliğin Önlenmesi" olarak belirledik. 6 adet düzenlenecek olan yarışmalardan Resim Yarışması,  Karikatür Yarışması ve Atık Tasarım Yarışmasıyla çocuklarımızın konu hakkındaki bilgi, beceri ve önsezilerinin su yüzüne çıkartılıp projenin yürütülmesinde bizlere ciddi katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Atık Kağıt Toplama, Atık Yağ ve Atık Pil Toplama Yarışmalarıyla da onların projeye katılımlarının ve verecekleri desteğin ölçülmesinde bize ipuçları vereceğini öngörüyoruz.

*- Ayrıca okullarımızda, konu hakkında detaylı bilgiye sahip teknik personelimizle eğitim sunumları yaparak, atıkların ve çöplerin aslında ekonomimize katkı sağlayabilecek önemli değerler olduklarını öğretmek istiyoruz. Çünkü biliyoruz ki çöpe giden her materyal, büyük bir oranda ayrıştırılarak geri dönüşümü yapılabilen malzemeler içermektedir. Kağıt, cam, metal, plastik, ve organik atıklar; bugün gelişen teknolojiyle tekrar kullanılabilir hammaddelere çevrilebilmektedir.

*- Diğer yandan Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğümüz bünyesinde çeşitli tiyatro gösterileri ve oyunlar sergileyerek çocuklarımıza çevreyi daha çok sevdirmeyi planlıyoruz. Uzun vadede onlarda oluşacak çevre duyarlılığı, gelecek nesillere tertemiz bir çevre olarak aktarılacaktır kanaatindeyiz.

*- Projemizin diğer bir bileşeni de mahalle muhtarlıklarımız ve onlarla birlikte oluşturulacak olan "Mahalle Gönüllüleri" olacaktır. Bu kapsamda ilk olarak pilot bölge seçimi gerçekleştirdik ve Kalıcı Konutlarda bu çalışmayı hızla başlatmak istiyoruz. Belirlediğimiz mahalle gönüllülerimizle eğitim çalışmaları yaparak onları ikamet ettikleri binalarda sorumlu ve bilinçli birer temsilcimiz olarak görmeyi arzu ediyoruz. Gönüllü olacak vatandaşlarımızın bizlere ulaşabileceklerini de, sizler aracılığıyla buradan iletmek istiyorum. Burada özellikle ev hanımlarının katılımını bekliyoruz. Çünkü hane çalışmalarımızda genellikle onların komşuluk ilişkilerinden faydalanabileceğimizi düşündük.

*- Halkımıza ulaşabileceğimiz diğer bir bileşende İl Müftülüğümüz bünyesinde camilerimizde verilecek olan çevre kirliliği temalı vaazlar olacaktır. Bu hususta özellikle Cuma Hutbelerinde vatandaşlarımızın  duyarlı olduğunu biliyoruz ve önemli ölçüde geri dönüşün yaşanacağını düşünüyoruz.
*- Bunun yanında Sivil Toplum Kuruluşlarımız ve Üniversitemizle işbirliği içerisinde çeşitli eğitim seminerleri ve konferanslar düzenleyeceğiz. Kamuoyunun ilgiyle takip ettiği ve saygısını kazanmış değerli bilim insanlarının bu çalışmamıza katkı sağlayacağı fikrindeyiz.
Özellikle Üniversitemizin uzman öğretim elemanlarının bizlere  ve halkımıza vereceği destek çok önemlidir. Çünkü gerçekten teknik boyutta farklı çözümler sunulabilmesi projemizin benimsenerek hayata  geçirilmesi noktasında önem arz etmektedir.

Bizler projemize tüm halkımızın katılımını bekliyor onları davet ediyoruz. Özellikle evlerde oluşan çöplerin poşetli olarak çıkarılması gerekiyor. Kullanılan poşetlerinde, doğada bozunabilen ayrıştırılabilir bio-poşetler olması çok önemlidir. Bu konuda Kent Konseyinin Ocak ayı Genel Kurulunda da halkımızın bilinçlendirilmesi adına bu tür poşetlerin kullanımının yaygınlaştırılmasının tavsiyesi kabul edilmiştir.
Ayrıca zamansız olarak çıkarılan çöpler, maalesef çöp toplayan araçlarımızın bir dahaki toplama seferine kadar sokak hayvanlarınca parçalanmış  ve etrafa dağılmış oluyor.

Evlerde oluşan kızartmalık atık yağlarda lavabolara döküldüğünde atıksu hatlarımızda tıkanmalara yol açıyor. Oluşan yağlar biriktirilebilirse, bizlere Alo 153 Çözüm Masasından ulaşılabilir ve onları yetkili arkadaşlarımız teslim alabilirler.
Aynı şekilde kullanılmış atık kağıt ve gazeteler de bizlere ulaştırılabilir. Hatta atık piller ve diğer atıklarda görevli personelimizce kaynağından alınacaktır.

Tertemiz bir şehirde yaşamak istiyorsak daha duyarlı ve bilinçli olmak zorundayız. Bizler sürdürülebilir bir çevre yönetimini benimsedik ve bu doğrultuda çalışmalarımıza devam edeceğiz. Yaptığımız çalışmalara katılacak olan tüm vatandaşlarımıza ve özellikle sizlere geldiğiniz için teşekkür ediyorum.