HABERLER
01-01-2010 23:59

ENGELLİLER HAFTASI KUTLAMA ETKİNLİKLERİ

ENGELLİLER HAFTASI KUTLAMA ETKİNLİKLERİ

Her yıl 10-165 Mayıs tarihleri arasında kutlanan ‘Engelliler Haftası’ nedeniyle Düzce Belediyesi tarafından Gölyaka Kültür Park’da etkinlikler yapıldı.

Her yıl 10-165 Mayıs tarihleri arasında kutlanan ´Engelliler Haftası´ nedeniyle Düzce Belediyesi tarafından Gölyaka Kültür Park´da etkinlikler yapıldı. Gölyaka Beyaz Baston Derneği´nin de destek verdiği etkinlikte engelliler için piknik de yapıldı.

Düzce Belediyesi´nin sosyal sorumluluk projesi kapsamında gerçekleştirdiği etkinliğe Düzce Valisi Vasip Şahin, Düzce Belediye Başkanı İsmail Bayram, Gölyaka Belediye Başkanı Nihat Bayram, Belediye Başkan Yardımcıları Bayram Bayraktar, Vahap Demirel ile Belediye Meclis Üyeleri ve Birim Müdürleri katıldılar. Çok sayıda engelli ailelerinin katıldığı piknikte birçok etkinlik gerçekleştirildi. Davetliler ayrıca müzikle hoş saatler geçirdiler. Etkinlik programında konuşan ve bir mesaj yayımlayan Düzce Belediye Başkanı İsmail Bayram, engellilik konusunu insan hakları sorunu olarak değerlendirdi. Engellilerin sorunları için toplumsal duyarlılığın olması gerektiğini ifade eden Başkan Bayram hafta dolayısıyla şu görüşlere yer verdi "  Bilindiği gibi engellilik konusu temelde bir insan hakları sorunu olarak ortaya çıkmıştır. Diğer insanlar gibi özürlü bireyler de özür türü ve derecesi ne olursa olsun insan onuruna yaraşır yaşam sürdürme hakkına sahiptir. Bunun için buna duyarlı herkesin amacı; özürlü bireyin mevcut bedensel, zihinsel ve sosyal becerilerini geliştirecek şekilde destekleyerek çalışan, üreten bireyler olarak topluma kazandırmaktır. Özürlülerin, eğitimden sağlığa, iş ve mesleki rehabilitasyondan kültür ve sanata, spor ve kent standartlarının iyileştirilmesine, ulaşımdan psikolojik ve sosyal desteğe, bireysel ve aile danışmanlığı hizmetlerinden gerektiğinde sürekli bakıma kadar çok ciddi ve çözüm bekleyen sorunlarının bulunduğunu biliyoruz. Tüm bu duygu ve düşüncelerle Engelliler Haftasında engellilerin sorunlarına toplumsal duyarlılığın artmasını diler, herkes için engelsiz günler temenni ederim"

´Engelli´  ve ´Sakat´ kavramları üzerinden polemik yapılmaya çalışılıyor.
AMAÇ VE NİYET KAVRAMLARIN ÜZERİNDE GELİR
Sakat, özürlü ve engelli kavramları üzerinden Düzce Belediyesi etkinliklerine yönelik olarak polemik oluşturulmaya çalışılıyor. Düzce´de yayın yapan Düzce Öncü Televizyonu´nun 15 Mayıs tarihli yayınında ´Sakatlar yazısı engellileri üzdü´ başlığı ile yayımlanan haberde Düzce Belediyesi´nin hafta kutlamasına ilişkin kullandığı pankarttaki  ´Sakatlar Haftası Şenliğine Hoşgeldiniz´ sözü eleştirildi.
Düzce Belediyesi tarafından hafta etkinliklerinin amacına uygun olarak en etkin şekilde kutlandığını ve takdir edildiğini hatırlatan Belediye Başkan Yardımcısı Vahap Demirel ´ kavramlar üzerinde oluşturulmaya çalışılan tartışmalarla etkinliklere gölge düşürülmeye çalışılıyor´ dedi. İstanbul Tıp Fakültesi bünyesinde hazırlıkları yapılan ve 1960 yılında kurulan ´Türkiye Sakatlar Derneği´nin dernek isminde ve etkinliklerinde ´sakat´ kavramına yer verildiğini ifade eden Başkan Yardımcısı Demirel bu konuda şu görüşlere yer verdi " Burada önemli olan kavramlardan ziyade, engelli ya da sakat olarak anılan insanların yanında olabilmek onların toplumsal, ekonomik sorunlarına çare olabilmektir. Düzce Belediyesi olarak biz bunu yapıyoruz. Kavramların nasıl anlaşıldığından ziyade, bu insanları topluma ve ekonomiye kazandırmanın, destek olmanın projelerini üretiyoruz. Kaldı ki nasıl dernekleri Türkiye Sakatlar Derneği adıyla faaliyet gösteriyorsa, Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanlığı sitesinde de ´Sakatlar Haftası´ kavramıyla haber yapılmıştır.´