DÜZCE İLİNİN EN ÖNEMLİ PROJESİ

Düzce İlinin en kapsamlı ve önemli projesi olarak adlandırılan ‘Katı Atıkların Toplanması’ ve ‘ Enerjiye Dönüştürülmesine’ ilişkin önemli bir adım atıldı

DÜZCE İLİNİN EN ÖNEMLİ PROJESİ

Düzce İlinin en kapsamlı ve önemli projesi olarak adlandırılan ´Katı Atıkların Toplanması´ ve ´ Enerjiye Dönüştürülmesine´ ilişkin önemli bir adım atıldı. Kısa adı DİBKAB olan Düzce İli Katı Atık Birliği olağanüstü toplanarak, katı atıkların toplanması ve atıklardan enerji üretilmesinin eş zamanlı olarak geliştirilmesi kararı aldı. Buna bağlı olarak da katı atık yönetimi tesislerin yapılabilmesi için ilgili firmalarla görüşülerek imtiyaz devri sözleşmesi hazırlanacak.
Düzce İli Katı Atık Birliği Birlik Başkanı Düzce Belediye Başkanı İsmail Bayram başkanlığında Düzce Belediyesi Meclis Salonu´nda toplandı. Olağanüstü toplantıda tek bir gündem maddesi yer aldı. Belediye Başkanı İsmail Bayram, gündem maddesine geçilmesinden önce, gündemin bağlı olduğu Düzce ilindeki katı atık konusundaki gelişmeleri üyelere aktardı. Katı atıkların toplanması konusunun Düzce il genelinde en önemli ve kapsamlı bir sorun olduğuna dikkat çeken Başkan Bayram konuşmasında özetle şu görüşlere yer verdi " Katı atıklara ilişkin olarak düzenli depolanmasının yanı sıra atıklardan enerji üretilmesi gündeme geldi. Dolayısıyla konu iki aşamalı ve eş zamanlı olarak yürütülüyor. Düzenli depolama ve atıklardan enerji üretilmesi birlikte ele alınarak yönetilecek. Bunun çalışması yapılıyor. Türkiye´de bu çok yeni bir gelişme ve Düzce´de bunun uygulanacağı ilk iller arasında yerini alacak. Üç yıldır atıkların toplanması ve depolanmasına ilişkin bir çalışma içindeyiz. Geçen zaman boşa geçmedi. Şimdi daha hızlı hareket edilecek. Geldiğimiz nokta iyi bir noktadır. Bu çalışma tamamlandığında il kapsamında önemli bir iş gerçekleştirilmiş olacaktır´ Yapılan oylama sonucunda da DİBKAB üyeleri aşağıdaki kararları oy birliği ile aldı.
1- Esençam Köyü Hecinler Mevkiinde katı atık birliği birlik sınırları içerisinde değerlendirilemeyen nihai atıklar için düzenli depolama tesisi yaptırılması,

2- Entegre Katı Atık Yönetimi Tesisleri´nin yapılması ve işletilmesi işlerinin 29 yıl süre ile imtiyaz usülü ile gördürülmesi,

3- Entegre Katı Atık Yönetim Tesisinin kurulacağı taşınmazlara ait üst hakkı bedelinin belirlenmesi,

4- İmtiyaz devri ihalesine çıkılması ve ihale sürecinin tamamlanması sonrasında sözleşme imzalanması hususunda birlik başkanına yetki verilmesi