BASKETBOLDA YENİ DÖNEM

BASKETBOLDA YENİ DÖNEM

Basketbolda yeni bir yapılanmaya giden TBF Yönetim Kurulu, temsilcimiz Düzce Belediyespor´un 2015-2016 sezonunda TB2L´de mücadele edeceğini açıkladı. TBL´nin isminin Basketbol Süper Ligi, TB2L´nin ise Türkiye Basketbol Ligi (TBL) olarak belirlenmesi ile Düzce Belediyespor´un mücadele ettiği TB3L ise TB2L olarak adlandırıldı. TBF´nin olağanüstü seçimleri öncesi mevcut başkan adayı Harun Erdenay bu kararla seçim vaatlerinden birini gerçekleştirmiş oldu. Bu kararla geçen sezonlarda İddaa gelirlerinden pay alamayan takımlara da bu payın verilebileceği gündeme gelmiş oldu. Geçtiğimiz sezonu şöyle bir hatırladığımızda yeni şekillenecek olan TB2L´nin yapısını daha kolay irdeleyebileceğiz. TB3L´de mücadele eden 12 takımlı 2 grup bulunuyordu. Düzce Belediyespor TB3L´de A grubunu 9. sırada tamamlayarak play-off´lara kalamamış ancak ligden düşme sıkıntısı da çekmemişti. Normal sezon tamamlandığında A Grubundaki sıralama şöyle olmuştu. Zirve Üniversitesi, Acıbadem Üniversitesi, Ankara Orman, İstanbulspor, Boluspor, İzmir BŞB., Muğla Orman, Gücümspor takımları ilk sekiz´e girerek play-off oynama hakkı kazanmışlardı. Düzce Belediye ve 68 Aksaray Belediye takımları 9. ve 10. sırada ligi tamamlamışlardı. Kuşadası Belediye 11. sırada kalarak Play-off maçı oynama hakkı kazansa da, bu maçlarda başarılı olamayarak 12. sıradaki Bilecik Belediye ile Bölgesel Lig´in yolunu tutmuşlardı. B Grubu´nda ise, FMV Işık, Bostanlıspor, Bursaspor, Kepez Belediye, Maliye M. Piyango, Bandırma Kırmızı, Tofaş Gelişim ve T.Ü. Meriçspor ilk sekiz arasında play-offlara kalmışlar, Çorlu Belediye ve Selçuklu Belediye takımları da ligde kalmayı garantileyen takımlar oldular. Son iki sırayı alan takımlardan Melikgazi Belediye Playout´larda başarılı olamayarak son sıradaki Batman Petrolspor ile Bölgesel Amatöre düştüler. Play-off maçları sonrası Acıbadem Üniversitesi ile Bandırma Kırmızı takımları şampiyon oldular ve bu sezon TBL´de oynama hakkı kazandılar. Bölgesel Lig´den TB2L´ye ise İstanbul TED, Samsun BŞB. Anakent, Yeşilyurt ve Yalova Belediye takımları terfi ettiler. TBL´den ise İTÜ Era ve Mersin BŞB. takımları TB2L´ye düşen takımlar oldular. Geçtiğimiz hafta yapılan TB2L Lig Kurulu toplantısına Düzce Belediyespor Kulüp Başkanı Hatun Albayrak ŞENGÜLOĞLU da katıldı. Bu toplantıda geçen sezonun bir değerlendirmesi yapılarak bazı teknik eksiklikler dile getirildi. Lig takviminin yeniden düzenlenmesi, İddaa gelirlerinden pay alınması için yapılacak girişimler, yabancı oyuncuların durumu, naklen maç yayınları, forma düzenlemeleri gibi teknik konuların yanı sıra antrenör ve sporcu sözleşmelerinin durumu masaya yatırıldı. Lige katılım sürecinin başlaması ile federasyonun yetkili kurullarında nasıl bir lig oluşturulacağı hakkında gerekli kararlar alınacak. Şu anki durumda TB2L´de hali hazırda 24 takım var görünüyor. Ancak lige katılımın az olması durumunda takım sayısına göre iki grup değil, tek grupla lig oynatılabileceği de seçenekler arasında var sayılıyor. Düzce´de futboldan sonra en sevilen sporlar arasında başı çeken basketbolun geleceği hakkında Düzce Belediyespor´un yapacakları basketbolseverler tarafından merakla bekleniyor. Kimi basketbol koçlarının belediyespor yönetimine antrenörlük girişimde bulundukları biliniyor. Bunlarla ilgili araştırmalarını yapan yönetimin en kısa zamanda Düzcemiz´e yakışır bir basketbol takımının oluşturulmasını arzu ettikleri söylenebilir. Mevcut basketbol altyapısının da ayağa kaldırılmasına yardımcı olacak antrenör seçenekleri tercih sebebi olacağı kuşkusuz görünüyor. (Erdal Pişken)