HABERLER
22-01-2016 23:59

SAĞLIK HİZMETİ VATANDAŞIN AYAĞINA GİDİYOR

SAĞLIK HİZMETİ VATANDAŞIN AYAĞINA GİDİYOR

Bazı hastalar var ki yatağından kalkamıyor. Doğru dürüst bakanı yok. Hastaneye, doktora gidecek mecali yok. Hastaneye gidişi problem, gelişi problem

EVDE SAĞLIK HİZMETİ

İlhami Atasever ( Düzce’nin Sesi Gazetesi Yazarı)

Düzce Belediyesi 20.01.2016 tarihinde 'Evde Sağlık ve Sosyal Hizmetler'e ilişkin “Sempozyum” düzenledi.

Düzce Valiliği, Düzce Belediyesi, İl Sağlık Müdürlüğü ve Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’nün Protokol dahilinde ortak olduğu ‘Evde Sağlık ve Sosyal Hizmetler’ ile yardıma muhtaç ve ihtiyaç sahibi kişilerin yemeğinden temizliğine her şeyiyle ilgilenilecek.

‘Evde Sağlık ve Sosyal Hizmetler Sempozyumu’, Sağlık Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı işbirliği içinde, Düzce Valiliği ve Düzce Belediyesi tarafından, Sağlık ve Sosyal Hizmetler Dernekleri Federasyonu (SADEFE) ile Evde Sağlık ve Sosyal Hizmetler Derneği (EVSAD) katkılarıyla organize edildi.

İlimiz Valisi Ali Fidan Sempozyumun açılışında  yaptığı konuşmada; Son yıllarda sağlık alanında önemli dönüşümler yaşandığına dikkat çekerek “buyurgan devletten, hizmetkar devlete gidiş var“ dedi! Vali Ali Fidan, vatandaşların artık kapı kapı gezmek zorunda kalmayacağını söyledi.

Belediye Başkanı Mehmet Keleş ‘Evde Sağlık ve Sosyal Hizmetler Sempozyumu’ açılış konuşmasında; Şehri yönetirken ve insanların birçok alanda ihtiyaçlarını karşılarken sadece yol, kaldırım, asfalt, su, kanalizasyon gibi fiziki hizmetleri değil, özellikle sosyal alanda birçok hizmeti de beraber düşünmek zorunda olduğunun altını çizdi. "Bu kapsamda Düzce Belediyesi olarak gerçekleştirdiğimiz sosyal çalışmalardan birisi de bakanlıklar düzeyinde imzalanan ‘Evde Sağlık, Bakım ve Sosyal Destek Hizmetlerinin Yürütülmesine Dair Protokol’dür. Bu çerçevede belediyemiz ilimizde, hastanın kişisel temizliği, evin temizliği, tamirat, tadilat işlemleri, yemek ve ayni yardım konularında ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza hizmet götürecektir. Bu çerçevede hizmet satın alma yönetimiyle Düzce’de üç önemli araştırma çalışması gerçekleştirdiklerini dile getirdi.

Bunlardan birincisi; Evde bakım ve manevi bakım projesi, mevcut durum analiz raporu hazırlandı. İkinci aşamada bütünleşik bakım modellemesi çalışması gerçekleştirildi.  Üçüncü aşamada ise yapılan bu çalışmalar teknik şartnameye dönüştürüldü. Çalışmalar bu kapsamda gelişerek devam etmektedir’ dedi.

‘Evde Sağlık ve Sosyal Hizmetler Sempozyumu’ için Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş 19.01.2016 tarihinde bir basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısında; Sağlıkla ilgili konular, Sağlık Bakanlığı birimlerinde olacak. Sosyal hizmetler ise Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı birimlerinde olacak. Kişisel ve teknik hizmetler de belediyede olacak. Belediye olarak protokol ile birlikte birçok çalışma gerçekleştirdiklerini dile getirdi.

İl Sağlık Müdürü Dr. Mahir Arslan evde bakım hizmetlerinin devam ettiğini ifade ederek “Belediyemizin de ortaklığı ile kapsam genişleyecek. Biz sadece sağlık hizmetleri ile ilgilenirken artık ihtiyaç sahiplerinin ve evde bakıma muhtaç kişilerin her ihtiyacı giderilecek” ifadelerini kullandı.

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Zeki Yıldırım, projenin oldukça faydalı olacağının altını çizerek “Proje ile bizim de sorumluluk sahamız içinde olan kişiler çok sayıda hizmetten istifade edecek diyerek, hayırlı olsun” ifadelerini kullandı.

24.08.2015 tarihinde bu konuyu dile getirmiştim.

Devletin bu imkanlarından haberi olmayan çok sayıda vatandaşımız var. Bu konuyu onun için dile getirmiştim.

Bazı hastalar var ki yatağından kalkamıyor. Doğru dürüst bakanı yok. Hastaneye, doktora gidecek mecali yok. Hastaneye gidişi problem, gelişi problem. Randevu alacak, muayene olacak, tahlil yaptıracak hepsi ayrı bir problem. Peki, Devlet sağlık hizmetlerini vatandaşın ayağına götüremez mi? Şeklinde bir yazı yazmıştım. Evet bu da gerçekleşmiş. Devlet artık sağlık ve sosyal hizmetleri de vatandaşın ayağına götürüyor.

İç dünyamdan düşünüp de olmaz dediğim şeyler bu memlekette oluyor ve maalesef ilgisizliğimiz yüzünden de bazen haberimiz bile olmuyor, oluyorsa da geç oluyor.

Arkadaşlarla sohbet ederken arkadaş anlatıyor diyor ki! Benim annem yatalak hasta. Devlet, annemin yaşam kalitesi bakımından gerekli olan tahlilleri için evimize kadar hemşire gönderip yaptırıyor. Kan, idrar tahlili alıyor, yatağa bağımlı hastaların bez, ilaç vb. raporlarını dahi veriyor!

Konu ile ilgili il Sağlık Müdürü Dr. Mahir Arslan Bey’i aramış, kendisinden konu ile ilgili bilgiler almıştım. Sağlık İl Müdürü Mahir Bey; ‘Evde Sağlık Hizmetleri’ uygulaması konusunda başta sayın valimiz Ali Fidan’ın çok büyük desteklerinin olduğunu dile getirerek; “Hasta yaşam kalitesini ileri düzeyde bozan, hastalığı veya yaşlılığı nedeniyle sağlık hizmetine ulaşmada zorluk yaşayan, evinde ve aile ortamında sağlık hizmeti almak üzere talepte bulunan bireylere hizmet vermek” olduğu şeklinde anlamak gerektiğini söylemişti.

Şimdi de Düzce Belediyesi bir protokol çerçevesinde hastanın kişisel temizliği, evin temizliği, tamirat, tadilat işlemleri, yemek ve ayni yardım konularında ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza hizmet götürecek!

Aman Allah’ım Türkiye neredeen nereye gelmiş! Eskiden hastanelerde hasta muayenesi, tahlil, röntgen için uzun uzun kuyruklar vardı. Şimdi kişi oturduğu yerden internetten veya telefonla (Devlet-özel fark etmez) istediği doktordan randevu alarak muayenesini olabiliyor. Tahlil verip laboratuar kapısında beklemeden doğrudan doktorun yanına gidip sonuç alabiliyor. Herhangi bir sağlık kuruluşuna gidemeyecek durumdaysa doktor, hemşire ayağına geliyor, ilerleyen günlerde evinin temizliği dahi yapılabilecek!

Ne diyelim? Allah kimseyi hasta edip hastane kapılarına düşürmesin. Kimseyi kimseye muhtaç etmesin. Allah bu kurumların yokluğunu da göstermesin. Allah Devlete, millete zeval vermesin. Hoşça kalın.