20-01-2020 23:59

"2023 BEKLENTİLERİNİN ÇOĞU GERÇEKLEŞTİ"

Düzce Belediyesi tarafından düzenlenen Türkiye Vizyon Konferanslarının bu haftaki konuğu Hürriyet Gazetesi Yazarı, Usta Gazeteci Abdülkadir Selvi oldu. Kültür Merkezinde düzenlenen konferansta Selvi, Türkiye'nin vizyon kelimesi ile tanışması ve siyasi geleceğine ilişkin bilgiler paylaştı.

65. Hükümet Bilim, Sanayi, Teknoloji Bakanı ve Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü'nün bizzat ilgilendiği ve her hafta Cuma günü birbirinden ünlü isimleri Düzcelilerle buluşturan ?Türkiye Vizyon Konferansları'nın bu haftaki konuğu Hürriyet Gazetesi Yazarı, Usta Gazeteci Abdülkadir Selvi oldu. Kültür Merkezinde düzenlenen konferansa Düzce Valisi Dr. Zülkif Dağlı, AK Parti Düzce Milletvekili Ayşe Keşir, Düzce Belediye Başkanı Faruk Özlü, AK Parti İl Başkanı Mustafa Keskin, ilçe ve belde belediye başkanları, STK temsilcileri ile kurum, kuruluş temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Konferansın başlangıcında hoş geldiniz konuşması yapmak üzere kürsüye çıkan Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü şunları söyledi: "Bugünkü konferansımızın çok özel bir konuğu var Sayın Abdülkadir Selvi. Türkiye'de siyasetin nereye gittiğini, Türkiye'yi nelerin beklediğini merak ediyorsanız, sayın Selvi'yi takip edecek, doğru yolu izleyeceksiniz. Kendilerine tekrar hoş geldiniz diyor, teşekkür ediyorum."

Daha sonra konferans konuşmasını yapmak üzere kürsüye çıkan Gazeteci-Yazar Abdülkadir Selvi vizyon kelimesinin Türkiye gündemine girmesinden söz ederek "Değerli Düzceliler hepinizi saygıyla selamlıyorum. Ben mümkün mertebe konferansı kısa tutup soru-cevap kısmını uzun tutmak istiyorum. Ben daha çok siyasetle ilgiliyim ve birikimim o yönde. Dünya nereye gidiyor ne nerede şekilleniyor, buna bakmak lazım. Sayın bakanım Düzce ile ilgili bana bu teklifte bulunca doğrusu çok memnun oldum. Kendisi ile Ankara'da Bilkent Söyleşilerini birlikte yapmıştık. Doğrusu vizyon kelimesi benim gündemime Rahmetli Turgut Özal ile girdi. 12 Eylül'ün yasaklı dönemlerinde özellikle Başbakan olarak değişimi ve vizyonu Türkiye'nin gündemine sokmuştu. Onun tutumu toplum tarafından çok tutuldu. Bu topraklar, imparatorluk bakiyesi olduğundan Demirel'in dediği gibi yönetilmek gibi dar bir elbiseyi hiçbir zaman giymedi. Tabii bu vizyonun lafta kalmaması ve altının strateji ile doldurulması gerekiyordu. Ak parti'nin açıkladığı 63 maddelik 2023 Vizyonu vardı. Bu çok kapsamlı bir çalışmaydı. O gün ben de kongre salonundaydım. Gelirken kontrol ettim, bu belgelerde geçen olayların çoğunu zaten gerçekleştirmişiz" dedi.

Doğu Akdeniz'in Yanında İstikrar Adası Olan Bir Ülkeyiz

Dünyada yeni bir düzen oluştuğuna dikkat çeken Selvi, Ortadoğu ve Doğu Akdeniz'de Türkiye'nin istikrar adası olduğunu belirterek "şunu çok net söylemek lazım, bazıları diyor ki 1. Dünya Savaşının açılan parantezi kapanmadı bu yaşananlar onun etkileri. Kimi diyor ki bu yaşananlar Arap Baharı'nın etkileri. Ben şunu görüyorum; Soğuk Savaş sonrası yeni bir Dünya düzeni kuruluyor. Bu düzen kurulmadan önce insanlık tarihinin gördüğü en büyük güç mücadelesi yaşanıyor. Post-modern bitti ama yeni bir süreç başlayacak. Ancak bu yeni düzen de maalesef ahlaki ve insani değerler üzerinden yapılmıyor. Yeni süreç başlarken bunun çok önemli bir dinamiği var. Bu güç savaşları üzerinden başlıyor. Türkiye'nin bir komşusu Danimarka, bir komşusu İsviçre olsaydı; bu konularda çok naif düşünebilirdik. Mesela burada çevreyi paylaşmak isterdim, sanayi 5.0'a nasıl geçilecek bunu konuşmak isterdim. Ancak biz iç savaşın devam ettiği Suriye'nin Irak'ın ve iç savaşın ne zaman başlayacak diye beklediğimiz İran'ın ve büyük bir güç savaşının olduğu Doğu Akdeniz'in hemen başında bir istikrar adası olan ülkeyiz. Bu nedenlerle naif olamıyorum. Yeni Dünya düzeninin güç savaşları üzerinden kurulduğunu söylemenin daha doğru bir yol olduğunu görüyorum. Burada devletler savaşmıyor, vekalet savaşları vardı şimdiye kadar. Ortadoğu'da kendileri savaşmıyor, yer yer artık paralı teröristlerin yaptığı bir savaş yürütülüyor. Ortada gayri ahlaki bir durum var" şeklinde konuştu.

Soru ve cevaplar alınarak son bölümü de tamamlanan konferans, günün hatırası olarak çektirilen toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.