BAKAN KURUM: “DÜZCE’DE 71 BİNA 136 BAĞIMSIZ BÖLÜM ACİL YIKILACAK”
23 Kasım sabah 04:08’de merkez üssü Düzce’nin Gölyaka ilçesinde meydana gelen 5,9 şiddetindeki depremin ardından devletin zirvesi Düzce’ye akın etti. Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü ve il bürokrasisinin yoğun inceleme ve toplantılar yaptığı ziyaretlerde deprem sonrası il genelinde yapılacak çalışmalara ilişkin önemli kararlar alındı.
Düzce 23 yıl sonra deprem gerçeği ile bir kez daha yüzleşti. Sabaha karşı meydana gelen ve merkez üssü Gölyaka olan deprem şehir merkezi ve ilçeleri derinden etkilerken çevre illerden de hissedildi. 5,9 büyüklüğündeki deprem sonrasında Düzce, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatları ile deprem bölgesine gelen devletin zirvesini ağırladı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un inceleme yaptığı Düzce ve ilçeleri için önemli kararlar alındı.
600 KİŞİ HASAR TESPİTİ İÇİN ÇALIŞIYOR, TOPLAM 207 YAPI YIKILACAK
Dün gece saatlerinde Düzce Valiliği’nde düzenlenen basın toplantısında açıklama yapan Bakan Murat Kurum Düzce’de acil olarak yıkılması gereken ağır hasarlı 71 bina olduğunu belirterek 600’ü aşkın saha personelinin aralıksız hasar tespit çalışması yaptığını söyledi. Hasar tespit çalışmalarının il genelinde %70 oranında tamamlandığına dikkat çeken Bakan Kurum sözlerine şöyle devam etti: “Devletimizin tüm imkanlarını seferber etmek suretiyle afet bölgesindeyiz. Tüm mesai arkadaşlarımızla birlikte vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını gidermek için çalışıyoruz. Bu kapsamda Gölyaka merkezli deprem sonucu etkilenen tüm ilçe ve merkezde hasar gören tüm mahallelerimizde ağır hasarlı binalarımıza gittik, tespitleri yapıyoruz. 600’ü aşkın hasar tespit çalışması yapan arkadaş sahada çalışıyor. Şu an itibariyle bize gelen taleplerin bir kısmını karşıladık. Hasar tespit çalışmalarına baktığımızda; Düzce genelinde %70’i tamamlandı. Toplamda 4 bin 316 binada 15 bin bağımsız bölümde hasar tespit çalışmaları şu an itibariyle yapılmış oldu. Bu kapsamda Gölyaka merkezde 6 binamızı acil yıkılacak olarak belirledik. Cumayeri’nde 7 bina 9 bağımsız bölüm, Çilimli’de 5 bina 9 bağımsız bölüm, merkez üssü Gölyaka’da 23 bina 42 bağımsız bölüm, Gümüşova’da 9 bina 16 bağımsız bölüm, merkezde bilhassa yapı stokunun eski olduğunu tespit ettiğimiz alanlar bunlar; 21 bina 31 bağımsız bölüm olmak üzere Düzce genelinde acil yıkılacak ağır hasarlı 71 bina 134 bağımsız bölüm tespit edildi. Tabii bu tespitlerle birlikte kira, eşya ve taşınma yardımları vatandaşlarımıza veriyoruz. Vatandaşlarımızı güvenli alanlara taşıdıktan sonra yıkım sürecini de Valiliğimiz koordinasyonunda yürüteceğiz.”
10 MİLYON TL BELEDİYELERE, TOPLAM 27 MİLYON TL DÜZCE’YE GÖNDERİLDİ
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile birlikte basın açıklaması yapan Bakan Murat Kurum binası hasarlı olan vatandaşların bilgi alacağı noktaları ve Düzce’ye ilk etapta gönderilen destek ödemelerinden söz ederek “Bugüne kadar yaptığımız hasar tespit çalışmalarını E-Devlet üzerinden hasartespit.gov.tr adresinden vatandaşlarımız öğrenebilir. Ayrıca hem bizim ofislerimizde hem de AFAD’da kimlik numaralarına göre binaların hasar tespitlerini öğrenebilecekler. Burada evleri az hasarlı ya da hasarsız olarak tespit edilen vatandaşlarımız evlerine girebilirler. Ağır hasarlı evleri olanlar, zaten bu da uygulamada net bir şekilde tarif ediliyor; evlerine giremeyecekler. Binaların taşınma ve yıkım sürecini birlikte yürüteceğiz. Tabii bu noktada bir yandan hasar tespitini yaparken bir yandan da altyapı elektrik doğalgaz işlerine ilişkin hasarları giderme çabası içindeydik. Belediyemiz ve İller Bankamız birlikte ufak altyapı hasarları vardı içme suyu, kanalizasyon ve yağmur hattı gibi ekiplerimiz hızlı bir şekilde giderdi. Şu an şehrimizde içme suyu ulaşmayan hiçbir bölgesi bulunmuyor. İller Bankası Genel Müdürlüğü aracılığı ile altyapı harcamaları için belediyelerimize 10 Milyon TL kaynak aktardık” dedi.
100 BİN KONUT İNŞASINA YENİ PROJELER DAHİL EDİLECEK
Bakan Kurum açıklamasında TOKİ tarafından başlatılan sosyal konut projesine yeni yapılacak konutların da dahil edileceğini söyleyerek kentsel dönüşümün önemine dikkat çekti. 25 bin konutun dönüşümünün devam ettiğini belirten Bakan Murat Kurum açıklamasını şöyle sürdürdü: “TOKİ ile daha önce açıkladığımız sosyal konut projemize ilaveten ağır hasarlı binalarımız, acil yıkılacak binalarımız için yeni projelerimizi arkadaşlarımız hazırladılar. Zaten mevcut sosyal konutlara ilave edeceğiz bu projelerimizi de. Merkezde zemin+ 2 ya da 3 katı geçmeyecek şekilde binalarımızın inşasını en kısa sürede yapıp vatandaşlarımıza teslim edeceğiz. Köylerimizde de yine tek katlı Karadeniz mimarisine, Düzce’mizin mimarisine uygun ihtiyaca uygun şekilde inşasını yapıyor olacağız. Bu afetler bir yandan bize Kentsel Dönüşümün ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gösteriyor. Biz Cumhurbaşkanımız önderliğinde bu güne kadar 3,2 Milyon konutun dönüşümünü tamamladık. Şu an sahada da devam eden 25 bin konutun dönüşümü var. Yine 1999 depremi sonrasında yapmış olduğumuz meclisimizdeki düzenlemeler, Yapı Denetim Sistemi’ndeki değişiklikler ile birlikte bugüne kadar 6,6 Milyon ev ve işyerinin denetimi tamamlandı. Tüm bunlarla birlikte aslında 24 Milyon vatandaşımızı depreme dayanıklı evlerde oturtuyoruz. Düzce’deki daha önceki depremlerde 6 bin 728 konutun yapımını tamamladık. Vatandaşlarımız bu konutlarda oturuyorlar. Sağlam güvenli ve bu depremde de herhangi bir hasarla karşılaşmadı. Yine İlk Evim projemiz çerçevesinde şehrimize bin 100 konut inşa edeceğiz. Bunlardan depremin merkez üssü olan Gölyaka ve diğer ilçelerimize de yapmaya devam edeceğiz. Deprem siyaset üstü bir mesele, milli güvenlik meselesi bu manada da tüm vatandaşlarımız çağrımız; kentsel dönüşümle alakalı belediye ve bakanlığımızla her türlü projeyi yapmak suretiyle kentsel dönüşüm seferberliğine katkı sunmalarını bekliyoruz. Yaralanan vatandaşlarımızdan sanırım 5 tanesi hastanede onlara acil şifalar diliyorum.”