“KUSURSUZ KAFE” BAKANLIKTAN ÖN ONAY ALDI
Düzce Belediyesi, Düzce Beyazay Derneği ve DÜSED (Düzce Sosyal Etkinlikler Derneği) ortaklığı ile hazırlanan “Kusursuz Kafe Projesi” Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından uygun bulundu.Düzce Belediyesi, Düzce Beyazay Derneği ve DÜSED (Düzce Sosyal Etkinlikler Derneği) ortaklığı ile hazırlanan “Kusursuz Kafe Projesi” Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından uygun bulundu.
Düzce Belediyesi, Düzce Beyazay Derneği ve DÜSED ortaklığı ile hazırlanan ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından değerlendirilmek üzere gündeme alınan “Kusursuz Kafe Projesi” uygun bulunarak kabul edildi. Proje kapsamında engelli gençlerin çalışma ve sosyal hayata adaptasyonunu kolaylaştırmak amacıyla girişimler yapılacak.
Peki birçok ilde örneği olan Kusursuz Kafe ile neler hayata geçecek? Proje kapsamında yapılacak çalışmalar şöyle;
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösteren; Saray Engelsiz Yaşam Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi Müdürlüğü’ne bağlı olan Down Kafe (Kusursuz Kafe), Sosyal ve Mesleki Rehabilitasyon çalışmalarının sürdürüldüğü bir rehabilitasyon birimidir. Kuruluş tarihi 27 Şubat 2001 olan Down Kafe, 2001 Haziran ayında faaliyete başlamıştır. Cafe Down’ un açılış amacı: Kuruluşumuz bünyesinde bakım ve koruma altında bulunan Zihinsel engelli bireylerin Mesleki Rehabilitasyonla iş edindirilerek, üretken bireyler olarak sosyal hayata kazandırılmasıdır. Down Kafe bir rehabilitasyon projesi olarak planlanmış ve uygulamaya geçirilmiştir. Proje uygulamasında meslek elamanları ve yardımcı elemanlar refakatinde sürdürülmektedir. İşletme olduğu için mali işlerle ilgilenecek kasiyer de görev yapmaktadır.
Kafeye seçilen engelli bireyler; Öğretilebilir üst sınır ile Eğitilebilir düzeyde gençlerden seçilmekteler. Hastane raporları Orta Mental Retarde, Hafif Mental Retarde ve Border Line ifadelerini kapsamakta olup salt Mental Retarde yani Zihinsel Engelli tanısı olanlar yanı sıra yine zihinsel engele sahip Down Sendromu teşhisi olan engelli bireyler çalışmaktadır. Gençlerin yaşları ise 17 ile36 arasında değişiklik göstermektedir. Down kafe rehabilitasyon projesinde; engelli gençlerimizin sosyal, iletişim (dil) becerilerinin gelişmesi, iş ve meşguliyet alanında edindikleri deneyimlerin kullanılması ve pekiştirilmesi, sorumluluk duygusunun ve özgüvenlerinin gelişmesi ile tüm gelişim alanlarında desteklenmeleri amaçlanmış ve uzun vadede ise iş edinmelerini sağlayacak gelişmeler hedeflenmiştir. Projenin sosyal boyutunda ise; engellinin toplumsallaşması ve adaptasyon sürecinin gerçekleşmesini sağlamak amaçlanmıştır. Ayrıca tüm süreçlerden daha önemli olarak, toplumun özrü ve özürlüyü tanıması, özürlü bireyin eğitim ve destekle üretken hale gelişine bizzat tanık olması ile sosyal sorumluluğunun farkına varıp, rehabilitasyon sürecine bireysel katılımının sağlanması da amaçlanmaktadır. Down Kafe Kurum ve kuruluşumuzun Engellilik ve Rehabilitasyon alanındaki çalışmalarının görünen yüzü olma misyonunu da yüklenmiştir.